Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Čierna obrazovka  (Přečteno 3571 krát)

jarohala

• Aktivní člen
  • *
  • Linux je super
Čierna obrazovka
« kdy: 31 Srpna 2011, 07:25:38 »
 Dobrý deň, nainštaloval som si Ubuntu  vedľa Windows XP a keď to spustím má snahu sa spustiť, zaznie počiatočná znelka a ostane čierna obrazovka. Čítam čítam, ale pochopte keď som úplný začiatočník neviem kde mám čo napísať čo spustiť čo opraviť, prosím pomôžte.Windows mi ide.Mám emachines E725.Ďakujem.

Rover623

Re: Čierna obrazovka
« Odpověď #1 kdy: 31 Srpna 2011, 08:04:42 »
Když to spustíš z LiveCD tak to jde?

Tu instalaci jsi dělal jak, z Windows (Wubi) nebo vedle Windows na extra oddíl?

jarohala

• Aktivní člen
  • *
  • Linux je super
« Odpověď #2 kdy: 31 Srpna 2011, 08:08:48 »
Ahoj, keď spustím CDlive tak som tam , vedľa Windows oddiel som si vytvoril zároveň z inštaláciou.Ďakujem za ochotu pomôcť.

jarohala

• Aktivní člen
  • *
  • Linux je super
« Odpověď #3 kdy: 31 Srpna 2011, 10:26:42 »
Ja by som sa tam chcel dostat normalne len cez to live CD tam nie je nastavenie alebo ja ho tam neviem najst.

Rover623

« Odpověď #4 kdy: 31 Srpna 2011, 13:41:30 »
Když spustíš LiveCD, tak během toho co máš dole na obrazovce takový piktogram něco zmáčkni, objeví se ti menu a tam potom můžeš měnit bootovací parametry

jarohala

• Aktivní člen
  • *
  • Linux je super
« Odpověď #5 kdy: 31 Srpna 2011, 16:23:57 »
 Ahoj myslíš tam dolu taký obdllžniček a taký krúžok a vtedy nejaký kláves stlačím ale zase neviem keď sa mi tam niečo objaví aky krok urobiť.Skúsim a ďakujem.

jarohala

• Aktivní člen
  • *
  • Linux je super
« Odpověď #6 kdy: 01 Září 2011, 13:51:50 »
  Zdravím, urobil som to ako si mi radil skúšal som všetky možnosti, ale nič nezabralo, potom som sa odvážil ísť ďalej a cez toho managera som stiahol cca 280 mb aktualizácii ale pri konci vyskočila nejaká chybová tabulka v angličtine, že sa to asi celé neaktualizovalo,v systéme som si všimol že súbor root je preškrknutý ostatné sú v pohode.A ešte som si všimol, že keď spustím Ubuntu bez CD-čka,a je čierna obrazovka tak nejde vypnuť ani reštartovať musím ho vypnuť natvrdo vypínačom, tak sa mi tam mihne na pol sekundy v strede displeya nejaké malé okno, ale nestačím ani zareagovať čo tam je napísané.Neporadí mi niekto?

jarohala

• Aktivní člen
  • *
  • Linux je super
« Odpověď #7 kdy: 04 Září 2011, 09:52:23 »
 Dobrý deň, hladám po fore už štvrtý deň, ale neviem prísť na to kde mám chybu, už som aj preinštaloval znovu Ubuntu, ale je to stále to isté , nespustí sa mi bez CD.Keď tam som cez CD tak sa dá všetko nastavovať aj otvoriť Terminál, ale keď tam napr. napíšem podľa návodu po česky kdojsem , tak by mi malo napísať moje meno , ale nič, inštalácia prebehla korektne a v poriadku, mám emachinesE725, ináč som s ním veľmi spokojný , tak veľmi som chcel mať v ňom Linux, každý to chváli aké je to jednoduché ,rýchle,a mne sa nedá spustiť, nenájde sa tu niekto kto má trpezlivosť a ochotu mi poradiť?Ďakujem.

Rover623

« Odpověď #8 kdy: 04 Září 2011, 22:50:39 »
Zkus to popsat trochu komplexněji, takhle z toho nikdo moc nevykoumá. Jestli jsem to správně pochopil, nainstaloval jsi systém, ale jak z Windows jako aplikaci nebo na samostatný oddíl?

Pokud na samostatný oddíl, jak velký a čím jsi udělal rozdělení disku?

Kam jsi umístil zavaděč systému, při instalaci na samostatný oddíl?

