Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak pro dané zařízení USB softwareově vygenerovat jeho RESET ?  (Přečteno 4985 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Že je to hloupost ? Omyl!

Všiměte si, že externí čtečka paměťových karet vám v ní vloženou kartu spolehlivě načte - připojí, až po odpojení a znovupřipojení USB konektoru - napájecího napětí, kdy se generuje reset čtečky odvozený od náběhu napájecího napětí.

U vnitřní čtečky v notebooku je toto  problém, pokud se v něm nechcete šťourat a HW přidávat jakési drátky a tlačítko přerušující přívod napájecího napětí pro čtečku.

Všiměte si také, že po restartu počítače se vám paměťová karta vložená v interní čtečce notebooku načte vždy spolehlivě.
Nezbývá tedy, než RESET čtečky vygenerovat softwareově. Jak ?

Proto také s USB zařízeními,  které mají vypínač ON/OFF nejsou většinou problémy !

Přípojil jsem  na USB pro zajímavost k notebooku jinou - externí čtečku karet. Kupodivu se chovala zcela stejně jako ta vnitřní notebooková čtečka karet.
Jenže externí můžu odpojit a následným znovupřipojením vyvolám její reset a nemusím tudíž restartovat počítač, aby se karta připojila.

Zcela stejný problém existuje  i na Windows.
« Poslední změna: 10 Srpna 2011, 15:35:46 od Dr Fuss »

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Re: Jak pro dané zařízení USB softwareově vygenerovat jeho RESET ?
« Odpověď #1 kdy: 09 Srpna 2011, 08:42:58 »
Jak přiznává i Microsoft na URL je to zádrhel  http://support.microsoft.com/kb/817900

Není to však jeho chyba ale chyba většiny HW protože řadič USB zařízení většinou nemá vlastní tlačítko RESET. Jediná možnost jak teda řadič restartovat je rozpojit a znovu připojit napájecí napětí - vysunout a zasunout konektor USB zařízení. U vnitřní čtečky paměťových karet v počítači je toto ale veliký problém.
« Poslední změna: 09 Srpna 2011, 08:53:40 od Dr Fuss »

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #2 kdy: 09 Srpna 2011, 10:01:15 »
No o tomto teda neviem. Mne stačí vysunúť/zasunúť kartu a funguje.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Marek_

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 09 Srpna 2011, 11:37:42 »
usb_modeswitch -R   --reset-usb               reset the device after all other actions
nepomůže?
openSUSE 13.1
Opera 12 - ano, stale

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 09 Srpna 2011, 19:46:12 »
Děkuju za pomoc, návod pochopitelně vyzkouším, ale na netu jsem našel asi pět jiných, ale s těmi jsem se bohužel nechytal.

Zařízení - kartu vždy Bezpečně odeberu protože se obávám ztráty dat. Když jsem to v minulosti nedělal bylo mi to vyčteno a poukázovalo se právě na to, že nahodilé ztráty dat jsou zaviněny právě tímto.

Například tyto:
......................................................................................
Kód: [Vybrat]
$ sudo -s
# modprobe -vr ehci_hcd
# modprobe -v ehci_hcd
.....................................................................

# Stop USB
modprobe-r ehci_hcd modprobe -r ehci_hcd
wait

# Start USBmodprobe ehci_hcd modprobe ehci_hcd
exit 0
.....................................................................
Restart USB Sub-System on Ubuntu

If for some reason you want to restart your USB sub-system, there is no need to reboot.

Just type the following in terminal :

sudo /etc/init.d/udev restart

and you are done

......................................................................

To by mě taky zajímalo. Zkusil bych ale vyhodit příslušné moduly z jádra a pak je tam znova naloadovat.

sudo rmmod ehci_hcd
sudo rmmod uhci_hcd

První je tuším na funkcionalitu USB 1, druhý na USB 2. Když uděláte obojí, tak se dokonce i vypne napájení portů. Pak se to vrátí zpátky takhle:

sudo modprobe ehci_usb
sudo modprobe uhci_usb

Pokud to potřebujete často, bude to chtít asi skript...

