Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s rozlišením grafické karty Intel GMA 3150  (Přečteno 4963 krát)

pskarlin

• Návštěvník
Problém s rozlišením grafické karty Intel GMA 3150
« kdy: 09 Září 2011, 15:27:17 »
Za dobrou cenu se dá dnes koupit All-In-One HP Compaq 100eu.
Karta Intel GMA 3150 podporuje rozlišení 1600 x 900, což opravdu na předinstalovaných Win7 funguje, ale já tam chci linux. Lépe na tom bylo Ubuntu 10.10, které alespoň zvládlo obraz 16:9, byť ne v maximálním rozlišení. Při přechodu na Ubuntu 11.04 už byl na výběr jen obraz 4:3 s rastrem 1280 x 768 - hrůza!
Nainstaloval jsem ovladače přímo od Intelu - http://intellinuxgraphics.org, ale žádné zlepšení nenastalo. Prosím o pomoc.
« Poslední změna: 10 Září 2011, 18:16:31 od pskarlin »

pskarlin

• Návštěvník
Re: Problém s rozlišením grafické karty Intel GMA 3150
« Odpověď #1 kdy: 12 Září 2011, 10:56:53 »
Opravdu nikdo nepomůže?  Mám dojem, že nejde o exotickou grafickou kartu. Jen fakt nevím, jestli je třeba nějak speciálně konfigurovat xorg nebo doladit ovladače - a nebo nějak změnit nastavení v grub (i nějakou takovou zmíňku jsem objevil)... Jde o pracovní počítač, takže mě to trochu pálí. Mohl bych (a asi měl) downgradovat na starší Ubuntu, ale ani tady nejede grafika v plném rozlišení. Zkoušel jsem jentak z legrace novou Mandrivu a problém je stejný; zkoušel jsem i nejnovější Ubuntu 11.10 beta1 a problém stejný. Tak už nevím...

cubaguest

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Září 2011, 08:05:46 »
Zkusi bych tenhle repozitář s novějšími ovladači na grafiku a X server. Našel jsem někde na fóru že je nutné aktualizovat některé části systému a ovladač.

https://launchpad.net/~ubuntu-x-swat/+archive/x-updates

Ale jestli to pomůže nevím, nemám to jak zkusit.

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 13 Září 2011, 08:38:25 »
A obrazovku máš detekovanou správně, nemáš tam náhodou vyjádření systému v tom smyslu, že je to neznámý monitor. Já vím, že to zní divně, když je to "vše v jednom", ale někdy se mi to stává i na noteboocích. Systém mi potom ukazuje místo nápisu "Laptop", nápis "Neznámý monitor" a efekt je obvykle takový jaký píšeš.

pskarlin

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 13 Září 2011, 14:14:07 »
Díky za tipy,
přidání PPA repo a update nepomohlo, nestalo se prostě nic.
Je fakt, že detekce monitoru je špatná - ukáží se dva monitory - Notebook a Neznámý. Člověk by si myslel, že ten vestavěný display bude Notebook, ale kdepak, když ho vypnu, obrazovka zčerná. Neznámý nabídne více voleb rozlišení, jedna z nich je dokonce 16:9, ale 848x480:-( Takže zatím beznaděj trvá, co dál, kde může být zakopaný pes? Jinak jsem ještě zjistil, že grafika GMA 3150 patří do řady N10, ale na googlu mi to k ničemu nebylo.

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 13 Září 2011, 21:20:06 »
Najdi si někde na webu soubor xorg.conf pro konfiguraci X serveru, z něj si vytáhni pouze sekci "Screen" a uprav ji podle toho jaké rozlišení chceš, potom ho vlož do /etc/X11

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.