Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dual Boot  (Přečteno 3038 krát)

spectros

• Návštěvník
Dual Boot
« kdy: 11 Července 2011, 15:05:44 »
Ahojte všetci,
mám nainštalované Ubuntu 10.10 spolu s Win na jednom disku, po nekorektnom ukončení Ubuntu (nevydržala baterka na notebooku) mi nejde spustiť Win, keď si v Grub zvolím Win, zostane mi blikať kurzor a po chvílke sa mi objaví zas Grub aby som si zvolil systém, Ubuntu ide v pohode spustiť. Neviete mi poradiť ako by som obnovil Win?
Dík ;)

skunkos

• Aktivní člen
  • *
    • Osobní web
Re: Dual Boot
« Odpověď #1 kdy: 11 Července 2011, 15:14:32 »
Ahojte všetci,
mám nainštalované Ubuntu 10.10 spolu s Win na jednom disku, po nekorektnom ukončení Ubuntu (nevydržala baterka na notebooku) mi nejde spustiť Win, keď si v Grub zvolím Win, zostane mi blikať kurzor a po chvílke sa mi objaví zas Grub aby som si zvolil systém, Ubuntu ide v pohode spustiť. Neviete mi poradiť ako by som obnovil Win?
Dík ;)
Viděl bych to na poškozený disk.

Zkontroluj disk utilitou od výrobce.
ArchLinux (KDE)
Můj web

spectros

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 11 Července 2011, 15:17:28 »
Disk má asi 2 mesiace :(

..::malys::..

• Aktivní člen
  • *
  • wake up... hlasujte minus :)
    • CZTorrent
« Odpověď #3 kdy: 11 Července 2011, 15:22:29 »
Ahojte všetci,
Dík ;)

mrkni na  Wiki   omrkni grub jestli tam neni nekde chyba  coz asi nebude kdyz se zobrazi mozna je to i vada disku   ale zkus omknout ten grub nejdrive  

http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/P%C5%99id%C3%A1n%C3%AD%20Windows  

pokud  to nepujde  pretahej si dulezita data z windows  do ubuntu nebo na externi disk   a preinstaluj windows  pak si obnov grub dle navodu na wiki   (pokud je chyba ve windows )  a tam je lepsi to preinstalovat nez opravovat a hledat kde se stala chyba :D   instalace trva  max 20 minut  hledani chyby a oprava by te vysla casove vic :D     ja to tak resim vzdycky pri nejake hloupe chybe

kdyz nepujde ani toto  tak koupit novej disk  (a nebo reklamovat) :D
Občas se nudím   ;D
http://malysss.deviantart.com

spectros

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 11 Července 2011, 15:29:17 »
ok, preinštalujem Win ale neprídem o zavádzač grub?

donny

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 11 Července 2011, 15:32:41 »

Ten můžeš poté obnovit např. pomocí LiveCD - viz http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

• Aktivní člen
  • *
    • CZTorrent
« Odpověď #6 kdy: 11 Července 2011, 15:33:30 »
no prijdes   bo se zapisuje do windows   ten si pak doinstalujes  dle wiki    a nebo  preinstalovat windows  a pak preinstalovat ubuntu    mel bys to pak bez prace   s obnovou grubu    kazdopadne si urcite zazalohuj ty data  pokud bude vadnej disk   uz se knim pak nemusis dostat    windows  oddil prosimte naformatuj  pred isntalaci  pokud se rozhodnes pak preinstalovat i ubuntu tak rovnez format  ...
Občas se nudím   ;D

spectros

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 11 Července 2011, 16:56:07 »
ok, Win mám preinštalovaný cez recovery disk, všetko beží v pohode, aj Grub mi ide len teraz v ňom mám asi 5 riadkov naviac ( recovery ubuntu ge.....atď.). dajú sa vyhodiť nepotrebné riadky?

