Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Bootování  (Přečteno 1837 krát)

Karel02l

• Návštěvník
Bootování
« kdy: 04 Ledna 2007, 18:21:41 »
mám takový problém: Mám dva disky. Na prvním mám Windows XP a na druhém Ubuntu. Při instalaci Ubuntu se vytvořila "bootovací nabídka", kde hlavní spouštěcí systém byl winxp (upravil jsem to v menu.lst). Pak jsem omylem přišel o bootovací záznam na druhém disku, bohužel díky tomu nemohu spustit Ubuntu, jen winxp.
Zkoušel jsem vložil instalační DVD. Pak jsem vytvořil v adresáři TMP složku Linux a do ní jsem namontoval můj druhý disk s Ubuntu. Snažim se obnovit bootovací sektor aspoň na disketu, někde jsem četl, že se to buď dělá
1) grub-install "(fd0)"
nebo
2)
cd /boot/grub
dd if=stage1 of=/dev/fd0 bs=512 count=1
dd if=stage2 of=/dev/fd0 bs=512 seek=1

ale ani jedna možnost mi nepomohla....nevíte někdo jak na to? Stačilo by mi aspoň dostat ten boot. sektor na disketu.
Děkuju moc

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Bootování
« Odpověď #1 kdy: 05 Ledna 2007, 09:23:42 »
Windows startuji rovnou nebo se nejdriv zobrazi nabidka GRUBu?

Jestli tomu dobre rozumim, mate v MBR prvniho disku (disk s Windows) nainstalovany GRUB a z tohoto disku BIOS startuje. V tom pripade nerozumim tomu co znamena "Pak jsem omylem přišel o bootovací záznam na druhém disku" protoze na druhem disku zadny "bootovaci zaznam" neni. Nastartujte DesktopCD Ubuntu, pripojte oddil s Ubuntu. Podivejte se do souboru boot/grub/menu.lst, zda je tam spravne nastavena cesta k jadru atd. Pripadne sem poslete vypis obsahu adresare boot/ a vypis obsahu souboru boot/grub/menu.lst.

Karel02l

• Návštěvník
Bootování
« Odpověď #2 kdy: 05 Ledna 2007, 14:29:15 »
ne ne, grub byl nainstalovaný na druhý disk (disk s Ubuntu) a BIOS byl nastaven tak, aby bootoval z druhé disku.......takže se mi při startování spustil grub, zobrazila se nabídka a já si vybral, který OS chci.....nyní již grub ve druhém disku není, takže nemůžu jak spustit Ubuntu, pouze Windows (a to tak, že jsem nastavil BIOS, aby bootoval z první disku)

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Bootování
« Odpověď #3 kdy: 05 Ledna 2007, 21:26:44 »
V tom pripade staci jen obnovit GRUB na disku s Linuxem. Postup je popsany ve FAQ.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.