Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Procesory Sandy Bridge  (Přečteno 4747 krát)

Bonzo

• Aktivní člen
  • *
Procesory Sandy Bridge
« kdy: 25 Června 2011, 11:04:21 »
Zdravím..plánuji zakoupení notebooku..chtěl jsem se vás zeptat, zda má někdo zkušenosti s linuxem na procesorech Sandy Bridge..jedná se mi o druhou gr. kartu, která má být v procesoru..nejsou problémy když jsou tam vlastně dvě gr. karty?..díky za odpovědi
Lenovo Y570
Kubuntu 13.04

skunkos

• Aktivní člen
  • *
    • Osobní web
ArchLinux (KDE)
Můj web

karlitos

• Stálý člen
  • **
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
Re: Procesory Sandy Bridge
« Odpověď #2 kdy: 25 Června 2011, 11:46:01 »
Co ja vim tak v tech procesorech je jen jedna graficka karta ... nebo myslis problemy integrovana GK v procesoru x dedikovana GK (NV/ATI) ? Predne existuje v novejsich verzich jadra nejaky modul switcheroo ktery by mel umoznit prepinani tech grafickych karet. Uz sme to tu na foru probirali, zkus hledat.

Jinak znama mela problem prave s tim ze mela notebook s Core i5 a kdyz nahrala ovladace od Nvidie tak system nenabeh. (To uz se tu taky resilo). Nakonec se to poresilo tim ze sme v BIOSu nastavili pouzivani pouze te dedikovane GK Nvidia.

Takze mozne reseni jsou tri : pouzivat poze integrovanou GK - neinstalovat ovladace pro dedikovanou grafiku, nebo presne naopak a tu integrovanou vypnout v BIOSu, pripadne zkusit zjistit jak a jestli funguje ten modul switcheroo.
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #3 kdy: 25 Června 2011, 12:34:19 »
Ale na prepínanie je potrebný reštart Xiek :/ a neviem či to funguje u oboch výrobcov.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

bozec

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 25 Června 2011, 13:44:33 »
možno toto pomôže:
http://www.omgubuntu.co.uk/2011/06/bumblebee-gets-a-ppa-brings-nvidia-optimus-graphics-switching-to-ubuntu/

Inak tento problém by sa mal vyriešiť ak by sa X-ka nahradil Wayland.
« Poslední změna: 25 Června 2011, 13:53:06 od bozec »
Ubuntu 10.04 LTS
ASUS F5GL Intel® Core™2 Duo T5800 (2GHz),4 Gb ram, GeForce 8200M G

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 25 Června 2011, 22:40:36 »
možno toto pomôže:
http://www.omgubuntu.co.uk/2011/06/bumblebee-gets-a-ppa-brings-nvidia-optimus-graphics-switching-to-ubuntu/

Inak tento problém by sa mal vyriešiť ak by sa X-ka nahradil Wayland.
Ale to je ako hovoriť o Ubuntu 16.04  ;) kým sa to všetko dotiahne do použitelného stavu...
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Bonzo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 25 Června 2011, 23:51:20 »
nebo myslis problemy integrovana GK v procesoru x dedikovana GK (NV/ATI) ?

přesně tohle jsem měl na mysli..omluvám se za špatnou formulaci..každopádně dík za info..stejně asi do sandy bridge půjdu..přece se neochudím :D časem se ta podpora musí vyřešit..dočasným řešením je to co píšeš-vypnout jednu z gr. karet  :)
Lenovo Y570
Kubuntu 13.04

karlitos

• Stálý člen
  • **
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
« Odpověď #7 kdy: 26 Června 2011, 15:46:52 »
Bubmlebee resi technologii Nvidia optimus. Na normalni dualni graficke karty by mel byt ten modul switcheroo, dokonce uz existuje i nejaka graficka nadstavba ktera umozni ty karty prepinat - i za cenu restartu Xserveru. Otazka neni asi v (ne)funkcnosti, ale ze to muze byt docela problem rozbehat - zvlastne pro nekoho bez zkusenosti.
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #8 kdy: 27 Června 2011, 14:24:57 »
Záleží jaký chipset máte. Některé integrovanou grafiku v procesoru nepodporují. P67 nepodporuje (mám), H67 podporuje, Z68 nevím
//edit: omlouvám se, špatná odpověď, ptáte se na notebook.
« Poslední změna: 27 Června 2011, 14:26:36 od Martin Kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

matak

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 27 Června 2011, 14:53:52 »
Dobrý den,

omlouvám se, že se takhle přilepím k tématu.
Je problém se Sandy Bridge jen v případě přepínání integrované GK a dedikované GK?
Uvažuji o koupi pracovního notebooku s Intel Core i5 (Sandy Bridge) / 2300 MHz, pouze s Intel HD Graphics - poběží (out of box) mi na tom standardní instalace Ubuntu? A pokud ne, do čeho (cenově srovnatelného) mám jít?

