Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Prosím poradte (rozchodiť na P III 700 MHz)  (Přečteno 4534 krát)

Waldes

• Návštěvník
Prosím poradte (rozchodiť na P III 700 MHz)
« kdy: 11 Září 2011, 16:02:52 »
Možno to tu už niekde je preberané ale prečítať stovky strán tém sa jednoducho nedá zvládnuť, aspoň nie za primeraný čas. Nuž mám takýto problém, ubuntu sa mi páči a rád by som ho používal ale už na 1.7 GHz stroji mi ide pomaly a potreboval by som ho rozchodiť na P III 700 MHz. Viete niekto poradiť ako by sa to dalo ? (skúšal som ho na dvojjadrovom 2,5 GHz a ide ozaj krásne)
« Poslední změna: 13 Září 2011, 10:50:19 od Pavel Hrnčíř »

RNA

• Stálý člen
  • **
Re: Prosím poradte
« Odpověď #1 kdy: 11 Září 2011, 16:33:17 »
Xubuntu mi slušně běhá na podtaktovaném (z důvodu spotřeby a chlazení) procesoru 1.0 GHz. , 1 GB RAM.
Je to ovšem velmi subjektivní pojem, co to je pomalu a rychle.

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #2 kdy: 11 Září 2011, 17:44:13 »
Srovnávat podtaktovaný procesor na frekvenci X s procesorem taktovaným na frekvenci X nelze. Sám jsem zkoušel nechat zapnuté u mého procesoru (v podpisu) pouze jedno jádro a to podtaktovat na 1GHz. A musím vás ujistit, že mezi tímto a AMD Duronem na 900MHz byl propastný rozdíl.
Nezáleží totiž jen na frekvenci, ale také na základní desce, na typu RAM, atd..

Myslím si, že to Pentium III bude pomalé tak jak tak. Myslím si také, že některé věci, jako například přehrávání flashových videí možná budete muset oželit. Výkon se prostě bohužel nedá získat pouhým povypínáním zbytečných procesů nebo instalací jen nejnutnějších balíčků. Toť moje zkušenosti.
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #3 kdy: 11 Září 2011, 17:58:22 »
Srovnávat podtaktovaný procesor na frekvenci X s procesorem taktovaným na frekvenci X nelze. Sám jsem zkoušel nechat zapnuté u mého procesoru (v podpisu) pouze jedno jádro a to podtaktovat na 1GHz. A musím vás ujistit, že mezi tímto a AMD Duronem na 900MHz byl propastný rozdíl.
Nezáleží totiž jen na frekvenci, ale také na základní desce, na typu RAM, atd..

Myslím si, že to Pentium III bude pomalé tak jak tak. Myslím si také, že některé věci, jako například přehrávání flashových videí možná budete muset oželit. Výkon se prostě bohužel nedá získat pouhým povypínáním zbytečných procesů nebo instalací jen nejnutnějších balíčků. Toť moje zkušenosti.

Súhlasím... Avšak veľa vecí sa dá obísť. Ja by som si napríklad tam hodil Lubuntu, Miesto youtube používal aplikáciu minitube, atď. Prípadne úplne zabudnúť na *buntu a radšej tam hodiť niečo fakt lightweight ako DSL apod.
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

Waldes

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 11 Září 2011, 19:09:31 »
No moja predstava skôr bola, že mi niekto znalý poradí, nejakú staršiu verziu, ktorá by nemala také nároky na hw. Ako príklad uvediem, kedysi som používal fedoru 6 na približne takej zostave ... a chodilo to celkom prijateľne. Ide mi o to, že potrebujem klasický paralelný port a ten na rýchlejšej mašine už nemám.

jmp

• Host
« Odpověď #5 kdy: 11 Září 2011, 19:28:45 »
daji se koupit jako samostatne karty nebo treba redukce na usb

Waldes

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 11 Září 2011, 19:55:10 »
máš pravdu dajú sa kúpiť karty ale rovnako ako adapter usb / paralel len emulujú ten paralel a nieje to plnohodnotné ... to bolo prvé čo som skúšal.

