Řeším asi klasický problém, deska se SATA fakeRaid (nvidia), cpu 64AMD, snažím se dosáhnout takové funkčnosti RAIDu, aby v případě výpadku jednoho systém nabootoval s RAIDem v degradovaném režimu. Zkoušel jsem to přes mdadm, což mělo sice dobré výsledky z hlediska okamžité funkčnosti, leč při odpojení disku /dev/sdb systém nenajel (dle všeho mám špatně nainstalovaný grub - resp. nainstalovaný jen na /dev/sdb, jenže já chci mirrorovat celý disk, ne partition). Na netu jsem našel vcelku pěkně vypracovaný návod na použití RAIDu přímo na desce za pomoci utilitky dmraid. Bohužel od začátku samé problémy (např. 64bitová live verze ubuntu-server 5.10 prostě nenajela), nakonec jsem nainstaloval serverovou verzi na jeden starý hdd, který jsem pak debootstrapoval na pole. Dopracoval jsem se do fáze, kdy grub načte kernel a okamžitě umře s hláškou, že "target type mirror not supported by kernel".
O co se mi jedná? Potřebuji libovolným způsobem vytvořit RAID (sw, fake), který mi bude mirrorovat dva celé HDD (nikoliv pouze jednotlivé partition), tak aby při odpojení jednoho z disků systém nadále bezproblémově fungoval.
Jinak Ubuntu je asi jedna z nejlepších distro, které jsem kdy držel v rukou.