Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: [VYRESENO] Nvidia-"ovladac aktivovan, ale neni pouzivan"-max. res. 640x480  (Přečteno 3324 krát)

n3znaika

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 7
Zdravim zkusenejsi veterany a zadam o pomoc,
mam grafiku Nvidia FX 5900 (pred POSTem se to jeste hlasi jako Club 3D FX 5900 - nejak upravena?)
Uz dlouho na tomdle pocitaci nejel Linux, ale myslim ze kdyz sem na nej instaloval nejakou starsi verzi Ubuntu, tak s grafikou (ani s proprietarnima ovladacema) nebyl problem.
Po ciste instalaci Ubuntu 11.04 mi bylo nabidnuto rozliseni max. 1024x768. A nespousti se Unity.
Chtel sem nainstalovat proprietarni ovladac, zistil sem ze ted se to prej da udelat pres utilitku na ovladace v System>Sprava.
Ta utilitka mi nabizi jen dva ovladace: Proprietarni nvidia ver. 173 a experimentalni (s nejistou podporou 3D).
Zvolil sem proprietarni ver. 173, klikl Aktivovat a po instalaci restartoval.
Nacez system nabootoval s rozlisenim 640x480 ktery se stalo najednou maximem a Unity se stale nespousti. (Sou jen dvě možná rozlišení 320x240, 640x480 nic jinyho nejde nastavit jak v nastaveni "Monitory" tak v ovladacim panelu Nvidie, nevim kde jinde bych mohl nastavovat.)
V manazeru ovladacu je ted u prop. ver. 173 napsano neco ve smyslu "Ovladac je aktivovany ale NENI pouzivan"
Kdyz ovladac deaktivuju, po bootu se zase da zvolit rozliseni az 1024x768, ja POTREBUJU 1366x768, to je nativka LCD monitoru, prip. pres VGA.
-------
Uz sem projel dost odkazu z Googlu ale reseni sem nenasel, zato sem nasel nekolik uzitecnych informaci.
Castokrat sem narazel treba na to ze to s tim "neni pouzivan" je ASI chyba "jockey"e (tak se menuje ta utilitka na ovladace?) a z toho pak vznikaji dalsi problemy? jako treba ze se nespousti Unity? Taky ze je problem s hodne Nvidia grafikama, ze je na to hodne bugreportu a nikdo to neresi 2 mesice po vydani kdyz je to zakladni vec??!! ://

Nainstaloval sem a zkusil "glxgears" - skoro 900 FPS - to asi nebude software rendered ne?
"/usr/lib/nux/unity_support_test -p" vyhazuje:
  Not software rendered: yes
  Not blacklisted: no
  Unity supported: no
Všude jinde je yes, z tydle utility to vypada ze graf. akcelerace fakt jede, ale nechapu proc blacklisted :// a kvuli tomu se nepousti Unity asi.
Kdyz sem tudle utilitu pustil jeste bez aktivovanyho ovladace tak vyhazela tusim:
  Not software rendered: no
  GLX texture from pixmap: no
  Unity supported: no
Všude jinde zase yes.
Takže todle asi bude jadro problemu proc se nepousti Unity (nepochopitelnej blacklist neceho).
Další problem je to rozliseni - k tomu sem nasel ze to asi bude problem EDID ktery si vyzada grafika z monitoru a kterej je spatnej nebo se nak spatne zpracuje, takze grafika pak nevi jaky signaly monitor dokaze zobrazit a tak spadne do urcityho fallbacku, kterej je u me 640x480, tomu by i napovidalo to, ze v "Monitory" se monitor menuje proste "Unknown".

Takze jak na tvrdo nastavit naky rozliseni?? Zkousel sem par zpusobu, ale nic na vyber jen mezi 640,320 nemelo zadny vliv, vypada to, ze jakakoliv editace "xorg.conf" ubuntu nezajima a stejne si furt mele to svoje a jako *censored* spoliha na svoji supr-cupr nefungujici automatiku.
Fakt uplne silene totalne zurim kdyz je kdekoliv naka podelana automatika ktera prej ma usnadnit zivot, ale proste nefunguje na 100% a nejde to nijak jednoduse obejit!!!!! :/

