Ahoj,
mám NB od Toshiby, který nemá optickou mechaniku, neumí bootovat z USB a má čtečku karet, která není ze základu Ubuntu podporována. Potřebuju přeinstalovat systém.
Zkoušel jsem síťovou instalaci - jeden počítač udělat DHCP serverem a pak bootovat po síti instalaci z něj. Tam jsem se ale kousl už někdy při nastavování DHCP.
Napadlo mě vyndat HDD a naistalovat na něj systém v jiném počítači. Klasicky z CD. Jenže bych radši aby při instalaci byl disk v sestavě, v jaké bude systém pracovat. Navíc bych do počítače nerad rýpal se šroubovákem v ruce.
No a třetí možnost, myslím, že pro mě nejschůdnější je, instalovat přímo z HDD - Udělat oddíl, na kterém bude jen instalace, tento nabootovat a nainstalovat systém na další oddíl.
Poslední možnost mě láká nejvíc. Zádrhel ale je, že nemůžu přemluvit grub, aby z tohoto oddílu bootoval.
Jak bych měl postupovat? Stačí nakopírovat rozbalené iso na oddíl nebo se má šachovat ještě s něčím? A poraďte, prosím, jak pak zacházet s novým grubem. Nějak mu nemůžu dojít na chuť. Prý že je intuitivní a kdesi cosi , ale ta jeho jednoduchost mi uniká.