Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Tři primární partition - kam ubuntu?  (Přečteno 2593 krát)

teddy

• Návštěvník
Tři primární partition - kam ubuntu?
« kdy: 10 Září 2011, 21:45:37 »
Zdravím,

rád bych nainstaloval ubuntu do dualbootu s W7, ale mám tři primární partitiony a nevím, jak rozdělit disk. Nemůžu dát automatickou instalaci vedle windows, protože by mi to překopalo nástroje od Lenova, což nechci. Už jsem jednou úspěsně nainstaloval, pak mi gparted při změně velikosti podělal partition ext4 a musel jsem reinstalovat, ale znova už to nejde. Předtím jsem to měl zvláštně - primární byl swap a logická byl root a šlo to. Teď už to nejde. Když dám root logickou, nebootuje to. Když dám root primární, nemůžu přidat swap (ani jako logickou).

Nemám výpis z fdisk -l, ale je to jednoduše:
sda1-lenovo nástroje (boot)
sda2-win7
sda3-data

Jaký by měl být prosím postup při dělení disku?

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Re: Tři primární partition - kam ubuntu?
« Odpověď #1 kdy: 10 Září 2011, 22:21:03 »
A co to udělat takto?

sda1-lenovo nástroje (boot)
sda2-win7
sda3-ubuntu
sda5-swap
sda6-home
sda7-data
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

teddy

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 11 Září 2011, 10:53:26 »
Díky. To bych ale musel nějak přemístit data do sda7-už je mám vytvořené na sda3. Místo mám jenom na konci za sda3. Problém je, že mi nejde vytvořit root jako primární (a pokud ho dám primární, tak už neudělám swap ani nic dalšího). Měl jsem za to, že když vytvořím extended partition, tak pak tam můžu nasázet tolik logických kolik chci a root už nemusí být primární. Ale takle to pak nebootuje

pan Filuta

• Aktivní člen
  • *
  • Tux, po třech milionech let v kosmu
« Odpověď #3 kdy: 11 Září 2011, 11:44:24 »
Když dám root logickou, nebootuje to.

To by mělo fungovat - How-to: Operating Systems and Primary/Extended Partitions

Citace
Other Operating Systems, such as Linux, will boot and run from either a Primary or a Logical partition on any hard drive on your system as long as GRUB resides on the Primary hard drive in the MBR area. As such, the rest of the hard drive may be an extended partition as well, with Linux or any other Operating System that will boot from a Logical drive.

Personally, I would recommend that any Linux installation be done on a Logical partition. Linux will boot from either, and it will save you problems later down the road should you need or want to create additional partitions beyond the four Primary partitions allowed.

Když spustíš GParted, je u sda1 ve sloupci Příznaky napsáno "boot"? A na jaký oddíl jsi instaloval GRUB? Ten výpis z "fdisk -l" by se hodil. :)

teddy

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 11 Září 2011, 12:28:41 »
Díky. Problém je, že já grub nemůžu dát do MBR, protože by mi to přepsalo Lenovo zavaděč a nestartovala by mi záchrana Lenováckého software, přes který spokojeně zálohuju W7 (modré tlačítko Thinkvantage...)

Grub dávám do partition s / linuxu (takže sda5, popř 6 podle toho, jak to nastavim)
Ano boot je u sda1. Pokud ho tam nechám, neobjeví se grub a nedostanu se do linuxu. Pokud dám boot do bootovací partition linuxu, nestartuje mi nic. Ani W7...
Pokud ten odkaz chápu správně, tak linux startuje i z logické partition, ale grub MUSÍ být zapsán v MBR. Je to tak? Pokud není, tak smůla?
Srandovní je, že už mi tento postup jednou fungoval, ale znova nejde :)

fdisk -l před instalací linuxu:
Kód: [Vybrat]
Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1         154     1228800    7  HPFS/NTFS
Partition 1 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda2             154        4740    36842336    7  HPFS/NTFS
Partition 2 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda3            4740       38913   274496040    f  W95 Ext'd (LBA)

EDIT: dřív jsem měl sda3 extended a data byla tedy na sda5. Teď už mám sda3 jako primární, protože mi sda5 zmizelo :) Nevím, jak se to stalo, ale je to tak
« Poslední změna: 11 Září 2011, 12:35:21 od teddy »

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 11 Září 2011, 12:51:36 »
Pokud ten odkaz chápu správně, tak linux startuje i z logické partition, ale grub MUSÍ být zapsán v MBR. Je to tak? Pokud není, tak smůla?
Je to trochu jinak. Grub muze byt i v logicke partition, ale ta nesmi byt "daleko" od zacatku disku (matne si vzpominam neco o nejake hranici 70-80 GB). Takze cesta by byla - tak jak je to na
Citace
fdisk -l před instalací linuxu:
s tim, ze sda5 by bylo pro ubuntu system a dalsi oddily dle potreby.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

teddy

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 16 Září 2011, 20:12:55 »
Díky za rady. Nakonec jsem to vyřešil jinak - udělal extended partition, tam dal swap a root jako logické a linux startuju přes EasyBCD ve Windows. Není to elegantní, ale aspoň to funguje.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.