Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: PC nereaguje na instalaci  (Přečteno 5433 krát)

george

• Návštěvník
PC nereaguje na instalaci
« kdy: 27 Prosince 2006, 17:26:15 »
Dobrý den,
chci si nainstalovat Linux, ale bohůžel mi PC vůbec nereaguje na žádné příkazy, vypálil jsem podpisy 2x , dokonce jsem vypálil nějaký technický soubor a stahoval jsem Linux 3x, vůbec nic, píší, že je instalace snadná, ale vůbec nechápu proč se nespouští.

Parametry PC:
Procesor : AMD Duron 1.8 GHz
Ram: 1024 mb

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
« Odpověď #1 kdy: 27 Prosince 2006, 17:35:16 »
Co jsi stahoval ?
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

george

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 27 Prosince 2006, 17:49:19 »
ubuntu-6.10-desktop-i386.iso

makl

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 27 Prosince 2006, 17:50:41 »
a vypálil jste ho jako obraz?
viz návod
co jste použil za vypalovací software?
"The box said that I needed to have Windows 98 or better ... so I installed Linux." --- LinuxNewbie.org
Acer TravelMate® 4672LMi, Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #4 kdy: 27 Prosince 2006, 18:03:27 »
Další otázka:
Máte nastaveno bootování z CD/DVD?
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

makl

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 27 Prosince 2006, 18:14:49 »
jo to jsem měl taky dopsat - máš pravdu.
To george: celý ten příspěvek je dosti nesrozumitelný - není uvedeno kde se počítač zadrhne: při startu, při instalaci, ...? Snažte se vždy poskytnout, co možná nejvíce relevantních informací, aby mohl někdo podat potřebné rady. Vizte návod Vojtěcha.T Jak se správně ptát.
"The box said that I needed to have Windows 98 or better ... so I installed Linux." --- LinuxNewbie.org
Acer TravelMate® 4672LMi, Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

george

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 27 Prosince 2006, 18:28:08 »
Jako vypalovací software jsem použil jak ISO recorder , tak jsem to skoušel i s NERO, ale před tím jsem použil EMULATOR ISO, který mi to převedl do normální podoby.
--
To nevím, s NERO jsem CD bootoval.
--
Já se do instalace vůbec nedostanu, skoušel jsem hromadu návodů, že jsem i pitval LINUX na nějaké knihovny, proto sem píšu.

Skeletonix

• Host
« Odpověď #7 kdy: 27 Prosince 2006, 18:41:12 »
souhlasí md5sum ? Měl by být někde poblíž ISA uveden !

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #8 kdy: 27 Prosince 2006, 18:42:24 »
Hm... takže instalace vůbec nezapne...
Tak to jenom nemáš nastaveno bootování z CD...

Při startu celého počítače zmáčkni F2 nebo Delete nebo nějakou jinou klávesu, většinou to píše: press F2 to bootmenu
(u každého BIOSu jiná) a tam budeš mít výběr: HDD,CD-ROM tak si vyber CD-ROM

ped

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 27 Prosince 2006, 19:11:44 »
Citace: george
Jako vypalovací software jsem použil jak ISO recorder , tak jsem to skoušel i s NERO, ale před tím jsem použil EMULATOR ISO, který mi to převedl do normální podoby.
Instalace se nespousti pod windows, ale primo po zapnuti pocitace pres BIOS (nastaveni "boot"ovani z CD, kde je vypaleny ten ISO image).
Takze emulator ISO umozni cist soubory na CD pod windows, ale to je k nicemu, protoze pod windows nic z toho spustit nejde.

Pri paleni ISO v Neru je potreba to vypalit proste jako ISO, NEzapinat "bootable CD" volbu, ktera zpusobi ze tam Nero prida nejaky DOS a odstreli boot sekvenci linuxu do vecnych lovist.
Pri paleni pres nejaky ISO palic nic takoveho nehrozi.

Jestli nevite co presne znamena "boot" u PC a jak prepnout vase PC aby bootovalo z CD, tak bych doporucoval nejdriv nastudovat nejake zaklady o architekture PC, co je BIOS, co je pevny disk, co je CD (CD-ROM mechanika), co je MasterBootRecord (MBR) a jak bootuji windows. Instalace linuxu je zhruba stejne narocna (alespon dokud vse funguje jak ma) jako instalace windows na novy pocitac, takze bez zakladnich znalosti se neobejdete.

Bez zakladnich znalosti o pevnych discich ve vasem pocitaci, jejich rozdeleni na oddily a pod krome toho riskujete nespravnou instalaci linuxu nenavratnou ztratu udaju z windowsovskeho disku (pokud reknete instalatoru linuxu ze se ma nainstalovat na nejaky oddil pevneho disku kde jiz mate dulezite data, on vas poslechne a opravdu se tam nainstaluje (co znamena prepis puvodnich dat = ztrata bez moznosti obnoveni)).
Proto by jste nejdriv meli presne vedet jake disky v pocitaci mate a kam chcete linux nainstalovat (t.j. kde mate na pevnem disku volny oddil).

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
« Odpověď #10 kdy: 27 Prosince 2006, 20:15:49 »
Sestavil jsem takový návod, prakticky jsem jej nyní zkopnul z http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=3155&p=2, kde jsem jej vytvořil. Třeba ti pomůže.

