Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 11.04 - pomalý Nautilus  (Přečteno 1982 krát)

ravenant

• Návštěvník
Ubuntu 11.04 - pomalý Nautilus
« kdy: 08 Června 2011, 22:51:45 »
Zdravím, tak už jsem přes měsíc na Ubuntu 11.04 64bit s Unity, na kompletně novém stroji, s Unity jsem se celkem sžil, ale poslední dobou mám takový dojem, jakoby se zpomalovalo.
Po přihlášení např. trvá téměř 3 sekundy než se spustí Nautilus s Domovskou složkou. Celkově start aplikací je výrazně pomalejší Firefox, Thunderbird se otevírají až hrůza dlouho. O tom že 10.10 bylo mnohem svižnější obecně ani nemluvím.
Když se přepnu do Ubuntu Classic - je reakce znatelně rychlejší... jak je to u vás? Konkrétní řešení jsem nikde nenašel - snad jen vypnout náhledy v Preferencích Nautilu, ale zlepšení nic moc.

Jinak jedu na NTB Lenovo G565 s 4GB Ram

ravenant

• Návštěvník
Re: Ubuntu 11.04 - pomalý Nautilus
« Odpověď #1 kdy: 12 Června 2011, 19:15:40 »
Nikdo nic? :-\

skunkos

• Aktivní člen
  • *
    • Osobní web
« Odpověď #2 kdy: 12 Června 2011, 19:50:38 »
Snad jen zkusit jiné prostředí. KDE nebo dokonce XFCE, které je neporovnatelně rychlejší a přitom může vypadat stejně dobře (i líp) než celé Unity a Gnome.
ArchLinux (KDE)
Můj web

ravenant

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 12 Června 2011, 22:35:35 »
V tom problém není - KDE jsem už dávno používal - a přeci jen je KDE dle mého názoru ještě víc pomalé. XFCE mi pro změnu nějak nepřirostlo vůbec.... prostě už léta jedu na Gnome...

skunkos

• Aktivní člen
  • *
    • Osobní web
« Odpověď #4 kdy: 12 Června 2011, 22:44:46 »
Tak když jedeš na gnome, tak proč používáš Unity?
ArchLinux (KDE)
Můj web

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #5 kdy: 12 Června 2011, 22:55:55 »

Unity € Gnome, rovnako ako Gnome Shell € Gnome. Takže to, že používa Unity sa vôbec nevylučuje s tým, že ide na Gnome...

Čo sa týka tej pomalej odozvy Unity, poradil by som akurát tak skúsiť Unity 2D, prípadne skúsiť odhaliť, čo spôsobuje dané spomalenie (tiež je otázka ako definuješ spomalenie. Ide o niečo pocitové pri bežnej práci s PC, alebo zvýšenie využívania zdrojov a s tým spojené spomalenie?) Mne napríklad pred časom počítač často zamrzal kvôli tomu, že compiz postupne požieral celú operačnú pamäť. Problém bol v jednom indicatore CPU, avšak to sa mi už nejakú dobu nestalo, takže sa zdá, že to už opravili.
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

skunkos

• Aktivní člen
  • *
    • Osobní web
« Odpověď #6 kdy: 12 Června 2011, 23:14:14 »

Unity € Gnome, rovnako ako Gnome Shell € Gnome. Takže to, že používa Unity sa vôbec nevylučuje s tým, že ide na Gnome...

Čo sa týka tej pomalej odozvy Unity, poradil by som akurát tak skúsiť Unity 2D, prípadne skúsiť odhaliť, čo spôsobuje dané spomalenie (tiež je otázka ako definuješ spomalenie. Ide o niečo pocitové pri bežnej práci s PC, alebo zvýšenie využívania zdrojov a s tým spojené spomalenie?) Mne napríklad pred časom počítač často zamrzal kvôli tomu, že compiz postupne požieral celú operačnú pamäť. Problém bol v jednom indicatore CPU, avšak to sa mi už nejakú dobu nestalo, takže sa zdá, že to už opravili.

