Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS [vyřešeno]  (Přečteno 937 krát)

sjaty

• Návštěvník
Intel Corporation Mobile 945GM/GMS [vyřešeno]
« kdy: 02 Srpna 2011, 09:11:42 »
Zdravím,
jakožto nováček ve světě Linux budu mít několik blbých otázek, snad to někdo překousne a dá mi odpověď tak abych jí pochopil :)
Jde mi o grafickou kartu, případně její Chipset integrované grafické karty.
Pomocí návodů na Linux Wiki jsem zjistil jakou mám grafickou kartu, napsalo mi to toto:

Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller

postupoval jsem dále. Co mě nejvíce trápilo je to, jestli mám zapnutou 3D akceleraci a vlastně jestli mám nainstalované ovladače. Co se týče 3D akcelerace, tak podle návodu jí mám zapnutou a FPS se pohybuje kolem 56 000...
Tak jsem si řekl, že to bude v pohodě a nainstaloval jsem si Compiz Fusion s dobrou náladou, že si zvelebím prostředí plochy, jenže a to je asi ten největší problém, hned jak jsem však začal upravovat efekty tak se začaly dít temné věci... Zmizelo mi prakticky všechno z plochy, kromě ikon a spuštěných oken a u nich mi chyběly ,,ovládací prvky" mini a maximalizace či zavřít...
Možná to bude jen tím, že tato grafická karta nepodporuje tyto efekty, i když, kdysi jsem zkoušel Ubuntu, myslím, že verzi 7.4 a tam fungovalo aspoň to ,,vlnění" oken.
Proto bych chtěl požádat někoho s většími zkušenostmi ať mi poradí co a jak :)
Díky :)
« Poslední změna: 02 Srpna 2011, 10:51:20 od Tadeáš Pařík »

Rover623

Re: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 02 Srpna 2011, 09:20:25 »
Tohle není kartou, ale pokud máš Ubuntu 11.04 kde je Unity, které je založené na Compizu, důrazně ti doporučuji nic kromě toho co je už spuštěné nezapínat. Unity má totiž tu blbou vlastnost, že jakmile se začneš v nastavení Compizu trochu víc vrtat, tak s železnou pravidelností prostě padne. Obvykle se to projevuje právě tím co popisuješ, zmizí boční launcher a horní panel, občas zmizí i dekorace oken, tedy rámy včetně ovládacích prvků.

Smazáním nastavení Compizu se vše vrátí do původního stavu, alespoň by tedy mělo

sjaty

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 02 Srpna 2011, 09:32:45 »
Jop, tím, že jsem, náhodou měl spuštěný i Centrum software, takže, když jsem o odinstaloval tak se po restartu všechno vrátilo do svých kolejí.
Mám to tedy brát tak, že když si opět nainstaluju Compiz tak nic v něm neměnit jelikož by to mělo za následek to co jsem tu již oba popisovali.
Jinak máš pravdu, že mám Ubuntu 11.04 :)
Napadlo mě ještě přejít na nižší verzi Ubuntu, ale nevím jestli by to něco vyřešilo, podle mě na ty pokročilejší efekty prostě nemám stroj ;)

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 02 Srpna 2011, 09:49:30 »
Verze 11.04 nemá defaultně zapnuté nějaké náročné efekty a na kartách Intel kupodivu běží nejlépe ze všech verzí co jsem kdy viděl. Dalo by se asi říct, že pokud máš Intel, je 11.04 jasná volba.

Co se týče toho nastavení Compizu, změny samozřejmě provádět můžeš, ale omezil bych se pouze na to co už zapnuté (především nepoužívat balík extra pluginů do Compizu, je to myslím "compiz-plugins-extra"). Takže klasika, změnit si parametry efektů, u jednotlivých akcí, potom můžeš ze základních pluginů vybírat jiné akce ke kterým dojde při zavření nebo otevření okna. Bohužel zapnutí pokročilejších efektů, jako kostka plochy, obvykle způsobí pád.

Navíc v CCSM budeš mít také plugin Unity, kde můžeš nastavovat chování launcheru

sjaty

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 02 Srpna 2011, 10:50:39 »
Tak jsem na tom zapracoval a vše už funguje :)

Díky za rady :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.