Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jak na instalaci  (Přečteno 1342 krát)

titus pullo

• Návštěvník
jak na instalaci
« kdy: 06 Září 2011, 09:15:22 »
Ahoj lidi.Vyzkoušel jsem si Ubuntu 11.4 a paráda.Ted by jsem si ho chtěl nainstalovat místo win XP.Mám rozdělený disk na C: Win a D: fotky,videa...Chtěl by jsem nainstalovat ubuntu na disk C: místo win,ale mám strach že mi instalace smaže i disk D:,který potřebuji.Můžete mi poradit jak mám nahradit win XP a přitom si zachovat disk D:

Díky za nějakou pomoc

skunkos

• Aktivní člen
  • *
    • Osobní web
Re: jak na instalaci
« Odpověď #1 kdy: 06 Září 2011, 09:25:56 »
Stačí si vše naklikat v instalaci Ubuntu.
Předtím si nabootuj live cd a pomocí terminálu a přikaz fdisk - l si ověř jaké oddíly máš na disku, budeš tam mít asi dva oddíly naformátované jako fat32.

Budou se jmenovat /dev/sda1 a /dev/sda2 (dev/sda1 je WINDOWS a dev/sda2 jsou TY FOTKY) - možná to budeš mít opačně, ale toe nepravděpodobné.

http://wiki.ubuntu.cz/Průvodce%20instalací tady tě taky zajímá KROK 4 . Nevím zda tam budeš mít možnost nahradit WIN XP....
Pokud ne, tak se nevyhneš manuálnímu vytvoření oddílů. To zahrnuje například...... > zmenšení oddílu pro WINDOWS (zmenšuješ, aby sisi mohl vytvořit swap. oddíl), zmenšíš ten oddíl například o 5 GB, vytvoří se volné místo > klikneš na volné místo a zde vytvoříš SWAP. oddíl > ten oddíl, co si zmenšil naformátuješ jako ext4 a nastavíš přípojný bod na /. V tom průvodci je to celkem pěkně popsaný.
ArchLinux (KDE)
Můj web

titus pullo

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 06 Září 2011, 09:35:57 »
takže ono nejde naformátovat ten disk C: ,tím by jsem odstranil windows a pak to ubuntu nainstalovat do toho C: ? Já se bojím aby jsem si nevymazal to D: Přecijenom tam mám 150GB pro mě důležitých věcí...

pacholik

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 06 Září 2011, 14:37:48 »
při instalaci zvolíš ruční rozdělení disku, smažeš oddíl s win a vytvoříš místo nich oddíl pro Ubuntu (ext4, přípojný bod /) a oddíl pro swap (2×tolik co máš RAM) a je to

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #4 kdy: 06 Září 2011, 15:31:47 »
Len pre ujasnenie. Niečo ako C: v linuxe neexistuje. To je pri win partíciach (FAT, NTFS), čiže pri inštalácií sa ti to C: sformátuje na EXT4, poprípade si môžeš vybrať niečo iné. D: ak nemáš veci odzálohované tak neformátuj.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

RapMan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 06 Září 2011, 16:07:09 »
Jen pro upresneni - pokud o ty data opravdu nechces prijit, jak pises, tak by sis je mel urcite zalohovat, at dam davas linux nebo ne... Externi disk stoji dneska par korun.

titus pullo

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 07 Září 2011, 07:48:53 »
zatím díky...včera jsem koupil externí disk,tak to dneska nakopíruji a vyzkouším tu instalaci...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.