Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zálohování ze serveru přes SSH  (Přečteno 1877 krát)

maks

• Návštěvník
Zálohování ze serveru přes SSH
« kdy: 09 Července 2011, 20:49:06 »
Ahoj,

mám server, resp. vps, na kterém mám uložené nějaké webové prezentace a potřeboval bych to samozřejmě zálohovat.

Moje idea byla taková, že se konzolovým příkazem SSH jmeno@server : heslo připojím na server (to se mi povedlo) a provedu obyčejné cp. Jenže, chyba lávky, jako root (/) je považován root vzdáleného serveru, nikoliv lokální (je to logické, v původní myšlence mi toto nějak vypadlo).

Takže se ptám:
- jak kopírovat ze serveru na disk
- lze toto zautomatizovat, aby se záloha prováděla denně řekněme o půlnoci a po jejím skončení se počítač vypl? Záloha by se prováděla do nově vzniklé složky _backup_2011-07-09, _backup_2011-07-10, atd.

Děkuji za pomoc.
Když něco vím, rád všem poradím. Bohužel, s Ubuntu nejsem kamarád, proto se budu více ptát :-)

Kedrigern

Re: Zálohování ze serveru přes SSH
« Odpověď #1 kdy: 09 Července 2011, 22:34:03 »
Použij příkaz:
Kód: [Vybrat]
scpnapř:
scp user@192.168.0.1/home/www/mojePrezentace/* ~/zalohapopřípadě (pokud nemáš defaultní port):
scp user@192.168.0.1:1234/home/www/mojePrezentace/* ~/zaloha
Popřípadě lze snadno použít nautilus (standartní gnome správce souborů). Tam dáš:
Soubor -> Připojit se k serveru...A ještě si to můžeš uložit do záložek. Pak si ani nevšimneš, že je to vzdálené.

Pro nautila je ještě dobrý tip:
Zobrazit -> Druhý panel

maks

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 10 Července 2011, 10:08:03 »
Kedrigern
Nautilus by mohl být dobrý, pravda, ale chci se spíše naučit pracovat s Terminálem.

na příkaz
scp se podívám, děkuji za tip.
Když něco vím, rád všem poradím. Bohužel, s Ubuntu nejsem kamarád, proto se budu více ptát :-)

maks

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Července 2011, 10:56:38 »
Ještě se zeptám na druhou část dotazu, která pravděpodobně zapadla.

Lze nějak nastavit, aby se záloha provedla vždy třeba o půlnoci, pokud bud počítač spuštěný a po zazálohování dat se vypl?

Něco takového (počítač běží):
- připoj se v 0:00 na ssh user:heslo@server
- stáhni složky web1, web2, web4 do umístění ~/backup_dnesniDatum (tu vytvoř, nebo ji vytvořím sám předem - to by nebyl problém)
- po úspěšném dokončení shutdown

Nějak takto to přeci musí řešit hostingy, které denně (nebo některé dvakrát týdně) zálohují.

EDIT k scp:
scp -r user@server[b]:[/b]/cesta/ke/slozce/ ~/backupještě tam musí být dvojtečka, i když neuvádím port.

Děkuji.
« Poslední změna: 10 Července 2011, 11:20:04 od maks »

Kedrigern

« Odpověď #4 kdy: 10 Července 2011, 11:45:34 »
Pravidelnost řeší tzv. démon - program spuštěný na pozadí. Spouštění úloh řeší cron a tabulka jeho úloh crontab. Viz. jejich manulálové stránky*.

Vypnutí jsou příkazy shutdown, halt etc.

* Píšeš, že se chceš naučit raději terminál. Pro to je dobré naučit se základy skriptovacího jazyka BASH a hledat v manuálech. Téměř každý příkaz může být použit jako argument příkazu man:
man man
man scp
man cron
man crontab
To ti zobrazí podrobný manuál k použití příkazu (prohlížení ukončíš písmenem q). Pokud nevíš, jak něco udělat a přitom víš, co chceš, tak existuje příkaz apropos, který hledá v popisech a manuálových stránkách:
linux-kbut:/home/keddie # apropos halt
halt (8)             - stop the system.
quick_halt (8)       - stop the system quickly
S těmito dvěma příkazy + základy dojdeš mnohem dál než by se zdálo. Už jen proto, že komunita ti většinou řešení jen naznačí, ale konkrétně ho udělat musíš sám.

maks

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 10 Července 2011, 11:52:05 »
Kedrigen
manuál, resp. příkaz man znám, jen jsem nevěděl, co konkrétně hledat.

Apropos bude taky asi velmi užitečný, prozkoumám. O tom jsem nevěděl, možná by řešil můj problém.

Sám jsem aktivní na jiných odborných diskusích a taky raději navádím na řešení, nežli jej prozrazuji celé (aneb moje oblíbené přísloví: "Dej hladovému rybu a nasytíš ho na den, nauč hladového lovit ryby a nasytíš ho na celý život."). Tudíž nepředpokládám (a ani nechci) řešení problému na copy-paste, spíš nakopnutí správným směrem.

Samozřejmě se může stát, že nakopnutí nebude dostatečné, s ubuntu začínám. Prozatím je to pro mě španělská vesnice. Chce to čas.

Děkuji za rady i trpělivost se začátečníkem.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #6 kdy: 11 Července 2011, 13:52:01 »
man -s1 rsync

+ dalsi clanky by mely bejt na wiki
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.