Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rychlost spuštění programů  (Přečteno 1272 krát)

J0hn

• Aktivní člen
  • *
Rychlost spuštění programů
« kdy: 30 Července 2011, 16:58:41 »
Je normální že v Ubuntu (11.04. s Unity) se programy spouští pomaleji oproti jejich konkurentům ve Windows XP?
Namátkou uvedu:
Excel 1-2s x Libre Office 8-10s
Total commander (takřka okamžitě) x Krusader 2-3s
a takových programů je celá řada.
Jediné programy co se mi pod Ubuntu spouští přibližně stejně rychle jsou Opera a Gimp, ale to jen proto že na XP se spoštěli "děsně pomalu"
Vše samozřejmě na tom samém PC (Intel Core Duo E6750, 4GB ram, Nvidia 8800GT)
Intel Core2 Duo E6750, 4GB RAM, Nvidia-8800GT, Xubuntu 11.10-i386, http://j0hn.hys.cz/

Kedrigern

Re: Rychlost spuštění programů
« Odpověď #1 kdy: 30 Července 2011, 17:04:28 »
Bohužel to může být pravda. Windows mnohem agresivněji loadují programy a jejich komponenty hned po zapnutí. Zabírají pak více v ram. Zatímco v Linuxu by to bylo opravdu nehezká vlastnost (jsou místa, kde bychom o to nestáli) a implementovat by jí muselo až grafické rozhraní...

Navíc se mi zdá, že obecně se windowsí okna pouští mnohem rychleji než například gtk (taky jsou win32 mnohem jednoduší).

Dalším problémem je, že uživatelé Linuxu zapnou, co potřebují a pracují s tím. Čili je to obtěžuje třeba 1 denně = neobtěžuje.

Já jsem včéra potřeboval otestovat něco na Win7 a také jsem to pozoroval. Na druhou stranu plné spuštění W7 (přestali štrachat na disku) trvalo 4 minuty.

Oboje má své pro a proti.

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 30 Července 2011, 17:21:50 »
souhlas a pridavam test:
kdyz otevres LibreOffice, pak ho ukoncis, a pak znovu spustis, jak dlouho trva druhe spusteni?

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 30 Července 2011, 17:23:24 »
Třeba u libre office si můžeš zapnout aby se načítaly do paměti tak jako Office u windows.
Otevři libreOffice třeba tabulky a nahoře v menu zvol Nástroje > Volby > Paměť a zaškrtni Povolit rychlé spouštění... viz obrázek. Poté bude Libre office startovat okamžitě ale celý start systému bude o to pomalejší. Proto jsou windows pořád pomalejší a pomalejší a pomalejší.... protože všechny programy se cpou do paměti ;D

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 30 Července 2011, 17:28:17 od RRadek »
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

J0hn

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 30 Července 2011, 17:40:29 »
Jo když jsem povolil rychlé spouštění tak Libre office nabehli skoro hned.
Teď jsem nainstaloval i Gnome commander a vypadá to že oproti Krusaderu se spouší o dost rychleji
Intel Core2 Duo E6750, 4GB RAM, Nvidia-8800GT, Xubuntu 11.10-i386, http://j0hn.hys.cz/

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 30 Července 2011, 17:49:30 »
Jo na počítačích kde se často používají office tuto možnost zaškrtávam aby si lidé nestěžovaly jak je ten počítač línej.
Jinak další informace o zrychlení sytému hledej zde. http://wiki.ubuntu.cz/Zrychlen%C3%AD%20startu%20aplikac%C3%AD?highlight=%28zrychlen%C3%AD%29 Prelink i Preload fungují perfektně  ;)

ps: Krusader je tuším KDE aplikace takže si musí načíst KDE knihovny než naskočí. Gnome commander je pochopitelně na Unity rychlejší.
« Poslední změna: 30 Července 2011, 17:52:38 od RRadek »
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.