Budu moc rad, kdyby mi s tim tady nekdo kdo tomu rozumi vic pomohl :)
« Poslední změna: 05 Června 2011, 00:30:41 od n3znaika »

n3znaika

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 7
Takze ted sem jeste zistil, ze to aby se Unity spustilo i pres to ze je cosi blacklisted, da se do souboru /etc/environment
pridat radek UNITY_FORCE_START=1 a po restartu by melo nabehnout. Ale jeste to zkouset nebudu, pac na 640x480 toho moc neuvidim :D

n3znaika

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 7
A kdyz hledam jak vyresit ten problem s rozlisenim, tak stale narazim na thready stary tak 3-4 roky, kde se na skoro kazdy problem s grafikou radi pustit "sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg" kde se prej da nastavit JEDNODUSE plno veci RUCNE, jenze v 11.04 to pise "command not found" a zistil sem ze asi v 8.04 ta utilitka byla zrusena!! PANEBOZE PROC?? PROC?? PROC?????? jestli pres to tolik lidi resilo problemy s grafikou a nedetekovanym rozlisenim, proc se to odstranilo?? a proc sem ted odkazan na stupidny nefungujici automatiku? :(

Rover623

Ovladače na nVidia karty v 11.04 pěkně blbnou, mě pro změnu jede grafika pouze na ovladač 173 (GT7600) i když doporučený je 220, instalace ovladačů přes rocovery mode přímo od nVidia taky nic nevyřešila, doporučuji použít verzi 10.04 nebo 10.10

n3znaika

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 7
jj, vidim ze si tvurci s tim jestli funguji zakladni veci jako zobrazovani hlavu moc nelamou, kvuli takovejm opravdu zakladnim chybam taky vetsina lidi dava od Linuxu ruce pryc :(
Ale jak rikam, ovladac u me zrejme funguje, i pres to ze si utilitka na ovladace mysli ze ne, ted hlavne resim problem jak nastavit rucne spravny rozliseni... Dokaze mi nekdo poradit prosim?

Rover623

Tak ho zkus pevně zapsat do xorg.conf nebo spusť příkaz
Kód: [Vybrat]
gksudo nvidia-settings

n3znaika

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 7
nvidia-settings sem poustel - to sem zminoval, ze ani v "Monitory" ani v ovladacim panelu nvidie neni nic jinyho nez 640x480 a 320x240
/etc/X11/xorg.conf sem taky editoval podle nakych rad na anglickych forech, ale evidentne to na to nemelo vubec zadnej vliv
v editaci tohodle konfiguraku se nevyznam, poradil bys mi prosim co tam napsat?
da se rozliseni nastavit jeste nejak jinak nez skrz xorg.conf

Rover623

Myslím, že to jde, ale to je konfigurace pro případ, že systém správně nerozpozná monitor, někde už se to tady probíralo, ale u tebe to způsobuje nefunkčnost ovladače GK a tam tomu prostě vyšší rozlišení asi nevnutíš, protože systém si myslí, že grafika víc nezvládne, prostě ovladač nVidia nejede správně, pokud ho zakážeš, reaktivuje se v systému přítomný ovladač nouveau, který ovšem neumí s touto grafikou zacházet správně. Pokud ti to nerozchodí ani ovladač instalovaný manuálně ze stránek nVidia, nezbývá ti než zkusit jinou verzi Ubuntu

n3znaika

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 7
NICE! Tak konečně sem to zprovoznil! Musel sem opravdu spravne nastavit xorg.conf abych se dostal pres stupidni automatiku.
Ja sem ti rikal ze ovladac evidentne funguje jak ma!! Akorat mam problem s detekci monitoru a jeho EDID, a zadal sem at mi poradis jak to zkusit spravne nastavit treba v xorg.conf, pac si nejsem jistej jestli to mam dobre, jelikoz sem to bral s cizich for, kde se to tykalo trosku jinsiho hardware, :D presne na TEN pripad ze se spravne nerozpozna monitor se ptam! Jezis :D
Ale diky za tvuj podnet ze s tim nerozpoznanim monitoru se to tu uz probiralo :D to mi nastesti retezovou reakci pomohlo:
Takze sem nak po chvili nasel tendle thread http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,49425.0.html, kde hned druhy prispevek mi potvrdil ze je to akorat chyba EDID, pac sem si diky nemu vzpomnel ze sem se pred par mesici divil ze tomu D-Sub kabelu, kterej sem doma nekde nasel chybi jeden pin a presto funguje (na windowsech!! nj-linux...).
Pak me ctvrty prispevek odkazal na wiki, kde sem se po chvili procitani dozvedel, ze "nvidia-xconfig" by snad mohl nastavit xorg.conf spravne, konfigurak pak vypadal konecne jakz takz dobre, narozdil od toho co tam bylo po instalaci ovladace (myslim ze skoro nic, nebo vubec nic)- PANEBOZE nechapu proc se to nvidia-xconfig nepustilo po instalaci ovladace?????!!  :o Akorat sem potom do sekce "Screen", subsekce "Display" vlozil radek Modes "1366x768" "1280x800" "1024x768" "800x600" "640x480" - coz sem se dozvedel uz vcera nekde ze tim by se to snad dalo spravit.
Nacez udelam restart a na monitoru zacne skakat "Out of sync", to me ale nechalo klidnym, pac chapu ze kdyz nefunguje to EDID, tak se tam nastavily blbosti, tak sem rebootnul do failsafu, a nastavil sem v xorg.conf spravny HorizSync a VertRefresh, ktery sem googlem nekde nasel, restart a
VOALA!!! FAKCI TO :D
akorat byl obraz tedkom 1024x768, tak se kouknu do "Monitory, a tam zase max 1024x768, ale nastesti kouknu do nvidia panelu a tam tentokrat dou nastavit hodnoty az 1920x1200 ktery uz monitor kor nepodporuje -- wtf? no proste fakt linux nechapu, stupidita a nasiracka na druhou, jednou je tam malo moznosti podruhy zase moc i presto ze ty sileny rozliseni sem nikde nenastavoval, to mi nemohl tydle moznosti nabidnout i predtim??? :(
No tak hlavne ze sem to po dvou dnech silnyho nasazeni konecne vyresil :D, smeju se, ale je to fakt k placi, takhle se linux nikdy nedostane k normalnim lidem..

