Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problem s externym HDD [vyřešeno]  (Přečteno 2389 krát)

Thief

• Návštěvník
Problem s externym HDD [vyřešeno]
« kdy: 21 Srpna 2011, 15:43:34 »
Zdravím , mám problém so svojim HDD (HITACHI XL1000 3,5"externý HDD 1TB 7200RPM ), ked naň chcem presunúť subor (.iso,.avi,.rar,...) väčší ako 5 giga tak začne presúvať ale zhruba po 30 min. napíše že na disku nieje dostatok miesta (mám 1TB HDD a volné je 800 giga), skušal som to aj cez linux aj cez windows a stale to iste, neviete niekto prečo to robí a čo s tým???
« Poslední změna: 22 Srpna 2011, 09:38:37 od Tadeáš Pařík »

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
Re: Problem s externym HDD [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 21 Srpna 2011, 16:02:39 »
Tak si to přeformátuj z FAT32 na nějakej víc použitelnej filesystem.

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 21 Srpna 2011, 20:36:00 »
Zdravím , mám problém so svojim HDD (HITACHI XL1000 3,5"externý HDD 1TB 7200RPM ), ked naň chcem presunúť subor (.iso,.avi,.rar,...) väčší ako 5 giga tak začne presúvať ale zhruba po 30 min. napíše že na disku nieje dostatok miesta (mám 1TB HDD a volné je 800 giga), skušal som to aj cez linux aj cez windows a stale to iste, neviete niekto prečo to robí a čo s tým???

Tomáš má pravdu, FAT32 nepodporuje tak velké soubory (prostě zastaralý souborový systém). Doporučuji spustit diskový nástroj Gparted a
0) odpojit oddíl na disku,
1) zmenšit tento oddíl na polovinu,
2) vytvořit za ním oddíl s formátem NTFS,
3) připojit oba oddíly a přesunout data z jednoho na druhý,
4) smazat starý oddíl s FAT32,
5) zvětšit NTFS oddíl, aby zabíral celý disk.

Vše důležité si předtím zazálohuj!
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Tomáš Břinčil

• Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #3 kdy: 21 Srpna 2011, 23:28:54 »
A pokud chceš něco Linux-only, relativně bezpečnějšího a rychlejšího na přenos dat, tak klidně ext4.

Thief

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 22 Srpna 2011, 08:19:55 »
Diki, chlapci už to fičí, síce mi robilo chvíľu problém kam nazálohujem 200 gigia vecí ale už je to v pohode. Ešte raz Ďakujem

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 22 Srpna 2011, 18:34:32 »
....... tak klidně ext4.
K tomu bych měl dotaz: dosud jsem žil v pošetilé víře, že na externí disk připojený přes USB je lepší EXT2, kvůli menší režii, ale jak tak různě čtu, asi to není tak kritické. Takže na externí hdd, mám formátovat na ext2 nebo ext4 ? Jaká je skutečnost? Co byste doporučil?

Tomáš Břinčil

• Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #6 kdy: 22 Srpna 2011, 20:27:34 »
....... tak klidně ext4.
K tomu bych měl dotaz: dosud jsem žil v pošetilé víře, že na externí disk připojený přes USB je lepší EXT2, kvůli menší režii, ale jak tak různě čtu, asi to není tak kritické. Takže na externí hdd, mám formátovat na ext2 nebo ext4 ? Jaká je skutečnost? Co byste doporučil?
Z osobní zkušenosti bez problémů ext3 i ext4.

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 22 Srpna 2011, 22:22:15 »
....... tak klidně ext4.
zalezi na tom, co myslis rezii
celkove je ext4 urcite rychlejsi a vykonnejsi nez ext2, obzvlaste pri praci s vetsimi soubory

pokud te trapi zurnal, da se vypnout
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=44708.0
pokud te trapi misto rezervovane pro privilegovaneho uzivatele, da se deaktivovat
http://wiki.ubuntu.cz/Instalace%20nov%C3%A9ho%20disku#Modifikace_rezervovan.2BAOk-ho_m.2BAO0-sta_.28voliteln.2BAOk.29

donny

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 23 Srpna 2011, 09:22:28 »
Já jsem si dal na externí disk ext3 - z jednoho prostého důvodu. Kdybych potřeboval připojit ho k počítači s Windows XP nebo Vista, tak s ext3 můžu ještě použít http://www.fs-driver.org/index.html . Jinak jedine s LiveCD.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.