Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po instalaci Windows vedle ubuntu- nelze nabootovat  (Přečteno 5016 krát)

Elrus

• Aktivní člen
  • *
Re: Po instalaci Windows vedle ubuntu- nelze nabootovat
« Odpověď #25 kdy: 17 Srpna 2011, 20:07:32 »
Problém byl, že se mi nechtělo mountnou sda1 :( tak aby u něj při zadání sudo fdisk -l byla hvězdička:D

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #26 kdy: 17 Srpna 2011, 20:17:14 »
Problém byl, že se mi nechtělo mountnou sda1 :( tak aby u něj při zadání sudo fdisk -l byla hvězdička:D
Ta hvězdička znamená aktivní oddíl (zavádí se):

Kód: [Vybrat]
Zařízení Zavádět   Začátek       Konec    Bloky    Id  Systém
/dev/sdb1   *           1        6079    48827392   83  Linux
/dev/sdb2            6079      121601   927930593+   5  Rozšířený
/dev/sdb5            6079      121345   925874272+  83  Linux
/dev/sdb6          121346      121601     2056288+  82  Linux swap/Solaris

či-li aby se ti to mountnulo, musíš ten oddíl tak nastavit. Pro příště teda :D.

[attachment deleted by admin]
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Elrus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #27 kdy: 17 Srpna 2011, 20:19:53 »
Hmmm... jdu to zkusit. Pak už snad půjde Grub orpavit bez problému

Elrus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #28 kdy: 17 Srpna 2011, 21:08:36 »
Tak bohužel... přestože už hvězdička krásně svítila u sda1 po zadání příkazů opět jen černá obrazovka... takže teď spojim oddíly... zkopíruji data a du mazat. Poraďte prosím jak se dostat k souborům na ploše :((( a pokud mi nepůjdou zkopírovat žádná data a bude to třeba psát, že nemám práva... jak se to řeší?:(

Elrus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #29 kdy: 17 Srpna 2011, 21:11:19 »
Jen ještě otázka.... není tam těch oddílů nějak moc? :D Vím, že si linux k sobě vytvoří ještě něco ale tady jsou čtyři oddíly:/ sda1 je moje ubunťátko sda2 je winxp

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1       34972   280911566   83  Linux
/dev/sda2           34973       37766    22442805    7  HPFS/NTFS
/dev/sda3           37767       38914     9212929    5  Extended
Partition 3 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda5           37767       38914     9212928   82  Linux swap / Solaris

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #30 kdy: 17 Srpna 2011, 21:30:10 »
Je to v pořádku: Protože MBR neumí víc než několik málo (tři, čtyři?) oddíly, vymyslely se "rozšířené oddíly" - oddíly, které obsahují další pododdíly.
Ty byses do MBR asi vešel, protože máš "funkční" pouze tři - linux, win a swap - ale protože při rozdělování disku dostal poslední oddíl index 5 (všimni si že sda4 chybí, asi jsi ji při manuální instalaci odstranil) tak se 5. partition do MBR nevešla a vytvořil se rozšířený oddíl sda3, který ji obsahuje.

Doufám že jsi to pochopil ;)

A nelíbí se mi že sda3 není ukončený, gparted nic dalšího nehlásil?
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Elrus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #31 kdy: 17 Srpna 2011, 21:32:18 »
Ee nehlásil. To už je teďka jedno:). Prosímtě:( když si chci zkopírovat svoje soubory z ubuntu tak mi to píše, že nemám práva a nechce mi to zobrazit ani obsahy složek s tím, že k tomu nemám přístup:((. Jak to prosím můžu obejít?:(

Elrus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #32 kdy: 17 Srpna 2011, 21:34:44 »
Uff...asi jsem na to přišel.... sudo nautilus

Elrus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #33 kdy: 17 Srpna 2011, 21:36:38 »
Ne:/ tak nepřišel... takhle mi to zobrazí obsah složek a zmizeli ty "křížky" že s tim nemůžu nic dělat... ale při kopírování to zase nahodí chybu, že nemám přístup:(

po pěti minutách

Nee tak dobrý:) stačilo nastavit cosi ve vlastnostech:D že můžu číst a zapisovat:)
« Poslední změna: 17 Srpna 2011, 21:38:21 od Elrus »

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #34 kdy: 17 Srpna 2011, 21:39:36 »
Ne:/ tak nepřišel... takhle mi to zobrazí obsah složek a zmizeli ty "křížky" že s tim nemůžu nic dělat... ale při kopírování to zase nahodí chybu, že nemám přístup:(

A máš práva zápisu na cíl kopírování?
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #35 kdy: 17 Srpna 2011, 22:02:48 »
Uff...asi jsem na to přišel.... sudo nautilus
Mělo by to být gksudo nautilus, nebo si do nautilu doinstalovat roota...tu sda3 můžeš v klidu smazat, protože v ní máš jen swap a vytvořit znovu, správně.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #36 kdy: 17 Srpna 2011, 22:10:01 »
Je to v pořádku: Protože MBR neumí víc než několik málo (tři, čtyři?) oddíly, vymyslely se "rozšířené oddíly" - oddíly, které obsahují další pododdíly.
Ty byses do MBR asi vešel, protože máš "funkční" pouze tři - linux, win a swap - ale protože při rozdělování disku dostal poslední oddíl index 5 (všimni si že sda4 chybí, asi jsi ji při manuální instalaci odstranil) tak se 5. partition do MBR nevešla a vytvořil se rozšířený oddíl sda3, který ji obsahuje.
To je blbost, na jednom disku můžou být maximálně 4 fyzický oddíly, tzn. on tam má 2 fyzický sda1, sda2 a 1 rozšířený sda3 a v něm logický sda5. Sda4 je rezervovaný pro další fyzický oddíl, který tam může ale NEMUSí být. Takže ten 5. oddíl je logický, ne fyzický.

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #37 kdy: 17 Srpna 2011, 22:18:38 »
To je blbost, na jednom disku můžou být maximálně 4 fyzický oddíly, tzn. on tam má 2 fyzický sda1, sda2 a 1 rozšířený sda3 a v něm logický sda5. Sda4 je rezervovaný pro další fyzický oddíl, který tam může ale NEMUSí být. Takže ten 5. oddíl je logický, ne fyzický.
Samozřejmě že tam nemusí být, kdyby musel tak tam je. Ubuntácký instalátor při ručním vytváření nových oddílů inkrementuje číslo, ale při výmazu špatně vytvořeného to nehlídá (nedekrementuje) a pak tam vznikají takovéhle díry v číslování a zbytečné rozšířené/logické oddíly.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #38 kdy: 17 Srpna 2011, 22:22:35 »
Samozřejmě že tam nemusí být, kdyby musel tak tam je. Ubuntácký instalátor při ručním vytváření nových oddílů inkrementuje číslo, ale při výmazu špatně vytvořeného to nehlídá (nedekrementuje) a pak tam vznikají takovéhle díry v číslování a zbytečné rozšířené/logické oddíly.
Ale já v tom jeho číslování problém nevidím. Jiná věc je při mazání a vytváření UUID.

EDIT: Jestli myslíš, že má sda3 a potom sda5 a ne 4, tak to je správně. Sám mám sda1, 2 a pak 5 a 6..
« Poslední změna: 17 Srpna 2011, 22:24:35 od sabraq »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.