• Aktivní člen
  • *
    • CZTorrent
« Odpověď #8 kdy: 11 Července 2011, 16:58:31 »
ok, Win mám preinštalovaný cez recovery disk, všetko beží v pohode, aj Grub mi ide len teraz v ňom mám asi 5 riadkov naviac ( recovery ubuntu ge.....atď.). dajú sa vyhodiť nepotrebné riadky?
ktery radky ? co tam je napsano vsechno
Občas se nudím   ;D

spectros

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 11 Července 2011, 17:08:25 »
Ubuntu, with Linux 2.6.35-28-generic
Ubuntu, with Linux 2.6.35-28-generic (recovery mode)
Ubuntu, with Linux 2.6.35-22-generic
Ubuntu, with Linux 2.6.35-22-generic (recovery mode)

Ubuntu, with Linux 2.6.35-30-generic - tento je prvý a s ním spustím v pohode ubuntu

AliPB

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 11 Července 2011, 18:59:58 »
asi bych ty nepotřebné smazal v souboru /boot/grub/grub.cfg.

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #11 kdy: 11 Července 2011, 19:22:59 »
Je to lepší mazat zejména pro začátečníka v synapticu.

• Aktivní člen
  • *
    • CZTorrent
« Odpověď #12 kdy: 12 Července 2011, 00:21:18 »
Ubuntu, with Linux 2.6.35-28-generic
Ubuntu, with Linux 2.6.35-28-generic (recovery mode)
Ubuntu, with Linux 2.6.35-22-generic
Ubuntu, with Linux 2.6.35-22-generic (recovery mode)

Ubuntu, with Linux 2.6.35-30-generic - tento je prvý a s ním spustím v pohode ubuntu
muzes bud ruco  jak radej ostatni   a nebo graficky v UBUNTU TWEAK  nabidne ti to ke smaznuti jen ty starsi takze muzes byt bez obav...... smaz i konfiguraky ikonka nad tim  vyrovnavaci pamet muzes taky cas od casu procistit  :) viz screen

jenom upozorneni necisti PPA protoze by si prisel o nastavene zdroje !!!

navod na instalaci je ve wiki   http://wiki.ubuntu.cz/Ubuntu%20Tweak

« Poslední změna: 12 Července 2011, 00:28:10 od ..::malys::.. »
Občas se nudím   ;D

spectros

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 12 Července 2011, 09:25:34 »
:) vyčistil som Grub cez UbuntuTweak a všetko beží super :)
Díky moc :))

Freshlemon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 12 Července 2011, 20:36:36 »
Jenom mě teď napadlo... Někde na ubuntí wiki jsem četl, že pokud jeden systém uspíte na disk (ve win hibernace, pokud vím), při dalším spuštění pak nesmíte vybrat jiný systém (než ten, který jste uspali).

Pokud se zde píše, že Ubuntu bylo ukončeno kvůli vybité baterii, pak se systém uspal na disk. Jestliže pak při dalším startu zvolil win, tak by to mohla být příčina tohoto problému, ne?

Prosím někoho znalejšího o komentář :)
Znalosti ⇛ Linux: Nováček ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Pokročilý
Systém: Ubuntu 12.04 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Pentium Dual T3400 2.16GHz │ RAM 2048 MiB │ LENOVO 42335TG - LENOVO KIWDX Grafické karty: nVidia G98 [GeForce 9300M GS] [10DE:6E9] Sítě: Wireless: Intel PRO/Wireless 5100 AGN [Shiloh] Network Connection [8086:4237], Ethernet: Broadcom NetLi

skunkos

• Aktivní člen
  • *
    • Osobní web
« Odpověď #15 kdy: 13 Července 2011, 12:55:15 »
Jenom mě teď napadlo... Někde na ubuntí wiki jsem četl, že pokud jeden systém uspíte na disk (ve win hibernace, pokud vím), při dalším spuštění pak nesmíte vybrat jiný systém (než ten, který jste uspali).

Pokud se zde píše, že Ubuntu bylo ukončeno kvůli vybité baterii, pak se systém uspal na disk. Jestliže pak při dalším startu zvolil win, tak by to mohla být příčina tohoto problému, ne?

