Ale myslím, že GParted by si zvládol. (to v čom si rozdelova disk) S windows oddielom nerob nič, vieš za zahrať aj na tých 40 giga. Ale rozdeliť to pôjde určite. Inak nemáš tam čo pokaziť pokiaľ nedáš použiť, takže môžeš oddiely zmenšovať, meniť a mazať koľko len chceš a potom to všetko vrátiť späť (pokiaľ nedáš vykonať zmeny)
Keď si vytvoríš oddiel, myslím že keď naň klikneš pravým, tak tam máš niekde možnosť že na aký formát ho chceš naformátovať. Tak si rozdel tých 40 giga na 500 MB ktoré naformátuješ na swap a cca 2 giga ktoré naformátuješ na ext2 alebo ext3. Na zvyšku budeš mať teda ext3 a budeš tam mať systém.
Ja osobne mám pre systém cca 6 giga (tak isto aj pre windows), myslím že im to obom bohate stačí. A má to vveľkú výhodu v tom, že keď formátuješ windows, čo je dosť možné, že budeš robiť, tak neprídeš o dáta na zvyšku disku, ale sformátuješ len samotný oddiel na ktorom máš win. čiže zvyšok disku mám pre súbory ktoré zdielam z winom aj s linuxom. Ale v podstate je jedno či si dáš pre systém 10 alebo 40 giga. Problémy ti nastanú až potom, keď budeš chcieť niektorú časť disku sformátovať.
Keď sa dostaneš cez rozdelovanie disku (opakujem, s win oddielom nerob nič) tak sa dostaneš k tomu oknu čo si sem dal, verím, že sa ti tam zobrazia aj iné oddiely nie len ten 147 giga.
Ak máš gigovú ramku swap v podstate nepotrebuješ, ale tým pádom nemôžeš nikdy použiť hibernáciu, lebo všetky bežiace procesy sa pri nej ukladajú do swapu.
V domovskom priečinku budeš mať nastavenia ku všetkým programom. Ak by si niekedy preinštalovával ubuntu (ja kým som sa naučil tak som to robil asi trikrát) a formátoval disk (preto je lepšie nať na systémovom oddiely len systém a všetko ostatné niekde inde) tak tieto nastavenia ti zostanú a nebudeš musieť všetko nanovo konfigurovať (vrátane toho modemu)
Tak do toho