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #7 kdy: 11 Září 2011, 21:38:43 »
Jestli jde o to, mít v počítači paralelní port pro tisk, tak nevidím nejmenší důvod, proč raději nekoupit samostatný tiskový server, který jen zapojíte do sítě, například tento: http://www.alza.cz/tiskovy-server-ovislink-elive-p201-d68612.htm
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

Waldes

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 11 Září 2011, 22:10:55 »
nie nejde o tlač, tá by išla aj s emulovaným portom ale CNCčko riadené cez program EMC

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #9 kdy: 11 Září 2011, 22:16:18 »
PIII mi behalo minulý rok na Arch Linuxe aj s gnome celkom obstojne. Ale radšej by som vsadil na kombináciu Arch Linuxu s nejakým lahkým WMkom (kludne aj openbox).
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Waldes

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 11 Září 2011, 23:14:20 »
to je divné hovoríš po slovensky ale nerozumiem ti ... (som v podstate lama a potrebujem preklad do jazyku môjho kmeňa) Na linux presedlávam kvôli EMC ...

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 11 Září 2011, 23:18:28 »
to je divné hovoríš po slovensky ale nerozumiem ti ... (som v podstate lama a potrebujem preklad do jazyku môjho kmeňa) Na linux presedlávam kvôli EMC ...
Aha... Arch linux = linuxová distribúcia, Gnome = prostredie, WM = okenný manažér...
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Pavel Brandýský

« Odpověď #12 kdy: 12 Září 2011, 10:15:58 »
Používám Ubuntu v poslední verzi na této sestavě: Athlon XP 2500 (1,833 GHz), základní deska L7S7A2 - ECS Elitegroup, RAM 512 MB, grafika NVIDIA GEFORCE FX 5200 a v žádném případě nemohu říci, že by to bylo pomalé. Minulý týden jsem si udělal radost a přikoupil paměťový modul DDR 1GB, došlo hlavně ke zrychlení především v prohlížení internetu (Firefox), stránky se načítaly takřka okamžitě a i práce s prohlížečem je střelhbitá. Jinak moje zkušenost s domácí stavbou PC je taková, že celková rychlost systému dost závisí na pevném disku. Může být hodně RAM i rychlý procesor, ale pokud je rychlost čtení a zápisu hdd nízká, následně i systém vykazuje podstatné zpomalení. Proto bych nejprve otestoval pevný disk.
« Poslední změna: 12 Září 2011, 10:17:29 od Pavel Brandýský »

Waldes

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 12 Září 2011, 22:13:33 »
No to je pravda, pokiaľ má počítač malú pamäť potom hlavne všetko spomaľuje disk. No disk bude v pohode ale asi budem musieť kúpiť väčšiu pamäť ale zatiaľ z toho čo ste mi tu napísali som sa dozvedel, že by bolo vhodné asi xubuntu ale inač dokopy nič ... neexistuje niekde nejaká tabuľka aké majú hw nároky jednotlivé verzie ? alebo vie to vôbec niekto ? Nechce sa mi to skúšať systémom pokus omyl ...

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #14 kdy: 12 Září 2011, 22:36:05 »
No to je pravda, pokiaľ má počítač malú pamäť potom hlavne všetko spomaľuje disk. No disk bude v pohode ale asi budem musieť kúpiť väčšiu pamäť ale zatiaľ z toho čo ste mi tu napísali som sa dozvedel, že by bolo vhodné asi xubuntu ale inač dokopy nič ... neexistuje niekde nejaká tabuľka aké majú hw nároky jednotlivé verzie ? alebo vie to vôbec niekto ? Nechce sa mi to skúšať systémom pokus omyl ...

