Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Python 3 v terminálu [vyřešeno]  (Přečteno 1053 krát)

MrMatt

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 24
    • Zobrazit profil
Python 3 v terminálu [vyřešeno]
« kdy: 13 Srpna 2011, 19:33:00 »
Mám drobný problém :-[ ,
pracuji trochu s Pythonem a rád bych v terminálu používal
novější verzi ( 3+) abych si mohl své programy odzkoušet naživo atd...
Nainstaloval jsem si tedy balíky python3.2 , python3.2-dev,
jenže když si Python v terminálu spustím, zobrazí se toto:

Citace
Python 2.7.1+ (r271:86832, Apr 11 2011, 18:05:24)
[GCC 4.5.2] on linux2
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.

Z toho vyplývá že mám v terminálu stále verzi 2.7.1,
mohli byste mi tedy poradit co mám nainstalovat nebo jinak změnit, abych
mohl Python 3.2 používat i v terminálu ???
« Poslední změna: 13 Srpna 2011, 21:13:18 od Martin - ViPEr*CZ* »

MrMatt

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 24
    • Zobrazit profil
Re: Python 3 v terminálu
« Odpověď #1 kdy: 13 Srpna 2011, 20:52:17 »
Výborně, dříve než někdo stihl odepsat, přišel jsem na to  ;D
Je jenom nutné napsat příkaz python3 nebo python3.2
A konečně se objeví očekávaná hláška:

Citace
Python 3.2 (r32:88445, Mar 25 2011, 19:28:28)
[GCC 4.5.2] on linux2

Jenom je škoda, že s updatováním pythonu se nemění i příkaz python,
tak aby spouštěl novou verzi  :-\  ...

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
    • Zobrazit profil
Re: Python 3 v terminálu [vyřešeno]
« Odpověď #2 kdy: 13 Srpna 2011, 21:30:23 »
Stačí si zmeniť odkaz v /usr/bin.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

starenka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1276
  • Karma: plynová [zapalovač] [hasičák]
    • Zobrazit profil
    • /home/starenka
Re: Python 3 v terminálu [vyřešeno]
« Odpověď #3 kdy: 13 Srpna 2011, 21:35:44 »
@jAster:
To to bych teda rozhodne nedelal, protoze spousta sys aplikaci pouziva jen #!/usr/bin/env python a muze se ti dost veci rozesrat. Nehlede na instalaci dalsich knihoven pro python etc.

Takovy napul reseni je pouzit update-alternatives --config python a prihodit si trojku tam (porad cistejsi nez symlink) a pak si postelovat /usr/share/python/debian_defaults

Nicmene bych to radsi nedelal vubec...
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

MrMatt

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 24
    • Zobrazit profil
Re: Python 3 v terminálu [vyřešeno]
« Odpověď #4 kdy: 13 Srpna 2011, 21:59:49 »
No, myslím, že tohle budu řešit někdy později ;)
(Až na to budu mít patřičné znalosti  :) )

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.