Hlavne nechapu proc ve Windowsu se ten monitor detekuje normalne, ale linux ma s tim jednim chybejicim pinem v kabelu problem, nevite nekdo? Nerikejte mi ze je to tim ze nefunguje spravne ovladac, ja myslim ze ten funguje dobre (akorat super utilitka na ovladace ktera ma lidem usnadnit zivot ho spis komplikuje kdyz spatne informuje o tom jestli ovladac bezi :/ ach jo demence), spis to bude tim chybejicim pinem, stejne jak rika druhy prispevatel v tom threadu.

Kdyztak muj xorg.conf, kdyby se nekomu hodil:
Kód: [Vybrat]
# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 1.0  (buildmeister@builder75)  Thu Apr 14 09:22:52 PDT 2011

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    HorizSync       30.0 - 83.0
    VertRefresh     56.0 - 75.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Depth       24
Modes "1366x768" "1280x800" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
EndSection

n3znaika

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 7
takze pridal sem do "/etc/environment" radek "UNITY_FORCE_START=1" a ted mi nabehlo i Unity! :) nice, akorat v tom panelu vlevo se mi neukazuji ikonky, sou tam, ale nejsou videt obrazky :D dalsi problem :D ale nastesti uplne nevyznamnej, to si kdyztak pak nekde zas najdu co s tim, hlavne ze mam vyresenej zakladni problem spravnyho zobrazovani, ale ze to byl porod!!! :D
Jako s takovou se muze jit Ubuntu zahrabat kdyz to do haje nefunguje!!!! Ubuntu sem chtel nainstalovat hlavne proto ze na rozdil od jinejch distribuci by melo vsecko fungovat, dela to ze sebe system pro normalni lidi, ale pritom je to des a hruza!!! Chyba na chybu...:
-po instalaci ovladace se spravce ovladacu tvari ze ovladac nejede, coz dohromady se suprnizkym rozlisenim presvedci normalniho cloveka ze ten ovladac fakt nejde
-rozliseni se omezi na 640x480 a nejde nastavit jednoduse rucne pres GUI na vlastni zodpovednost s tim ze kdyz se treba 15s po zmene se neklikne na tlacitko ze to funguje, tak se vrati na predchozi rozliseni (tak jak to de snad vsude!!!!!! JEZIS!!!)  >:( >:(
-nejde rozpoznat vlastnosti monitoru, spatne zpracovany EDID asi kvuli chybejicimu pinu i pres to ze ve Windowsu to funguje normalne, coz vyvolava predchozi problem
-unity se odmita spustit, pac dalsi super automatika si mysli ze nepojede (fakt z hlouby duse nesnasim automatiku u ktery si tvurci mysli ze neni potreba ji obchazet, protoze prece URCITE bude fungovat!!!!! stupidni programatori, doufam ze takovej nikdy nebudu)
Fakt zoufaly Ubuntu, zoufaly, taky nechapu proc odstranili to "dpkg-reconfigure xserver-xorg", to by mi usnadnilo spoustu prace

No neni to k posrani?? :D Fail za failem, co si o tom myslite?

min25

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 488
Re: [VYRESENO] Nvidia-"ovladac aktivovan, ale neni pouzivan"-max. res. 640x480
« Odpověď #10 kdy: 05 Června 2011, 12:23:30 »
to n3znaika myslím že se zbytečně rozčiluješ a akorát vyfasuješ pískací body ;D k věci používám grafiku GF 7600GT a měl jsem kdysi podobné problémy. Asi 2 roky instaluju zásadně z Alternate CD v mém případě 64b a s podobným problémem se nesetkávám vůbec :)

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.