Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přepínání oken Alt-Shift-Tab  (Přečteno 2392 krát)

JDe

• Návštěvník
Přepínání oken Alt-Shift-Tab
« kdy: 02 Ledna 2007, 18:08:30 »
Mám Ubuntu 6.10.

Pro přepínání oken chci kromě Alt-Tab, které mi funguje, používat také Alt-Shift-Tab a to mi nefunguje. Přesněji, okna mi to přepíná, ale obě klávesové zkratky zatvrzele dělají totéž, totiž pohyb vpřed. Pokud v seznamu ikon přeběhnu, musím prolézt celým seznamem dokola. Chci, abych se přimáčknutím Shift mohl v seznamu vracet podobně jako ve Win.

Podle Helpu pro klávesové zkratky to vypadá, že by Alt-Shift-Tab mělo fungovat.
Zkoušel jsem to konfigurovat přes gconf-editor, zde apps, metacity, global-keybindings,
poslední položka "svitch_windows_backward". To bylo disabled, což je imho v rozporu s Helpem, ale budiž. Napsal jsem tam tedy Tab, ale dělá to pořád totéž.

Zadefinovat si vlastní klávesovou zkratku pro řádkový příkaz se mi povedlo, tak snad nejsem tak moc mimo, ale Alt-Shift-Tab zatvrzele vzdoruje.

Dělám něco špatně nebo to prostě nejde? Nevadí, že pro přepínání klávesnice používám Alt-Shift?

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #1 kdy: 02 Ledna 2007, 18:21:19 »
Mně to funguje...nastavil jsem to podle tvýho popisu v gconf-editor a jede mi to...spíš nemůžu najít to když zmačknu Shift+Backspace že mě to odhlásí... to je docela pro mě hnus nebot se vždycky nechtěně odhlásím...
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

olbrait

• Stálý člen
  • **
  • Registered User #452059
« Odpověď #2 kdy: 02 Ledna 2007, 18:50:09 »
Neviem ako v 6.10 ale v 6.06 sa to dá nastaviť cez Systém - Prekvoľby - Klávesové skratky

Citace: JDe
Nevadí, že pro přepínání klávesnice používám Alt-Shift?
Možno na tom niečo bude, tiež mám nastavené prepínanie klávesnice Alt+Shift a keď som chcel prepínať okná cez Alt+Tab+Shift tak mi to namiesto toho prepínalo klávesnicu
laptop: HP COMPAQ 6735s, AMD QL-60, ATI HD3200, Ram 1754 MB, HDD 250 GB, Ubuntu 9.04 64bit, Debain Squeeze 64bit. ...Ubunt 9.10 64bit šlo do /dev/null/
desktop: MB SV KT 400, AMD Athlon 2000XP, MSI GeForce MX 440 64 MB, Ram 512 MB, HDD Maxtor 80 GB, Ubuntu 8.04.3
 Linuxák v mojom okolí

JDe

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 02 Ledna 2007, 19:37:22 »
Citace: olbrait
Neviem ako v 6.10 ale v 6.06 sa to dá nastaviť cez Systém - Prekvoľby - Klávesové skratky
V 6.10 lze takto jen zvolit "Přepínat mezi okny s pomocným oknem" což je defaultně Alt-Tab.
Položka "Přepínat zpět mezi okny s pomocným oknem" tam není.

Citace: olbrait
Citace: JDe
Nevadí, že pro přepínání klávesnice používám Alt-Shift?
Možno na tom niečo bude, tiež mám nastavené prepínanie klávesnice Alt+Shift a keď som chcel prepínať okná cez Alt+Tab+Shift tak mi to namiesto toho prepínalo klávesnicu
A opravdu. Když jsem si nastavil jiné přepínání klávesnice (vyzkoušeno s Ctrl-Shift), zpětné přepínání oken pomocí Alt-Shift-Tab začalo fungovat.

Jenže já bych chtěl, aby to fungovalo dohromady. Tj. při běžném psani, aby Alt-Shift přepínalo klávesnici a zároveň, aby při přepínání oken pomocí Alt-Tab, dokud držím zmáčknutý Alt, aby klávesa Shift obracela směr přepínání. Možné to je, ve Windows to takhle standardně funguje.

Zůstává tedy otázka, zda lze v Ubuntu 6.10 tohoto chování docílit nějakou komplikovanější konfigurací, nebo zda by se už muselo někde něco přeprogramovat.

Nikdo neví?

Nebo aspoň nějaký odkaz na "teorii", kudy proudí události od klávesnice.
Nebo co (jaký kus softwaru) obsluhuje to přepínání oken dokud držím Alt.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.