.......................................................................

sudo modprobe -w -r usb_storage; sudo modprobe usb_storage
.......................................................................

Hard Reset USB in Ubuntu 10.04

I have a USB device (a modem) that is really finicky. Sometimes it works fine, but other times it refuses to connect. The only solution I have found to fix it once it gets into a bad state is to physically unplug the device and plug it back in. However, I don't always have physical access to the machine it is plugged in on, so I'm looking for a way to do this through the command line.

This post suggests running:

$ sudo modprobe -w -r usb_storage; sudo modprobe usb_storage

However I get an "unknown option -w" output. This slightly modified command:

$ sudo modprobe -r usb_storage

Fails with the message FATAL: Module usb_storage is in use. If I try to kill -9 the processes marked [usb-storage] before running they refuse to die (I think because they are deeply tied to the kernel).

Anyone know of a way to do this?

NOTE: I cross-posted this on serverfault as I didn't know which was more appropriate. I will delete and/or link whichever one is answere

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 09 Srpna 2011, 19:55:09 »
Ačkoliv jsem příkaz modeswitch neměl nainstalovaný musel jsem to udělat a stejně to potom skončilo neúspěšně. Viz výpis terminálu:

Kód: [Vybrat]
Následující NOVÉ balíky budou nainstalovány:
  usb-modeswitch usb-modeswitch-data
0 aktualizováno, 2 nově instalováno, 0 k odstranění a 1 neaktualizováno.
Potřebuji stáhnout 43,7kB archivů.
Po této operaci bude na disku použito dalších 606kB.
Chcete pokračovat [Y/n]? y
Mám:1 http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid/universe usb-modeswitch-data 20100127-1 [10,2kB]
Mám:2 http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid/universe usb-modeswitch 1.1.0-2 [33,4kB]
Staženo 43,7kB za 0s (185kB/s)               
Instaluji balík usb-modeswitch-data.
(Čtu databázi ... nyní je nainstalováno 365280 souborů a adresářů.)
Rozbaluji usb-modeswitch-data (z .../usb-modeswitch-data_20100127-1_all.deb) ...
Instaluji balík usb-modeswitch.
Rozbaluji usb-modeswitch (z .../usb-modeswitch_1.1.0-2_i386.deb) ...
Zpracování spouštěčů pro balík man-db ...
Nastavuji balík usb-modeswitch-data (20100127-1) ...
Nastavuji balík usb-modeswitch (1.1.0-2) ...
drajfus@kopal-laptop:~$ usb_modeswitch -R
No default vendor/product ID given. Aborting

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 09 Srpna 2011, 20:08:57 »
Omlouvám se funguje to !!! Ještě jsem s tím polaboroval. Dřív jsem bral ohled jenom na tu hlášku v terminálu co mi to vrátilo.

A to restartuje všechny použité USB řadiče ? Nebo jenom některé ? Jaké v tom případě?

K čemu je tam to : --reset-usb to tam nemusí být nebo ano? Je to součástí toho příkazu ?  Zdá se že ne.... že to tam nemusí být...

Pomohl jste mi. Děkuju!

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 09 Srpna 2011, 20:13:29 »
Skvělé funguje to jenom na to:  usb_modeswitch -R

Jste jedním z mála kdo mi tu skutečně pomohl.

A co mi chce říci ta vrácená hláška:  No default vendor/product ID given. Aborting.

Ještě jednou děkuju !

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 09 Srpna 2011, 20:40:00 »
U vnitřní notebookové čtečky pam. karet musí být ale karta vyndaná a potom se musí provédst tento váš příkaz usb_modeswitch -R.
Při vsunutí další karty se tato už načte. (bez provedení vašeho příkazu se nenačetla ani pak)

U externí čtečky tam však může být karta trvale zasunutá.  Volba: Bezpečně odebrat zařízení ji odpojí a váš příkaz znovu připojí.

Zajímavé....

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.