Dej sem výpis příkazu
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l
Jestli to chápu dále, tak systém se ti spustí pouze pokud máš LiveCD v mechanice?

jarohala

• Aktivní člen
  • *
  • Linux je super
« Odpověď #9 kdy: 05 Září 2011, 06:40:28 »
To run a command as administrator (user "root"), use "sudo <command>".
See "man sudo_root" for details.

ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 250.1 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x003b003a

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1       14426   115873024    7  HPFS/NTFS
/dev/sda2           14426       30402   128324609    5  Extended
/dev/sda5           21789       30019    66111488   83  Linux
/dev/sda6           30019       30402     3072000   82  Linux swap / Solaris
/dev/sda7           14426       21482    56679424   83  Linux
/dev/sda8           21483       21788     2457600   82  Linux swap / Solaris

Partition table entries are not in disk order
ubuntu@ubuntu:~$
 Zdravím, ospravedlňujem sa že som to len skopíroval ale neviem takto narýchlo v Ubuntu chodiť, neviem to odfotiť,aj keď včera som tu ponuku videl,pokúsim sa opísať ako som to inštaloval:Ub untu 11.04-Nešlo mi to ani hneď spustiť,musel som ísť cez F6 ponuku,ďalej dal som to vedľa WindowsXP, samé si to rozdelilo disk,potom som išiel podľa pokynov a na konci som reštartoval PC.Keď som to spustil bez CD objavila sa mi čierna obr. zahrala mi ta začínajuca znelka a viac som to nerozchodil, potom som to preinštaloval ale sa to ešte zhoršilo. Ja som si sám nevedel rady, nikto mi nepomohol tak som si zohnal 10.04 a tu som bez problémov nainštaloval,len som urobil chybu že som znovu dovolil rozdeliť disk, vo Windowse viem dosť slušne robiť, tuto sa len učím,ale ma to baví.Ďakujem za ochotu zapodievať sa so mnou.

Rover623

« Odpověď #10 kdy: 05 Září 2011, 09:00:14 »
Perfektní, takže už to máme. V první řadě nabootuj LiveCD (jedno jaké), tam si dej manuální dělení disku a odstraň ty části kde je Linux, tím ti vznikne souvislé neobsazené místo. Dál postupuj takhle, vytvoř v tom prázdném místě primární oddíl o velikosti alespoň 10GB pro systém (systém ext4, připojovací bod "/"), pak vytvoř další primární oddíl (jak chceš velký) pro svá data (systém ext4, připojovací bod "/home") nakonec vytvoř rozšířený oddíl pro swap (jako systém dáš "odkládací prostor"), swap by jsi měl mít alespoň tak velký jak velkou máš paměť RAM pokud chceš používat hibernaci, ale raději 125% paměti RAM.

Pak spusť instalaci, zavaděč se ti bude instalovat pravděpodobně na disk, ale raději to zkontroluj. U 11.04 je to přímo v dělení disku v 10.04 je to o pár obrazovek dále v takové sumarizaci pod volbou rozšířené.

Pokud jsi musel pro spuštění systému z LiveCD dávat nějaké rozšířené možnosti aby systém naběhl, je nutné je po instalaci umístit do konfigurace zavaděče. To proveď následovně, spusť LiveCD, otevři terminál a dej příkaz
gksudo nautilus najdi soubor
/etc/default/grub a doplň potřebné volby (jak najdeš bez problémů na internetu) nebo sem napiš co jsi musel pro spuštění LiveCD použít a já ti řeknu kam to dopsat. Ulož soubor, restartuj počítač a podrž SHIFT, měla by se ti objevit nabídka GRUBu kde zvolíš Recovery mode, po nahození Recovery mode si spusť terminál roota a zadej příkaz
update-grub pak restartuj
shutdown -r now pak už by ti měl systém naběhnout normálně

jarohala

• Aktivní člen
  • *
  • Linux je super
« Odpověď #11 kdy: 06 Září 2011, 17:32:27 »
 Zdravím,CD sa mi ďalej nepohlo dokedy som nezadal F6 a nomodeset.Ďakujem, bojím sa tie zmeny urobiť, ale pomaly sa do toho asi pustím.

