Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po přechodu na 11.04 zamrzne při startu, asi ovladač grafiky  (Přečteno 3339 krát)

hadimosuur

• Návštěvník
HP ProBook 4520s, i3, Ati Radeon, asi HD530v (dualboot Ubuntu, W7)

Povýšení z maverick na natty proběhlo v pořádku (nejspíš), ale po restartu počítač zamrznul. Ve fázi, kdy začíná najíždět grafika -- barevná obrazovka a nápis Ubuntu 11.04 a pod tím ty běhající tečky. No, tak ty neběhaj, zamrzne to a konec.
Z jiných příspěvků tady jsem pochopila, že se asi moje grafická karta nedomluví s novým Ubuntu. Asi chybí ovladač, nebo nefunguje.
Ale neumím to napravit.
Když budu bootovat na starý jádro, tak se tam dá dát potřebný ovladač, aby to v tom novým fungovalo? Nebo jak se to provede, až třeba vyjde nějaká aktualizace nebo driver?

Díky.

Denco

• Návštěvník
  • Linux Beginner
Re: Po přechodu na 11.04 zamrzne při startu, asi ovladač grafiky
« Odpověď #1 kdy: 01 Července 2011, 21:54:57 »
Neskúšala si spustiť grafický zachránný režim?
Dualboot: Xubuntu 11.10 / Windows 7 HP

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 01 Července 2011, 23:12:58 »
Neskúšala si spustiť grafický zachránný režim?

1) Ano, doporučuji zkusit různé možnosti poté, co se v zavaděči (grubu) zvolí záchranný režim. Pokud něco z toho pomůže, piš to sem , je to dobrá indicie.

2) V zavaděči označ běžný systém (ne záchranný režim) a stiskni e. Najeď na řádek, kde vidíš slova quiet splash a tyto dvě slova smaž. Zmáčkni F10 pro spuštění systému v režimu výpisů.

Vyfoť, na čem se to bude vztekat a nahraj fotku sem. Díky.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

hadimosuur

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 02 Července 2011, 09:01:16 »
Záchranný režim (nejnovější jádro) zamrzá taky. Objeví se tabulka s možnostmi (bezpečný grafický režim, opravit grub atd.), ale zamrzlá -- nejde v ní přeskakovat, odentrovat, esc, nic.
Bootování na starší jádro proběhlo v pohodě, naběho i Unity. Ještě jsem nevyzkoušela, jak moc v pohodě to celé funguje. Ale tváří se to funkčně a stabilně.
V seznamu bugů tady na ubuntu.cz je:
Na některých systémech špatná interakce mezi Unity, GL ovladačem a jádrem způsobuje zamrznutí systému. (Bug:740126)

Ta rada 2) pro mě je jak návod na elixír :o) ...najdi 2 slova a ty smaž... :oD To samozřejmě zkusím, ale chtěla bych tomu aspoň trošku rozumět, prosím. Teda jestli někdo máte čas :o)

Díky.

hadimosuur

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 02 Července 2011, 11:51:11 »
Po smazání quiet splash a F10, spuštění -- fialová obrazovka, zamrzlo, stejně jako bez té editace.

Když nabootuju přes to staré jádro, tak v Dodatečných ovladačích je FGLRX od ATI/AMD, povolen a aktuálně používán.

A ta karta by měla být AMD Radeon HD 6300M Series, říká ATI Catalyst Control Center.
« Poslední změna: 02 Července 2011, 11:56:02 od hadimosuur »

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 06 Července 2011, 11:11:39 »
Ta rada 2) pro mě je jak návod na elixír :o) ...najdi 2 slova a ty smaž... :oD To samozřejmě zkusím, ale chtěla bych tomu aspoň trošku rozumět, prosím. Teda jestli někdo máte čas :o)

Díky.

