Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: NTFS-3G, mount  (Přečteno 3417 krát)

beer

• Host
NTFS-3G, mount
« kdy: 17 Září 2011, 01:43:27 »
Ahoj, nemám možnost zápisu na disk, po nějaké aktualizaci se odinstalovalo ntfs-3g a nainstalovalo libntfs-3g75 libntfs-3g804. Může to mít souvislost s tím, že mám nyní disky s ntfs jen pro čtení?

Výpis mount týkající se tohoto disku:

/dev/sdb6 on /media/data type ntfs (rw,noexec,nosuid,nodev,uid=1000,gid=1000,umask=002,nls=utf8)

Mám nainstalovat ntfs-3g nebo je chyba jinde?

beer

• Host
Re: NTFS-3G, mount
« Odpověď #1 kdy: 17 Září 2011, 10:38:39 »
Odinstalováno libntfs-3g75 a libntfs-3g804 a vrácen zpět ntfs-3g.

Výpis mount, týkající se dotčeného disku:
/dev/sdb6 on /media/data type fuseblk (rw,noexec,nosuid,nodev,allow_other,blksize=4096,default_permissions).

Zápis na disk ntfs funkční. V /etc/fstab jsem nic neměnil. Je tam:
Kód: [Vybrat]
$ grep /media/data /etc/fstab
UUID=50D084DD22E50ED9                           /media/data     ntfs            rw,user,uid=1000,gid=1000,umask=002,nls=utf8    0       0

Viděl jsem, že někde se doporučuje psát disky ntfs do fstab stylem:
UUID=50D084DD22E50ED9                           /media/data     ntfs-3g            rw,user,uid=1000,gid=1000,umask=002,nls=utf8    0       0

Může mi někdo vysvětlit v čem je rozdíl mezi typem ntfs a ntfs-3g, když funguje obojí a proč ntfs mountuje nyní nějakej fuseblk? Co má společného s ntfs-3g, protože když tam byly libntfs-3g75 a libntfs-3g804, tak tam fuseblk nebylo. Dále by mne zajímalo, proč se mi při aktualizaci odstranilo původně ntfs-3g a nainstalovali libntfs-3g75 a libntfs-3g804? A ne že mi řeknete, že se nemám divit, když jedu na debianu testing :).

Vypadá to, že mám vše funkční, takže nic měnit nepotřebuju, jen bych prosil někoho, kdo tomu rozumí, jestli by mi to trošku neosvětlil.
« Poslední změna: 17 Září 2011, 10:44:42 od beer »

beer

• Host
« Odpověď #2 kdy: 17 Září 2011, 11:23:52 »
Tak bohoužel vše v pořádku stále není, nemám právo spuštění a nemá ho ani root  :(.

medved Public # cd /media/data/MULTIMEDIA/Hudba/
medved Hudba # ./vycisti.py
bash: ./vycisti.py: Operace zamítnuta

pacholik

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 17 Září 2011, 14:33:24 »
To předtím šlo? Mám dojem že NTFS posixová oprávnění nepodporuje.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #4 kdy: 17 Září 2011, 15:21:48 »
Tak bohoužel vše v pořádku stále není, nemám právo spuštění a nemá ho ani root  :(.

medved Public # cd /media/data/MULTIMEDIA/Hudba/
medved Hudba # ./vycisti.py
bash: ./vycisti.py: Operace zamítnuta
Má ho MS. Kontaktuj ich, je to ich produkt.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 17 Září 2011, 18:59:29 »
1.
ntfs a ntfs-3g je v ubuntu (nevim od ktere verze) totez, respektive ntfs odkazuje na ntfs-3g; pokud pouziji pro mount parametr ntfs nabo nfts-3g, vzdy se spusti /sbin/mount.ntfs, ktere je odkazem na /sbin/mount.ntfs-3g

2.
za normalnich okolnosti je podpora pro urcity souborovy system primo v jadre nebo jako modul pro jadro. tak to byvalo i pro modul ntfs. ntfs-3g vyuziva modul fuse, ktery umoznuje pripojovat souborove systemy bez toho, ze by musely byt primo v jadre.
http://cs.wikipedia.org/wiki/FUSE

3.
protoze mas v fstab volbu user, tak ta automaticky znamena i noexec, takze nelze spoustet programy, i kdyz je nastaven executable bit. reseni: nepouzivej volbu user nebo pridej volbu exec ZA volbu user

beer

• Host
« Odpověď #6 kdy: 17 Září 2011, 23:56:13 »
To předtím šlo? Mám dojem že NTFS posixová oprávnění nepodporuje.

Samozřejmě že šlo. Protože nepodporuje posix, tak nemůže nic zakázat. Myslím že daysleeper na to káp. Díky.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.