Skús predsa LiveCD (alebo LiveUSB) Ubuntu, Xubuntu a prípadne i Lubuntu. Uvidíš aký pomer rýchlosť-"krása" ti bude najviac vhodný. Teoreticky by malo byť najmenej náročné Lubuntu- šlape na LXDE čo je fakt dosť lightweight, ale neviem či ti bude vyhovovať jeho vybavenosť.

--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

Waldes

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 13 Září 2011, 10:58:56 »
ja viem, že každý sa snaží mať čo najlepšiu mašinu aj ja mám ako som písal na normálnu prácu dvojjadro ale pre program EMC a ním ovládanú CNC frezku potrebujem stroj, kde je korektný paralelný port a ten mám len na starom P III. Nuž som sa obrátil na vás s prosbou aby ste mi poradili ktorý OS mi na tom bude normálne chodiť. Systém skús, teda pokus omyl som dúfal, že si ušetrím a niekto kto s tým má skúsenosť mi poradí. Teraz ale mám obavy, že nielen mi nik nebude vedieť zodpovedne poradiť ale asi to na tom nerozchodím, lebo normálne ubuntu som skúsil u priateľa na 1.7 GHz a už tam to nebolo nejako rýchle a to je od P III 700 MHz dosť podstatne rýchlejší stroj. Z hrniem čo ste mi dosial napísali, mám vyskúšať xubuntu alebo lubuntu, skúšať to live je nezmysel, lebo rýchlosť by strašne obmedzovala mechanika a nedozviem sa nič o skutočnej rýchlosti. Live USB na P III ? v čase P III tuším ani USB nebolo alebo si niekto trúfa napísať nový bios pre dosku ?

jmp

• Host
Re: Prosím poradte (rozchodiť na P III 700 MHz)
« Odpověď #16 kdy: 13 Září 2011, 11:15:20 »
jak chcete, aby Vam nekdo jednoznacne poradil, kdyz jde o takovou kombinaci, kterou v realu v nasich koncinach treba nikdo ani nepotkal...

pro takto stary stroj, kterym to chcete ridit budou spis ovladaci sw k cnc jeste pro dos (takze mozna by slo neco rozchodit pod freedosem)
pokud se vubec nejaci lide pracujici s cnc najdou, tak bud pouzivaji stare osvedcene stroje se starym osvedcenym systemem, nebo maji nove s novym systemem

dnesni prumyslove desky mivaji jak seriove porty, tak paralelni port

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #17 kdy: 13 Září 2011, 11:18:49 »
Jediné výrazne obmedzenie rýchlosti pri LiveCD/USB je v bootovaní a ani to nie je tak strašné. Ako chceš, aby sme ti poradili zaručený spôsob keď nik z nás tvoj počítač nemá? Taktiež som ti poradil relatívne najrýchlejšie a najmenej náročnú edíciou, tak si to mohol aspoň skúsiť a až potom sa sťažovať. Ber to tak, ľudia tu pomáhajú len z vlastnej dobroty, nik za to nie je platený, takže sa očakáva trocha vďačnosti. Ak by si zavolal na platenú podporu Canonicalu, tak by sa ti iste viac venovali, ale by si tiež za tú starostlivosť zaplatil. Čo sa týka toho USB, tak samozrejme že bolo, jediné čím bolo limitované bola slabá podpora vo Windowsoch. Pre tvoju informáciu, Pentium 3 sa začalo predávať v 1999 a USB 1.1 sa dostalo do masového používania v 1998. Taktiež som ti poradil Damn Small Linux, ktorý by sa na tom mal rozbehnúť úplne v pohode. Ako chceš vedieť, či niečo bude fungovať, keď to odmietať vyskúšať zo strachu, že tým zabiješ čas? Lubuntu sa inštaluje rýchlo, takže už si to mohol mať bezbolestne za sebou.