Rover623

« Odpověď #12 kdy: 06 Září 2011, 19:03:38 »
Takže to máš vlastně komplet, potřebuješ parametr "nomodeset" aby ti naběhlo CD, tudíž to samé musíš vložit po instalaci systému do zavaděče Postup jsem popsal výše, zmiňovaný soubor /etc/default/grub uprav následovně, najdi řádek který bude vypadat nějak takhle
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" a uprav ho aby vypadal takhle
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset"

jarohala

• Aktivní člen
  • *
  • Linux je super
« Odpověď #13 kdy: 06 Září 2011, 20:01:24 »
 Zdravím som v grube,neviem kde mám napísať nomodeset.

jarohala

• Aktivní člen
  • *
  • Linux je super
« Odpověď #14 kdy: 06 Září 2011, 21:18:55 »
 No dostal som sa po to napísanie v grube nomodeset a uloženie ale potom neviem pustiť Terminal root , stlačam:Ctrl+Alt+F2 a neotvorí sa, tak nemôžem ďalej pokračovať.

Rover623

« Odpověď #15 kdy: 06 Září 2011, 21:49:23 »
Pokud už máš parametr vložený do konfiguračního souboru GRUBu v nainstalovaném systému, tak najeď na boot z disku, během startu PC drž SHIFT a až se objeví nabídka GRUBu (pokud to máš vedle Windows měla by se objevit vždy) tak zvol recovery mode a postupuj dál podle návodu výše

jarohala

• Aktivní člen
  • *
  • Linux je super
« Odpověď #16 kdy: 07 Září 2011, 08:01:33 »
Dobrý deň,keď to všetko spravím,ukáže mi asi na 5 sek.viac ako stránka a opíšem posl.3riadky:Begin:Running/scripts/local-premount...done.
[   3.859985] EKT-fs (sda5):mounted filesystem with ordered data(null)
Begin:Running/scripts/loccal-botton...done.
done.
Begin:Running/scripts/loccal-botton...done.

Rover623

« Odpověď #17 kdy: 07 Září 2011, 09:11:24 »
Dobrá, tak zkusíme něco jiného, najděte v konfiguráku grubu tohle
GRUB_CMDLINE_LINUX="" mělo by to být řádka hned pod tou která se upravovala a upravit na tohle
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux"

jarohala

• Aktivní člen
  • *
  • Linux je super
« Odpověď #18 kdy: 07 Září 2011, 17:54:09 »
 Zdravím,je mi to ľúto po reštarte, znova ukázalo tú stránku ako naposledy,už pomaly rezignujem a uskromním sa,vlastne mne ide dobre Ubuntu 10.04, keď mi nešiel 11.04 tak som si nainštaloval ten,ale keby som vedel že tuším je Ubuntu 10.10,keby sa dal desať nula štvorka dala upgradovať na desať desinu bez problémov, tak by som to skúsil.

Rover623

« Odpověď #19 kdy: 07 Září 2011, 22:04:40 »
Jestli chceš 10.10, tak si ji stáhni odsud http://releases.ubuntu.com/10.10/ je to to samé jako 10.04+nějaké malé vylepšení

jarohala

• Aktivní člen
  • *
  • Linux je super
« Odpověď #20 kdy: 07 Září 2011, 22:43:04 »
Ano chcem,ten prvý 32 bitový si mám stiahnuť? Potom si ho mám preinštalovať na ten 10.04?Ďakujem.

Rover623

« Odpověď #21 kdy: 08 Září 2011, 07:50:08 »
Nainstaluj to přes tu 10.04 obvyklým způsobem, oddíl kde je teď 10.04 poznačíš k formátování. Co se týče architektury, pokud máš dvoujádro, tak bych se vůbec nebál toho 64bit (ten druhý obraz). Moc tím zkazit stejně nemůžeš, pokud jádro už při spouštění CD zjistí nepodporovaný procesor, odmítne se spustit

jarohala

• Aktivní člen
  • *
  • Linux je super
« Odpověď #22 kdy: 08 Září 2011, 11:36:29 »
 Zdravím, mám dvoj jadrový procesor,tak skúsim.Ďakujem.

jarohala

• Aktivní člen
  • *
  • Linux je super
« Odpověď #23 kdy: 09 Září 2011, 07:40:06 »
 Dobrý deň,konečne sa mi podarilo nainštalovať Ubuntu 11.04,manualne som si rozdelil disk ,konečne som sa to naučil,len ešte také maličkosti dotiahnuť,nastaviť Mozzilu ahlavnu ponuku ,obrazovku,nejdu mi stiahnut do Mozzily tie záložky atď...

jarohala

• Aktivní člen
  • *
  • Linux je super
Re: Čierna obrazovka - vyriešené
« Odpověď #24 kdy: 09 Září 2011, 09:34:49 »
 Už som prišiel aj na tie záložky v Mozille.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.