Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: V čem vytvořit GUI? / Pomoc se Zenity [vyřešeno]  (Přečteno 3710 krát)

vmonkey

• Aktivní člen
  • *
V čem vytvořit GUI? / Pomoc se Zenity [vyřešeno]
« kdy: 16 Června 2011, 15:05:12 »
Ahoj,
chtěl bych se zeptat, v čem vytváříte GUI? Já to osobně potřebuji pouze k BASH scriptu.
Nejdříve jsem si myslel, že mi stačí Zenity, ale bohužel asi ne, protože

Kód: [Vybrat]
...
IFS=$'|'
selected=$(zenity --list  --editable  --print-column=ALL   --title="Výběr televize"  --window-icon=/usr/share/pixmaps/televize.png  --text "Vyberte televizní stanice, které chcete používat:" --checklist  --column "Výběr"  --column "Jméno TV" $column  ${array[@]}  --separator="|" --height=600 --width=800);
unset IFS
...

mi jaksi nefunguje. Všechny proměné mám v pořádku, problém je v tom, že Zenity nejspíše nepodporuje zároveň přepínač --editable a --checklist. Napadlo mě to také řešit místo checklistu jen 1 nebo 0 v prvním sloupci, ale to už není tak user-friendly a je skoro lepší ručně editovat textovej soubor.

Díky za každou radu :)
« Poslední změna: 16 Června 2011, 19:01:14 od vmonkey »
Ubuntu 14.04, Acer Aspire v15 Nitro Black

q66

Re: V čem vytvořit GUI? / Pomoc se Zenity
« Odpověď #1 kdy: 16 Června 2011, 15:25:08 »
Ahoj,
chtěl bych se zeptat, v čem vytváříte GUI? Já to osobně potřebuji pouze k BASH scriptu.
Nejdříve jsem si myslel, že mi stačí Zenity, ale bohužel asi ne, protože

Kód: [Vybrat]
...
IFS=$'|'
selected=$(zenity --list  --editable  --print-column=ALL   --title="Výběr televize"  --window-icon=/usr/share/pixmaps/televize.png  --text "Vyberte televizní stanice, které chcete používat:" --checklist  --column "Výběr"  --column "Jméno TV" $column  ${array[@]}  --separator="|" --height=600 --width=800);
unset IFS
...

mi jaksi nefunguje. Všechny proměné mám v pořádku, problém je v tom, že Zenity nejspíše nepodporuje zároveň přepínač --editable a --checklist. Napadlo mě to také řešit místo checklistu jen 1 nebo 0 v prvním sloupci, ale to už není tak user-friendly a je skoro lepší ručně editovat textovej soubor.

Díky za každou radu :)

pro shell scripty toho moc není, osobně dělám v C/EFL, ale pokud potřebuješ něco do bashe, můj prográmek ti možná pomůže - http://exchange.enlightenment.org/application/show/193 možná už nefunguje protože nebyl delší dobu updatovaný, a má zatím o něco míň featur než zenity, ale brzo ho zas updatuju a pokud budeš potřebovat přidat nějakou funkci, tak klidně napiš.

vmonkey

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 16 Června 2011, 15:37:34 »
Díky, určitě se na to kouknu. Akorát si myslím, že by to možná až tak bashový jako Zenity už ani být nemuselo, protože tam se snadno narazí na konec a dál s tím člověk nic nenadělá. Vlastně to GUI potřebuji k editaci jednoho textového souboru a možná by bylo i přínosnější se zase něco naučit třeba v c... nevím ale.
Dříve jsem nějakou dobu pracoval s Delphi ve Windowsech a to mi docela vyhovovalo. Existuje něco podobnýho pro linux? S tím C se bojím hlavně toho, že to má o dost jinou syntaxi než Pascal (Object Pascal) a že to bude dost velká změna, ale taky si asi zvyknu. A kdybych teda chtěl udělat GUI v c++ nebo c#, tak v jakém programu se to vytváří? Monodevelop? Bude to fungovat stejně v Gnome i v Kde?

q66

« Odpověď #3 kdy: 16 Června 2011, 15:45:38 »
Díky, určitě se na to kouknu. Akorát si myslím, že by to možná až tak bashový jako Zenity už ani být nemuselo, protože tam se snadno narazí na konec a dál s tím člověk nic nenadělá. Vlastně to GUI potřebuji k editaci jednoho textového souboru a možná by bylo i přínosnější se zase něco naučit třeba v c... nevím ale.
Dříve jsem nějakou dobu pracoval s Delphi ve Windowsech a to mi docela vyhovovalo. Existuje něco podobnýho pro linux? S tím C se bojím hlavně toho, že to má o dost jinou syntaxi než Pascal (Object Pascal) a že to bude dost velká změna, ale taky si asi zvyknu. A kdybych teda chtěl udělat GUI v c++ nebo c#, tak v jakém programu se to vytváří? Monodevelop? Bude to fungovat stejně v Gnome i v Kde?

Stačí obyčejný textový editor. A hodně to záleží na widget toolkitu, který si zvolíš.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 16 Června 2011, 15:58:52 »
mrkni se treba na Qt, programuje se v tom skoro samo http://www.abclinuxu.cz/serialy/qt-4-psani-grafickych-programu
neni to vazane jen na c++, tahle knihovna se da pouzit ve vice jazycich
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Kedrigern

« Odpověď #5 kdy: 16 Června 2011, 17:39:40 »
Zenity je staré a neudržované (bohužel), obdobné programy jsou na tom ještě hůř (GTKdialog).

Je to způsobeno tím, že BASH nahradil Python, který má kvalitní knihovny pro práci s GUI.

Nicméně zde je fork Zenity: http://code.google.com/p/yad/, který je aktivně vyvíjen.

vmonkey

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 16 Června 2011, 19:00:41 »
Zenity je staré a neudržované (bohužel), obdobné programy jsou na tom ještě hůř (GTKdialog).

Je to způsobeno tím, že BASH nahradil Python, který má kvalitní knihovny pro práci s GUI.

Nicméně zde je fork Zenity: http://code.google.com/p/yad/, který je aktivně vyvíjen.

Díval jsem se na ten yad a to, co jsem potřeboval tam funguje :) . Díky moc všem za pomoc :) . Každopádně k tomu QT nebo k něčemu podobnýmu doufám taky časem přičichnu :)

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
Re: V čem vytvořit GUI? / Pomoc se Zenity [vyřešeno]
« Odpověď #7 kdy: 16 Června 2011, 22:53:45 »
Ale zas QT ťahať do GNOME?
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Kedrigern

Re: V čem vytvořit GUI? / Pomoc se Zenity [vyřešeno]
« Odpověď #8 kdy: 16 Června 2011, 23:37:32 »
Ale zas QT ťahať do GNOME?
Asi šlo hlavně o plnohodnotné využití toolkitu a ne jen o pár oken.

Ale zdá se mi, že Qt má spoustu věcí  lépe řešených, je rychlejší, lépe využívá akceleraci a tak. Na druhou stranu programy v něm jsou povětšinou přeplácané k nepoužití, ošklivé etc... ale to není chyba Qt. Mimojiné je to asi důvod proč Unity 2D bude v Qt.

Na druhou stranu tohle vše nejspíš doženou nová GTK, ale to je spíš blízká budoucnost než přítomnost.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.