Waldes

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 13 Září 2011, 12:26:21 »
Ospravedlňujem sa ak moje príspevky vyzneli nevďačne, som vďačný za každý námet smerujúci k vyriešeniu. Som len trochu sklamaný, moja predstava o ľuďoch používajúcich linux bola asi silne skreslená a predpokladal som, že nejaký dlhoroční praktici mi proste z vlastnej skúsenosti povedia na takom stroji chodia xxxxx verzie x.xx veď tým museli v rámci vývoja prejsť. Čo sa týka toho usb aj keď bolo ale neviem o tom, že by jediný bios z tej doby umožňoval nabootovať z usb. Možno sa mýlim, ak áno opravte ma. Ten Damn Small Linux  je asi teda to DSL lebo inak to tu čítam prvý krát. Už som písal, že som v rámci linuxu lama a ubuntu ma zaujalo práve tým, že je lokalizované, mne angličtina moc nejde, to už skôr ruština a ani tá nie nejako super. Som elektronik, som strojár ale jazyky to ee. Tak dík za nasmerovanie skúsim pohľadať to dsl ...

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #19 kdy: 13 Září 2011, 14:41:02 »
Xxxxx verzie xx.xx z tej doby už s najvyššou pravdepodobnosťou nebudú podporované. Boot z USB dosť možno nebude podporovavný, ale ani čo sa týka LiveCD nie je ten pokles výkonu až tak razantný (samozrejme nevravím o ovládačoch grafiky, ktoré na LiveCD nemusia byť) Tak či onak to môžeš brať tak, že pomalšie ako LiveCD to nebude a ak ti príde jeho rýchlosť prijateľná, tak ti bude prijateľná i rýchlosť po inštalácii.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #20 kdy: 13 Září 2011, 15:23:04 »
Kup si nějaký lepší PC ..asi ne každý má v okolí známé s počítačema, ale vždycky se dá něco sehnat...např já zrovna kupuju athlon 2500+ s kartou GeForce MX440 a asi 1GB DDR za usmrndaných 300Kč (jsou to teda jen komponenty bez skříně, ale to je to poslední)...a než oželet streamy, videa atd, tak radši těch 300-500Kč do takového PC investuji..víc to stát snad ani nemůže...Tento PC není taky žádná sláva, ale na plnohodnotné používání i s 3D efekty je dostačující
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 13 Září 2011, 20:58:31 »
Ale jemu ide o ten port. Ja mám skúsenosť s P3 na linuxe. A aj som ti povedal, že ti to pod Arch Linuxom bude šlapať na 100% s napr. aj xfce alebo lxde. Poprípade pozri na ArchBang.

Waldes

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 13 Září 2011, 22:27:59 »
Ale jemu ide o ten port. Ja mám skúsenosť s P3 na linuxe. A aj som ti povedal, že ti to pod Arch Linuxom bude šlapať na 100% s napr. aj xfce alebo lxde. Poprípade pozri na ArchBang.
Ja som si všimol ten arch linux tebou odporúčaný, len ma odstrašilo to čo je napísané o ňom na linux.sk citujem "Bol navrhnutý pre pokročilých užívateľov a dôležitým cieľom je rozšírenie vedomostí užívateľa. Preto nevyužíva žiadne grafické nástroje a inštalácia aj konfigurácia prebiehajú v textovom režime." čiže mne ako lame absolutne nevhodný. Inak dík za snahu ale na to si netrúfam. to by musel niekto rozchodiť a v prípade poruchy byť stále na niekom závyslý ... ee.

Rover623

« Odpověď #23 kdy: 14 Září 2011, 00:32:12 »
Poměrně nevýkonná mašina s AMD Athlon na 1GHz (jeden z prvních Athlonů) + 512Mb RAM, použil jsem tam Ubuntu 9.10 (tehde byla verze 10.04 pouze jako Beta) a šlape to celkem rychle a bere to i Flash videa (tefy rozhodně ne na 720p, ale těch 480p to dá).

Na extrémně pomalý notebook od Toshiba s procoserom 700MHz a pamětí pouze 128Mb, jsem dal zkusmo Xubuntu 9.10 a používat se to dalo velmi slušně

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #24 kdy: 14 Září 2011, 20:24:00 »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.