Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nelze nabootovat  (Přečteno 1373 krát)

arxeiss

• Návštěvník
Nelze nabootovat
« kdy: 22 Června 2011, 17:25:26 »
Zdravím, mám závažný problem s Ubuntu, vyzkočila mi tato chyba http://wiki.ubuntu.cz/Řešení%20problémů/Bootování
Je to už podruhé, používám Linux i Windows na jednom PC, dlouho to šlo bez problémů, pak jsem se přepnul do Windows, windows vypnul, poté co jsem chtěl nabootovat Linux mi naskočila obrazovka podobná tomu v odkazu s chybou
Kód: [Vybrat]
ALERT! /dev/disk/by-uuid/... doesn't exists. Dropping to a shell
BusyBox v v1.13-3 ...
Je to už podruhé, poprvé jsem ten linux přeinstaloval, protože jsem přecházel na 10.4 ale teď to opravdu přeinstalovávat nechci, co s tím? Je tam sice jak to opravit, ale když se mi to stane když budu někde pryč, tak jsem v háji, protože Live USB nenosím pořád u sebe...
A taky neznám důvod proč se toto děje, máte někdo nějaké nápady? Četl jsem, že pokud hibernujete a máte 2 systémy, že hrozí ztráta dat na disku, může mi někdo říct proč? A jestli mohlo toto nastat z toho důvodu, ale zase je divné, že jsem Linux i Win7 hibernoval stokrát, a až když jsem Win7 vypnul tak to toto začlo dělat, tak nevím, jestli to je náhoda, a něco se podělalo v Linuxu, nebo to nějak spolu souvisí.
Díky

beer

• Host
Re: Nelze nabootovat
« Odpověď #1 kdy: 22 Června 2011, 17:50:43 »
Nabootuj z live cd a zedituj /etc/fstab (nikoliv ale na cd, ale v disku, kde máš linux nainstalovaný), zkontroluj, jestli ti sedí UUID u jednotlivých oddílů. Pokud ne, tak oprav. Pokud si nebudeš vědět rady, můžeš UUID nahradit starým zápisem, například:
dev/sda1  /boot

Více zde:
http://wiki.ubuntu.cz/Připojení disku/fstab

arxeiss

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Června 2011, 18:11:42 »
Ten fstab jsem teda editoval a dal jsem tam zatím zápis pomocí UUID, ale stále nechápu, proč se to UUID změnilo??? Jak u blbých... Proto mám 2 otázky
1) Může to být způsobenou tou hibernací, a co je špatně když mám 2 systémy, které hibernuji
2) Když tam dám starý zápis /dev/sda3 pro oddíl s linuxem, pak by se teoreticky toto nemělo opakovat. ne?

beer

• Host
« Odpověď #3 kdy: 22 Června 2011, 18:31:14 »
1} rekl bych, ze to bude spise nejakou aktualizaci, nebo si musel menit velikost oddilu na disku. Hibernaci asi ne.
2} u stareho zapisu se ti muze stat, ze se ti zmeni poradi, kdyz pripojis dalsi disk

Takze funguje  :)

arxeiss

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 22 Června 2011, 22:08:31 »
Pořadí by se nemělo změnit, protože pokud připojím další disk, tak bude např sdb1 a ne sda1 takže toto by blbnout nemělo.
Změním a doufám, že už se to nestane. Jinak nějaký nápad, jak to udělat přes ten BusyBox při tom startu kdyby se mi to zase podělalo?

beer

• Host
« Odpověď #5 kdy: 22 Června 2011, 23:10:24 »
Ono se přešlo právě na ty UUID, že je to unikátní identifikátor, sda1 a pod nejsou unikátní. UUID jsou bezpečnější, ale stačí málo a změní se a pak může nastat problém. Mne se po aktualizaci stalo to, že systém špatně vygeneroval UUID pro swap, ten byl poté nepřipojený. Stačilo opravit a připojit přes gparted a bylo to opět funkční.
Vždycky na to nové značení můžeš přejít, ale když si necháš starý způsob, tak se nic také nestane.

Ten busybox na svém pc nemám, to je teď standardní součást ubuntu? Tak tam napiš help a uvidíš, jestli tě to nakopne správným směrem  :)

edit:
Busybox ti těžko pomůže, protože potřebuješ mít správné hodnoty v /etc/fstab. Sice by si ručně mohl prostřednictvím něho nabootovat, ale nemůžeš v něm nic opravit. Potřebuješ funkční alespoň nano na pohodlnou editaci fstab, to asi neumožní. A nemyslím si, že by si se s touto chybou ještě setkal, pokud nebudeš kouzlit s oddíly. Pro všechny případy doporučuji mít nějaké live cd/usb a nemusí to být vůbec Ubuntu, ale třeba Parted Magic či System Rescue CD.
« Poslední změna: 22 Června 2011, 23:18:50 od medvěđ »

arxeiss

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 22 Června 2011, 23:24:35 »
Právě to je to, nano to nepodporuje, a já si s oddíly teď vůbec nehrál, to je to, že já nechápu proč se to děje... Ale vím, jak si tuto situaci nasimulovat, takže to asi vyzkouším a pokud se mi to nějak povede rozchodit tak tady napíšu jak na to  :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.