1. Ubuntu si stáhneš třeba tady: http://www.ubuntu.cz/stahnout , kde je i návod. Můžeš si vybrat, jestli Ubuntu 6.06.1 LTS nebo Ubuntu 6.10 Edgy Eft. Doporučoval bych 6.06.1 LTS, je už vymakaná, Edgy má ještě mouchy. Stáhnutý soubor bude ISO a ten si jako ISO vypálíš, není třeby nic rozbalovat! Taky si může nechat poslat CD zdarma http://www.ubuntu.cz/poslat-cd-zdarma . Za cca 14 dní ho máš doma.
2.Pak si na svém PC nastavíš v BIOSu bootování z CD.
3.Vložíš CD do mechaniky, restartneš PC a mělo by ti Ubuntu najet, může to chvíli trvat.
4.Když ti naběhne Ubuntu (bude se vše tvářit, že jsi v systému), můžeš vyzkoušet net, jestli běží, zvuk, grafika. Když budeš spokojený, tak poklikáš myší na ikonu INSTAL a Ubuntu nainstaluješ. Nic nekopíruješ!!!
5.Instalace je podobná jako na widlích. Při instalaci pak zvolíš zformátovat disk (pozor, přijdeš o všechny data na disku, to znamená i o win, jestli tam něco zbylo). Formátování disků si dávám záměrně, abych se zbavil předešlých systémů a vždycky se mi to osvědčilo, ty si můžeš zvolit i jinou možnost, je tam výběr.
6.Taky si musíš dát pozor na disky, pokud máš dva a více. Ubuntu (i linux jako takový) nezdá disk "C", "D" atd. Musíš znát kapacitu disků a podle toho jej nainstalovat na ten disk, který potřebuješ. 7.Nepíšeš kolik disků máš, takže předpokládám, že jeden, tudíž krokem 6 se nemusíš zaobírat.
8. Po instlaci tě Ubuntu požádá o restart.
9. Vytáhneš CD, mě vyjíždí samo automaticky.
10. Proběhne reset.
11. Najede systém, pokud bude vše v pořádku.
12. Hotovo a můžeš pracovat.
13. Doporučuji ti pak stránky lukase svobody, pěkně je zpracoval: Jak nastavit Ubuntu 6.06 LTS po instalaci: http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=3129 . Dopručuji trochu si napřed počíst. Třeba i tady: http://ubuntu.kayle.sk/ je to slovensky, ale to ti problém nebude dělat.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #11 kdy: 27 Prosince 2006, 20:27:44 »
Já jenom dodám, že pokud chceš zachovat data a Windows, musíš se zachovat trošinku jinak. Jde jen o bod 5 a 6
návod je zde:
http://wiki.ubuntu.cz/Jak_m%C3%ADt_Ubuntu_a_MS_Windows_spole%C4%8Dn%C4%9B

mindi

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 27 Prosince 2006, 20:39:30 »
To ISO musis vypalit tak jak lezi a stoji! Tj. jako obraz, proto je to ISO! Tys udelal blbost nejspis v tom, zes to ISO v necem "rozbalil" a ty soubory z rozbalenyho ISO jsi pak vypalil jako normalka. TO JE kravina!

Spust NERO. Pak v menu "Vypalovacka" > "Vypalit obraz CD...".

To jsem netusil, ze jsou jeste lidi, kteri maj az taaak slabej den....

fioler2

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 28 Prosince 2006, 12:10:34 »
Jednou se minstalace linuxu povedla, ale pouze Xubuntu. Nyní jsem zkoušel Ubuntu. Nechal jsem si poslat originálku 6.06. LTS, kopil nový hardisk. Starý s windowsama vyndal, stračil tam nový, spustil instalaci. naběhl systém, poté klikl na install a v 15% to zamrzlo. Od té doby se mi HDD vyřazuje detekci v BIOSU, kde se mi nepřihlásí nic. Když ho vyndám, zase všechno klape. Nevíte, kde by mohla být chyba?

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
« Odpověď #14 kdy: 28 Prosince 2006, 12:25:11 »
V disku nebo v nastavení Master / Slave na disku.
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

fioler2

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 28 Prosince 2006, 18:49:10 »
Díky za radu. Už jsem do jednoho PC xubuntu nainstaloval a tato banalita asi nebude ten problém. Zjistil jsem, že v BIOSu musí být virus detection disabled, ale ani to nezabralo. Pro jistotu jsem HDD nechal otestovat. Podezření mám i na BIOS, který podezřele při restartu nabízí výběr OS s tím, že v nápovědě je, že podporuje pouze WIN 95,98,NT,2000, XP. Dokonce si pamatuje minulé nastavení a upozorňuje na skutečnost, že bootovací zařízení bylo vyměněno. Linux je super, ale instalace rozhodně není jednoduchá. Nechápu také proč ubuntu nenabízí instalaci, kde je možné si vybrat umístění pro případ, že má někdo více disků. Eventuelně nevíte někdo, zda neexistuje nějaké alternativní instalační CD jiné než to grafické live?

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #16 kdy: 28 Prosince 2006, 19:01:07 »
Existuje takové CD...
jmenuje se Alternate nebo Alternative. Je určitě ke stažení...

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
« Odpověď #17 kdy: 28 Prosince 2006, 19:09:32 »
Ubuntu a Linux všeobecně nabízí instalaci na více disků. Jen na Lunuxech není zvykem mít popsány disky "C","D" atd., jak je zvykem z win. Tady musíš znát kapacitů disků, což při intalaci ti je nabídnuto a vědět, na kterém máš win a na který chceš dát UBUNTU!!!

fioler2

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 02 Ledna 2007, 13:22:01 »
Máte pravdu. Istalace proběhla bez broblémů, chyba byla v tom, že jsem si koupil úplně nový, ale přitom vadný HDD. Nejhorší bylo překonat rady lidí, kteří před linuxem varují.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.