No. Ono Unity sice opravdu používá základ od Gnome, ale vzhledem to prostě Gnome není. Stejně jako Xfce používá knihovny GTK a věci z Gnome, ale Gnome to není.
ArchLinux (KDE)
Můj web

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #7 kdy: 13 Června 2011, 02:29:38 »
To je veľmi nepresné porovnanie. Gnome je proste Gnome a vzhľad na tom nič nemení. Povedať, že shelly spustené navrchu Gnome-u z neho robia čosi iné je ako povedať, že Gnome s Compizom už nie je Gnome, lebo ako kompozitor nepoužíva Metacity. A to XFCE síce používa nejaké knižnice GIMP Tool Kit, ale odlišnosti tých dvoch DE sú o niekoľko rádov na vyššej úrovni ako len prostá zmena shellu...
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

skunkos

• Aktivní člen
  • *
    • Osobní web
« Odpověď #8 kdy: 13 Června 2011, 07:29:03 »
To je veľmi nepresné porovnanie. Gnome je proste Gnome a vzhľad na tom nič nemení. Povedať, že shelly spustené navrchu Gnome-u z neho robia čosi iné je ako povedať, že Gnome s Compizom už nie je Gnome, lebo ako kompozitor nepoužíva Metacity. A to XFCE síce používa nejaké knižnice GIMP Tool Kit, ale odlišnosti tých dvoch DE sú o niekoľko rádov na vyššej úrovni ako len prostá zmena shellu...

Jo, jenže ten, kdo to používá, používá to, co vidí a třeba ho nezajímá esli je pod tím nějaké Gnome či PepovaKnihovna.dll
ArchLinux (KDE)
Můj web

ravenant

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 13 Června 2011, 07:35:32 »
Je to při běžné práci. Odezva při otevírání nautilu prostě není taková jaká byla. Přitom stroj je funglovka, navíc jedu na 64bit systému. Když přepnu do Ubuntu Classic, tak je vidět docela rozdíl v rychlosti. Nejsem si jistej na čem závisí rychlost odezvy aplikací, Jestli za to může CPU, GPU nebo RAM? Případně HDD? Osobně mám doma ještě stařičkej ntb Toshiba Satellite A200-X10 (4 roky starej) a ten je jen nepatrně pomalejší. Jinak, osobně jsem příznivcem Intelu a Nvidie (nemám zkuzšenosti s AMD a ATI - zatím se mi dařilo jim úspěšně vyhýbat), jenže tyhle notebooky jsme nafasovali v práci, a člověk by byl blbej kdyby řekl ne? Nemám pravdu?

CPU: AMD Athlon II P340 Dual-Core
RAM: 4GB
GPU: ATI Mobility Radeon HD 4200 Series
« Poslední změna: 13 Června 2011, 07:40:14 od ravenant »

skunkos

• Aktivní člen
  • *
    • Osobní web
« Odpověď #10 kdy: 13 Června 2011, 09:40:14 »
Je to při běžné práci. Odezva při otevírání nautilu prostě není taková jaká byla. Přitom stroj je funglovka, navíc jedu na 64bit systému. Když přepnu do Ubuntu Classic, tak je vidět docela rozdíl v rychlosti. Nejsem si jistej na čem závisí rychlost odezvy aplikací, Jestli za to může CPU, GPU nebo RAM? Případně HDD? Osobně mám doma ještě stařičkej ntb Toshiba Satellite A200-X10 (4 roky starej) a ten je jen nepatrně pomalejší. Jinak, osobně jsem příznivcem Intelu a Nvidie (nemám zkuzšenosti s AMD a ATI - zatím se mi dařilo jim úspěšně vyhýbat), jenže tyhle notebooky jsme nafasovali v práci, a člověk by byl blbej kdyby řekl ne? Nemám pravdu?

CPU: AMD Athlon II P340 Dual-Core
RAM: 4GB
GPU: ATI Mobility Radeon HD 4200 Series

No tak odezva startu aplikací je daná třeba tím, jestli už jsou v RAM načteny všechny knihovny, které aplikace potřebuje. Můžeš zkusit třeba aplikace Preload nebo Prelink a dále třeba UreadAhead.

Koukni sem

http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,49059.0.html
ArchLinux (KDE)
Můj web

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.