Ahoj,
asi týden jsem doma zkoušel SLAX Live CD,nakonec jsem si vybral Ubuntu,stáhnul,vypálil a jal se instalovat. Postupoval jsem podle návodu nalezeném na ubuntu.cz. Moje představa byla o počítači s Win XP a Ubuntu.V PC mám dva fyzické disky,jeden 20 GB a druhý 80 GB,oba byly NTFS.20tku mám jako sys disk,kde je Win XP + programy,80 GB sem měl pro svá data.Vzhledem k tomu,že na 20GB disku už moc místa nebylo, chtěl jsem ukrojit s 80GB disku kus pro root (9 GB ext3) a file swap (1GB linux swap),což sem taky podle návodu udělal.Dal jsem další krok,kde se sice nové oddíly objevily,bohužel ale měly oba nulovou velikost a původní 80 GB partition měla pořád stejnou velikost 80GB (ale jevila se jako unformated).Ukončil jsem instalaci,ve správě disku je disk zobrazen jako nenaformátovaný.Nabootoval jsem tedy zpět do Windows a tam se na disk nedostanu (najdu ho v zařízeních,ale ukazuje se jako prázdná oblast).Pomocí dema getdataback jsem zjistil že disk je celý v pořádku (data sem normálně našel),bohužel v tomto demu už nemůžu data obnovit.A proto bych se chtěl zeptat,co mám udělat,abych disk znovu nastavil jako NTFS a neztratil data.
Našel jsem doma starší disk 8GB a na něj Ubuntu nainstaloval,takže nyní v bedně přehazuji disky,běžím pod win i pod Ubuntu.V Linuxu se teprve rozkoukávám, tak vás prosím o trochu trpělivosti.Tady na fóru jsem četl,že se něco takového už stalo,ovšem tam si někdo nainstaloval Linux přímo do partition s win...
Nekamenujte mě,jsem nový uživatel odrostlý na Windows a Linux je pro mě zatím španělská vesnice. Mám zájem v něm pokračovat...Díky