Omlouvám se za pozdní odpověď. Nic na tom není. Při spouštění linuxu dostane jádro nějaké parametry, kterými se upravuje, co má dělat. Když dostane parametry quiet a splash, tak nevypisuje svoje řeči a současně zobrazuje logo Ubuntu. http://wiki.ubuntu.cz/Bootovací%20parametry
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 06 Července 2011, 11:13:19 »
Záchranný režim (nejnovější jádro) zamrzá taky. Objeví se tabulka s možnostmi (bezpečný grafický režim, opravit grub atd.), ale zamrzlá -- nejde v ní přeskakovat, odentrovat, esc, nic.
Bootování na starší jádro proběhlo v pohodě, naběho i Unity. Ještě jsem nevyzkoušela, jak moc v pohodě to celé funguje. Ale tváří se to funkčně a stabilně.

Asi se shodneme na tom, že je teď vhodné používat staré jádro. Ale vypadá to na nějaký vážný problém...

IgMen

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 24 Července 2011, 18:51:19 »
Mám tentýž problém, NTB ASUS s Radeonem HD4570. Po povýšení na Kubuntu 11.04 chyba GRUBu, kterou jsem opravil, ale Linux nenajede do grafického režimu, zůstane šedá obrazovka, jinak se zdá, že systém reaguje, při ctrl+alt+del se klasicky restartne. Do grafiky nenajedou ani starší jádra. Záchranný režim jede, ale to je mi celkem prd platné, tak kovaný v Linuxu zase nejsem. Upgrade na 11.04 se s mobilníma Radeonama očividně moc nepohodl, otázka je, co s tím?

Ještě dodám, že liveCD chodí v poho (přes něj jsem opravoval ten GRUB). Naštěstí mám zálohu (image disku), takže se v poho vrátím k 10.10, ale bylo by fajn to rozlousknout.
« Poslední změna: 24 Července 2011, 18:54:28 od IgMen »

hadimosuur

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 25 Července 2011, 17:12:07 »
Po nedávných aktualizacích jsem zkusila nabootovat 11.04 -- nic. Nenabootovalo ani starší jádro (do grafiky). Takže jsem chvíli používala ještě starší jádro... :o)
Před pár dny jsem jen tak zkusila 11.04 a ono v pohodě naběhlo (po kontrole disku)!
Asi před tím nebyly ty aktualizace dokončené, když jsem chtěla rovnou 11.04 bez restartu na staré, nevím. Můj laický mozek to nepochopil, ale je rád, že chodí 11.04 :o)

IgMen

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 25 Července 2011, 22:36:51 »
Po nedávných aktualizacích jsem zkusila nabootovat 11.04 -- nic. Nenabootovalo ani starší jádro (do grafiky). Takže jsem chvíli používala ještě starší jádro... :o)
Před pár dny jsem jen tak zkusila 11.04 a ono v pohodě naběhlo (po kontrole disku)!
Asi před tím nebyly ty aktualizace dokončené, když jsem chtěla rovnou 11.04 bez restartu na staré, nevím. Můj laický mozek to nepochopil, ale je rád, že chodí 11.04 :o)

Že by opravili opravu? Fajn, zítra zkusím.

Tak Kubuntu stále nefunguje. Koukal jsem do xorg.conf, a tam jsou zmíněny ATI ovladače, tak nevím, co je špatně. Asi počkám na další verzi.

Nakonec se mi to povedlo zprovoznit stylem pokus-omyl.
Trochu jsem se inspiroval forem http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1743535, bootnul jsem z liveCD 11.04 a pak
Kód: [Vybrat]
sudo mount /dev/sda1 /mnt
sudo mount --bind /dev /mnt/dev
sudo chroot /mnt
apt-get remove --purge fglrx*
reboot
Upřímně, jen tuším, že jsem smázl ovladače grafiky, ale jaké další to bude mít následky zatím nevím. Teď je pro mě podstatné, že systém najel do KDE. Možná to někomu pomůže  :)
« Poslední změna: 27 Července 2011, 00:00:45 od IgMen »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.