Předem a moc díky za radu

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #10 kdy: 28 Června 2011, 01:08:56 »
Dobrý den,

omlouvám se, že se takhle přilepím k tématu.
Je problém se Sandy Bridge jen v případě přepínání integrované GK a dedikované GK?
Uvažuji o koupi pracovního notebooku s Intel Core i5 (Sandy Bridge) / 2300 MHz, pouze s Intel HD Graphics - poběží (out of box) mi na tom standardní instalace Ubuntu? A pokud ne, do čeho (cenově srovnatelného) mám jít?

Předem a moc díky za radu

S jednou kartou by problém být neměl, ono šlo o to, že s nefunkční dedikovanou ten NB zbytečně hodně hřál. Ale pohledat nějaké informace nebude na škodu.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 28 Června 2011, 01:13:30 »
Aj keď teraz sa tu rieši niečo o nefunkčnosti tej grafiky/tedy skôr o nestabilite...

mr_b0mbas71c

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 25 Července 2011, 15:31:12 »
Zdravým, sledoval som diskusiu a chcel by som sa spýtať či funguje niečo na prepínanie grafiky nemusí byť za chodu, ale napríklad po reštarte. Mám notebook Sony a procesor mám i5 (Sandy Brige) a grafickú druhú ATI Radeon HD 6470.
Ale mám aj problém s tým že na ATI grafiku neviem nainštalovať ovládače (tie priamo zo stránky výrobcu). Zobrazí my že v systéme neni ATI grafická karta.
SONY VAIO VPCCA1S1E, Intel Core i5-2410M, 4GB DDR3 1333 MHz, ATI Radeon HD 6470 512 MB, Ubuntu 11.04 x64/Win 7 Ultimate/Backtrack Linux 5 Revolution

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 25 Července 2011, 15:48:28 »
V BIOSe by sa malo dať nastaviť, ktorú grafiku to má používať (dedikovanú alebo prepínať).

mr_b0mbas71c

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 25 Července 2011, 21:04:30 »
V BIOSe by sa malo dať nastaviť, ktorú grafiku to má používať (dedikovanú alebo prepínať).
No ibaže ja mám v biose dosť skromné nastavenia a nič také tam neni. Pozeral som sa aj po upgrade biosu, ale nič som nenašiel.
SONY VAIO VPCCA1S1E, Intel Core i5-2410M, 4GB DDR3 1333 MHz, ATI Radeon HD 6470 512 MB, Ubuntu 11.04 x64/Win 7 Ultimate/Backtrack Linux 5 Revolution

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 25 Července 2011, 21:05:44 »
No ibaže ja mám v biose dosť skromné nastavenia a nič také tam neni. Pozeral som sa aj po upgrade biosu, ale nič som nenašiel.
O aký NB ide?

mr_b0mbas71c

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 25 Července 2011, 21:56:29 »
O aký NB ide?
Ide o Sony Vaio VPCCA1S1E/D

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 25 Července 2011, 22:08:32 »
Cez jockey/správca neslobodných ovládačov ti neponúka uzavreté ovládače?
Ešte toto pozri. Avšak má to háčik. Funguje iba so slobodnými ovládačmi.
« Poslední změna: 25 Července 2011, 22:11:02 od jAster_BA »

mr_b0mbas71c

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 25 Července 2011, 22:54:53 »
Cez jockey/správca neslobodných ovládačov ti neponúka uzavreté ovládače?
Ešte toto pozri. Avšak má to háčik. Funguje iba so slobodnými ovládačmi.
Ukazuje my že je aktualizácia, avšak vyhodí my chybu pri inštalácii. Ale vyskúšam ten druhý návod.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 25 Července 2011, 23:57:52 »
Otvor terminál (ctrl+alt+t) a hoď tam toto
Kód: [Vybrat]
glxinfo | grep OpenGL ak to nie je nainštalované tak by to malo ísť takto (vypíše sa to aj po zadaní príkazu)
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install mesa-utils(pri písaní hesla sa nebudú zobrazovať žiadne znaky)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.