Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Mysteriózní pevný disk  (Přečteno 1105 krát)

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
Mysteriózní pevný disk
« kdy: 19 Září 2011, 11:39:24 »
Ahoj Ubunťáci,

po dlouhé době tu mám zase jednu takřka paranormální příhodu, která se mi stala před pár týdny na brigádě.
Odcházel jsem už domů a všechny počítače byly povypínané. Jenže jsem slyšel zvuky pevného disku. Říkal jsem si, že to bude asi server za zdí, ale zvuk vycházel odjinud. "Zapomněl jsem snad nějaký pc vypnout?" říkám si. Jdu tedy k tomu počítači, který vypadá, jakoby jeho disk stále pracoval. Rukou cítím na case vibrace a slyším zřetelně činnost HDD. Hýbu myší, zkouším klávesnici. Nic. Dioda na case pro indikaci běhu nesvítí! Monitor je uspaný.. prostě počítač je vypnutý, větráky neběží.. Neběží nic, jen pevný disk!!
Vypínám pc vypínačem na zdroji a po zapnutí už disk nepracuje.

Už se to sice nestalo, ale ta chvíle mi leží v hlavě doteď.. jak je tohle sakra možné? :D
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re: Mysteriózní pevný disk
« Odpověď #1 kdy: 19 Září 2011, 11:48:45 »
A v zdroji ventilátor běžel? Dělá to při každém vypnutí?
Zdroj se spíná jednou kombinací v konektoru který je připojený přímo do desky a právě deska řídí zapínání nebo vypínání zdroje.
Pokud máš možnost tak teoreticky to můžou způsobovat jen dvě věci a tak bych zkusil dát jiný zdroj, a pokud to nepomůže tak je to na novou desku ale to už je snad lepší se s tím smířit. :D
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #2 kdy: 19 Září 2011, 11:54:51 »
Počítač v režimu stand-by není totéž, co vypnutý počítač...

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #3 kdy: 19 Září 2011, 12:27:32 »
Ventilátor neběžel.. jak říkám počítač byl vypnutý. Kdyby byl ve stand by, tak by power led blikala.
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #4 kdy: 19 Září 2011, 12:42:39 »
Ventilátor neběžel.. jak říkám počítač byl vypnutý. Kdyby byl ve stand by, tak by power led blikala.

Počítač je vypnutý, pokud je vypnutý i zdroj, tedy pokud neodebírá vůbec žádný proud. Což je u dnešních počítačů zpravidla právě tehdy, pokud je vypnutý i vypínač zdroje resp. je zdroj odpojen od sítě. Jinak je v jakémsi stand-by režimu - podobně jako třeba televize, když ji vypneš ovladačem.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.