Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: rozdělení disku  (Přečteno 1898 krát)

The lachiM

• Návštěvník
rozdělení disku
« kdy: 05 Září 2011, 13:30:30 »
Ahoj, začínám s Ubuntu a nevím, jak nejlépe rozdělit disk (500GB, stolní pc). Četl jsem o swapu, ale při intalaci mi sám ubuntu swap nenabízí. Mám ho při instalaci vytvořit? Jak velký? Popřípadě mám nějak oddělit OS od dat (kolik GB pro OS)? Četl jsem tuto diskuzi http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,50400.0.html , ale moc lidí se tam kolem swapu nepohodlo (a krom toho potřebuji poradit, jak dobře rozdělit můj disk :) ). Děkuji

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re: rozdělení disku
« Odpověď #1 kdy: 05 Září 2011, 14:44:04 »
Pro systém si udělej první oddíl, *bohatě stačí 10GB. Druhý oddíl swap (1/2 velikosti RAM, pokud máš pod dva GB RAM tak stejně) a zbytek na /home.

Oddělené /home má výhodu při reinstalaci/čistého upgradu systému - data a veškeré nastavení ti zůstane. Lehčeji se také zálohuje a obnovuje systém. :)
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

The lachiM

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 05 Září 2011, 15:10:14 »
sachy: odpravdu 1/2 velikosti RAM? Ještě jsem hledal a zde (http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,23204.0.html) radí 2x víc než RAM. Mám 4 GB RAM.

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 05 Září 2011, 15:23:56 »
myslim se, ze dostatecne vysvetleni je na wiki v pruvodci instalaci
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD#Krok_4.3_-_ru.2BAQ0-n.2BAO0_rozd.2BARs-len.2BAO0_disku

pri automatickem rozdeleni disku se taky swap vytvori sam 

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #4 kdy: 05 Září 2011, 15:28:56 »
sachy: odpravdu 1/2 velikosti RAM? Ještě jsem hledal a zde (http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,23204.0.html) radí 2x víc než RAM. Mám 4 GB RAM.

Se 4GB RAM v pohodě vystačíš (jestli se nechystáš virtualizovat nebo střihat video). SWAP lze taky chápat jako pojistku proti pamětově náročným procesům - když se začne systém lagovat, máš se SWAPem ještě dost času zlobivý program ukončit - je to lepší než když ti ho při nedostatku RAM ukončí natvrdo jádro.

Takže si udělej 2GiB swap (2048MiB) pro klid duše...pravděpodobně ho ani nevyužiješ. ;)

EDIT:
k odkazovanému vláknu: Pokud chceš funkci uspání na HDD, musíš mít SWAP větší než RAM - jinak platí postulát o řádek výše, tedy že efektivita s velikostí klesá.

EDIT2: Tenkrát taky byly velikosti RAMek poloviční...
« Poslední změna: 05 Září 2011, 15:33:37 od sachy »
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

donny

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 05 Září 2011, 15:39:41 »
Já mám 4GB RAM a swap jsem před několika týdny zrušil úplně (předtím jsem měl 512 MB právě pro ten klid duše), jelikož takové věci jako VirtualBox používám dost málo a nepotřebuju mít u virtualizovaných strojů více než 1GB RAM, do toho se s přehledem vejdu.

Více než 1GB na swap u 4G RAM je úplně zbytečné. Samozřejmě pokud ho zrušíš úplně, tak u extrémně paměťově náročných aplikací si to musíš trošku hlídat, aby ti náhodou nevytuhl systém, ale u toho ti swap stejně moc nepomůže.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

The lachiM

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 05 Září 2011, 15:49:38 »
Průvodce radí raději využít automatickou možnost. Pro klid duše ho ani nepotřebuji, neboť na tomto pc se bude jen surfovat a popřípadě pracovat s wordem/writem. Pro klid duše mi spíš pomohly vaše názory - děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.