ANo , to je pravda. Dám příklad. Řekněme, že sis zapl ubuntu, zapnul opera, ve Writeru si otevřel nějaký dokument. Pak PC uspíš na disk a zapneš Windows. Tím dojde k nekonzistenci dat a všechny soubory, které byly otevřené v Ubuntu při usápní se "ztratí". Tedy wordovský dokument, nastavení opery atd atd.
ArchLinux (KDE)
Můj web

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #16 kdy: 13 Července 2011, 13:41:10 »

ANo , to je pravda. Dám příklad. Řekněme, že sis zapl ubuntu, zapnul opera, ve Writeru si otevřel nějaký dokument. Pak PC uspíš na disk a zapneš Windows. Tím dojde k nekonzistenci dat a všechny soubory, které byly otevřené v Ubuntu při usápní se "ztratí". Tedy wordovský dokument, nastavení opery atd atd.
Toto by sa malo ale týkať iba inštalácie cez wubi, nakolko SWAP partícia je iba pre linux a nie win.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

skunkos

• Aktivní člen
  • *
    • Osobní web
« Odpověď #17 kdy: 13 Července 2011, 13:57:59 »

Toto by sa malo ale týkať iba inštalácie cez wubi, nakolko SWAP partícia je iba pre linux a nie win.
To je zas taky fakt. Je pravda, když si vzpomenu tak u Wubi se to stalo vlastně. Ale i tak. Dívej představ si že otevřu soubor..... upravím ho (nechám ho upravený otevřeny), uspím Ubuntu (upravený soubor se uloží na swap), přepnu do Windows, zde si otevřu onen soubor (ten původní ne ten upraveny), změním ho třeba jinak a pak se opět restartem vrátím k Ubuntu, kde se načte předchozí uložený stav po uspání a tedy i můj upravený soubor.
ArchLinux (KDE)
Můj web

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #18 kdy: 13 Července 2011, 14:06:15 »

To je zas taky fakt. Je pravda, když si vzpomenu tak u Wubi se to stalo vlastně. Ale i tak. Dívej představ si že otevřu soubor..... upravím ho (nechám ho upravený otevřeny), uspím Ubuntu (upravený soubor se uloží na swap), přepnu do Windows, zde si otevřu onen soubor (ten původní ne ten upraveny), změním ho třeba jinak a pak se opět restartem vrátím k Ubuntu, kde se načte předchozí uložený stav po uspání a tedy i můj upravený soubor.
No lenže tebe sa otvorí iba okno (Writer) ale zmeny v tom súbore už budú, čiže sa nestratia. Iba budeš mať uloženú 1 verziu a druhú (niečo ako fork tej počiatočnej, povedzme nultej verzie:D) rozpracovanú. Takže tam problém nie je. Problém je iba keď sa uspí pri WUBI lebo tam swap partícia nie je...
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

skunkos

• Aktivní člen
  • *
    • Osobní web
« Odpověď #19 kdy: 13 Července 2011, 14:49:47 »

No lenže tebe sa otvorí iba okno (Writer) ale zmeny v tom súbore už budú, čiže sa nestratia. Iba budeš mať uloženú 1 verziu a druhú (niečo ako fork tej počiatočnej, povedzme nultej verzie:D) rozpracovanú. Takže tam problém nie je. Problém je iba keď sa uspí pri WUBI lebo tam swap partícia nie je...
Taky fakt :D:D
ArchLinux (KDE)
Můj web

Freshlemon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 13 Července 2011, 15:43:24 »
Děkuji za komentáře ;)
Znalosti ⇛ Linux: Nováček ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Pokročilý
Systém: Ubuntu 12.04 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Pentium Dual T3400 2.16GHz │ RAM 2048 MiB │ LENOVO 42335TG - LENOVO KIWDX Grafické karty: nVidia G98 [GeForce 9300M GS] [10DE:6E9] Sítě: Wireless: Intel PRO/Wireless 5100 AGN [Shiloh] Network Connection [8086:4237], Ethernet: Broadcom NetLi

Uran

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 15 Července 2011, 10:51:37 »
asi bych ty nepotřebné smazal v souboru /boot/grub/grub.cfg.

Jen jeste doplneni. Pokud se jedna o GRUB2 tak uprava a konfigurace by se mela provadet pomoci skriptu v /etc/grub.d. Jinak se konfigurace v /boot/grub/grub.cfg muze prepsat.
"Pouze text v MS Wordu je opravdu čistý, příteli."

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.