Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: PHP - Oprávnění a nastavení apache  (Přečteno 4323 krát)

dibalaj

• Návštěvník
PHP - Oprávnění a nastavení apache
« kdy: 03 Června 2011, 12:44:15 »
Zdravím Vás lidi, přešel jsem asi po půl roce zpět na Ubuntu 10.10. Chci programovat v PHP, mám XAMPP server, ale bohužel, stále nechápu systém oprávnění a práv.

Když zkopíruji složku se skripty (např. html šablona s jQuery), tak se mi v index-výpisu složek na serveru nezobrazí. Když .html soubory spustím lokálně, tak nefunguje žádný .js skript, který je přiložen ve složce.  :(

Proto se Vás chci zeptat, je možné nějak nastavit XAMPP server tak, abych měl jako uživatel (vedený jako správce) oprávnění vytvářet soubory a složky, ale i tak, abych je viděl a mohl s nimi pracovat ikdyž je pouze zkopíruji?
Moc Vás prosím o radu. Jsem z toho zoufalý. Přecházet na zpět na Mac, nebo na Win se mi opravdu nechce, protože Ubuntu je rychlejší, stabilnější, prostě všechno funguje, a hodně rychle.

Jestli máte nějaké nápady, či zkušenosti, budu rád, když se podělíte.  ;)

ETNyx

• Aktivní člen
  • *
Re: PHP - Oprávnění a nastavení apache
« Odpověď #1 kdy: 04 Června 2011, 13:23:41 »
Co se táká práv, xampp určitě spouštíte jako root (nebo jiný privilegovaný uživatel). Nicméně apache k souborům jako root nepřistupuje, ale v konfiguraci apache je uživatel a skupina která se použije. Standardně to bývá www-data (u xampp nevím), takže je potřeba takového uživatele v systému mít a musí mít dostatečná oprávnění pro akce nad konkrétní složkou, kde se nachází stránka.

Nicméně by asi nebylo špatné popřemýšlet nad přechodem k balíkům z oficiálního distribučního kanálu. http://wiki.ubuntu.cz/Apache%20s%20MySQL%20a%20PHP i tady na fóru je howto,...
jabber: etnyx@jabbim.cz

dibalaj

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Června 2011, 16:44:02 »
Díky za reply. Takže to znamená vytvořit správcovský účet www-data ? Já Ubuntu používám zatím jen pro nesprávcovské věci, takže s nastavováním oprávnení nemám moc zkušenost ... použil jsem příkaz :
Kód: [Vybrat]
chmod -R 0777 /opt/lampp/
, ale stále není načten javascript při spuštění stránek.

Co mám tedy dělat?

ETNyx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 04 Června 2011, 18:20:52 »
Pokud používáš firefox, tak zkus nainstalovat firebug, má tam záložku síť, kterou když povolíš, tak ti vypisuje zprávy z jednotlivých http requestů na části stránek (obrázky, flashe, javascripty). Bude tam asi napsaná nějaká chybová hláška (pravděpodobně 404) + cesta která je napsaná v tom html dokumentu. A tady by pravděpodobně mohl být zádrhel.
jabber: etnyx@jabbim.cz

Armus69

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.netlancers.cz
« Odpověď #4 kdy: 04 Června 2011, 21:10:19 »
Otázka je proč je máš nainstalováno XAMPP, proč ne standartní Apache2+php+mySql  z repozitářů. Jinak ti více napoví error.log Apache.
jabber:  Armus69@jabber.cz

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #5 kdy: 04 Června 2011, 21:38:53 »
Pokud používáš firefox, tak zkus nainstalovat firebug, má tam záložku síť, kterou když povolíš, tak ti vypisuje zprávy z jednotlivých http requestů na části stránek (obrázky, flashe, javascripty). Bude tam asi napsaná nějaká chybová hláška (pravděpodobně 404) + cesta která je napsaná v tom html dokumentu. A tady by pravděpodobně mohl být zádrhel.

FF4 a vyšší to má defaultně jako Nástroje->Webová konzola

Otázka je proč je máš nainstalováno XAMPP, proč ne standartní Apache2+php+mySql  z repozitářů. Jinak ti více napoví error.log Apache.

/var/log/apache2/error.log

A také ti doporučuji se na XAMPP vyprdnout a použít LAMP z repozitářů.
« Poslední změna: 04 Června 2011, 21:43:04 od sachy »
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

dibalaj

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 05 Června 2011, 11:11:15 »
Tak jsem XAMPP odinstaloval, a pomocí tasksel a apt-get nainstaloval standartní balíčky z repozitářů, a už jsem přišel na chybu co byla v té šabloně :)
Stáhl jsem si jí, a na test serveru všechno fungovalo.

Tak jsem zkusil "Nástroje pro vývojáře" v Google Chrome, a zjistil jsem, že se nenačítá jQuery minimalizovaná produkční verze. A samozřejmně, že ve stažené šabloně nebyl. Tak jsem jQuery stáhl, a všechno už funguje jak má.

Ještě otázka. -> např. mám složku s projektem, a v ní např. složky "img, css, js, libs, ...". Stačí když použiji příkaz "chmod -R 0777 /cesta/ke/slozce" na hlavní (root) složku projektu? nebo musím tento příkaz použít i na samostatné složky (img, css, ...) ???

Jinak všem děkuji za radu ;)

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 05 Června 2011, 11:32:32 »
-R = recursive  ;)
Jinak si přečtěte něco o právech na naší wiki. Možná dojdete k názoru, že složky by neměli mít 777, pokud do nich aplikace nic nezapisuje.
« Poslední změna: 05 Června 2011, 11:34:43 od Martin - ViPEr*CZ* »
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Armus69

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.netlancers.cz
« Odpověď #8 kdy: 07 Června 2011, 16:52:43 »
to 777 je hrozná nemoc.
jabber:  Armus69@jabber.cz

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.