Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Odstranění Ubuntu na netbooku  (Přečteno 1945 krát)

Hipp

• Návštěvník
Odstranění Ubuntu na netbooku
« kdy: 26 Května 2011, 19:52:53 »
Zdravím, chci odstranit Ubuntu, protože s ním jsou na mém netbooku Acer Aspire One 522 jen problémy - při spouštění je 50:50, jestli se nezasekne na úvodní obrazovce, sekají se videa na youtube, nejde probudit z režimu spánku.....
Problém je, že mám dualboot s OEM verzí W7, o které nechci přijít. Co mám, prosím, provést? Wiki jsem již prošel, ale moc moudrý nejsem, protože Recovery Cd nemám a nemám ho ani kam dát. Poradíte, prosím?

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
Re: Odstranění Ubuntu na netbooku
« Odpověď #1 kdy: 26 Května 2011, 20:27:37 »
nejjednodušší by bylo nějak donutit počítač, aby nabootoval z recovery oddílu (který by tam měl být pokud není CD).
mohl bys sem prosím postnout výstup terminálového příkazu "sudo fdisk -l" ?
OpenSUSE13.1 KDE ... Join the dark side, we have kookies :)

Hipp

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 26 Května 2011, 20:30:38 »
To bude asi problém :( Ubuntu se mi nějak nedaří spustit, takže jedu momentálně přes W7 - Ubuntu zamrzne vždy při uvítací znělce a na obrazovce zůstane jen nepohyblivý kurzor :(

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #3 kdy: 26 Května 2011, 20:33:27 »
klik pravým tlačítkem na "tento počítač", > "spravovat", levý sloupeček > "správa disků" a pošlete screen, jak to tam máte. Snad z toho půjde něco vyčíst... nebo zkusit použít liveUSB...
OpenSUSE13.1 KDE ... Join the dark side, we have kookies :)

Hipp

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 26 Května 2011, 20:41:20 »
Tak tady je screen z W7, snad pomůže

[attachment deleted by admin]

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #5 kdy: 27 Května 2011, 00:27:42 »
Tak predpokladam, ze Ubuntu live CD startuje, kdyz jste Ubuntu nainstaloval. Dale lze usoudit, ze instalator Ubuntu pouze zmensil oddil pripojovany jako C: a na zbyle misto nahral oddil vlastni.

Takze by melo uplne stacit nastartovat Ubuntu live CD. Z neho (nainstalovat a) spustit gparted, v nem odstranit oddil s Ubuntu a roztahnout oddil s Windows 7 pripojovany jako C:.
Po teto operaci muzete obnovit zavadec Windows i bez instalacniho ci Recovery media Windows. To muzete z Ubuntu live CD provest takto:
Kód: [Vybrat]
ms-sys --mbr7 /dev/disk_x(predtim v live CD nainstalujte balicek ms-sys, za disk_x dosadte sda ci neco jineho, podle toho, jak to mate na svem notebooku)

Pak uz nezbyva, nez restartovat a vyzkouset funkcnost, a pripadne si poblahoprat, ze jste to zvladl tak jednoduse, jak je to jen mozne. ;)

Hodne stesti s Windows 7. Omlouvam se za chybejici diakritiku, psano z mobilu.
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

Hipp

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 27 Května 2011, 18:05:02 »
Děkuju Vám za pomoc :) hned, jak budu doma, váš postup vyzkouším - momentálně jsem také na cestě (jedu v tramvaji). Doufám jen, že nevadí, že použiju místo liveCD LiveUSB, kterou jsem si vytvořil ve Windows.

Hipp

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 27 Května 2011, 19:05:37 »
Tak..... vsecko se podarilo... az na obnoveni zavadece - jsem zrovna v Ubuntu a kdyz do terminalu napisu
ms-sys --mbr7 /dev/sda3Dostanu zpet
Unable to open /dev/sda3, Permission deniedCo ted? :(
EDIT: tak už je vše vyřešeno - našel jsem si na MBR jiný návod na fóru Ubuntu.com, ale i tak děkuj za pomoc :)
« Poslední změna: 27 Května 2011, 19:38:30 od Hipp »

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #8 kdy: 28 Května 2011, 17:49:44 »
Jo, není zač, jsem rád, že vám to šlape.  ;)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.