Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Tak asi budeme mít po dual bootu  (Přečteno 22310 krát)

min25

• Aktivní člen
  • *
Tak asi budeme mít po dual bootu
« kdy: 21 Září 2011, 16:00:48 »
a výběr notebooku bude velice zúžený až přijdou do prodeje Windows 8  ??? ??? http://www.webupd8.org/2011/09/windows-8-certified-computers-may-not.html

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re: Tak asi budeme mít po dual bootu
« Odpověď #1 kdy: 21 Září 2011, 16:42:02 »
a výběr notebooku bude velice zúžený až přijdou do prodeje Windows 8  ??? ??? http://www.webupd8.org/2011/09/windows-8-certified-computers-may-not.html

Zaplať pánbůh za to. Konečně se budou muset lidi rozhodnout, na které straně jsou.

(...jen aby klukům z MS ten UEFI neskončil ve stejném propadlišti dějin jako RTF Exchange mail, MS Binder, MSN Network, MSN Messenger, netPassword a jiný hovadiny)
« Poslední změna: 21 Září 2011, 16:44:58 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #2 kdy: 21 Září 2011, 17:30:07 »
Někdy těsně na počátku 90-tých let byl mrkvosoft definován jako "firma, která s rostoucími čísly verzí opravuje chyby verzí předešlých a dělá nové".
Od té  doby se vůbec nic nezměnilo. Je to prostě banda čůr...

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 21 Září 2011, 17:47:03 »
A chápu to dobře že defakto nepůjde nainstalovat na takovém zařízení ani straší verze windows?

Doufám že jim ta prasárna jinak neprojde. :-\
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #4 kdy: 21 Září 2011, 18:17:54 »
Znamená to konec krabicových verzí win?
ano - pochybuji o tom
ne - instalační médium bude muset obsahovat správný klíč -> reverse engineering -> klíč v BIOSu + klíč z win = podepsaný GRUB

Další možnosti:
Flash BIOSu - nepochybuji o tom že vzniknou upravené BIOSy - majoritních desek není zas tolik, potíž bude s notasy
Workaround GRUBu - nechá se bootovat winloader, ale ve správnou chvíli předá řízení GRUBu/kernelu - vždyt i winloader má multiboot (wubi např)
BIOS bude mít volbu jestli bootovat i nepodepsané loadery
deska bude mít HW jumper classic/win
Canonical/RH se konečně rozhoupe a bude dělat vlastní linux designed sestavy/NB
« Poslední změna: 21 Září 2011, 18:20:20 od sachy »
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #5 kdy: 21 Září 2011, 18:43:19 »
No tak o tom, že to půjde obejít ještě dřív, než takový certifikovaný krám bude ke koupi, vůbec nepochybuju!!! :-)

oudrnicky

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 21 Září 2011, 18:52:33 »
A jak by se prováděla instalace Win8 na Virtualbox. KVM, nebo Vmware?

juli

« Odpověď #7 kdy: 21 Září 2011, 19:22:41 »

Zaplať pánbůh za to. Konečně se budou muset lidi rozhodnout, na které straně jsou.
...
Myslím, že tohle se takhle říct nedá. Jsou zařízení a aplikace pro které bohužel doposud v Linuxu není plnohodnotná náhrada a nepomáhají, ani obezličky ve formě Wine, nebo Virtualboxu.
Na druhou stranu by díky tomu, mohlo některým výrobcům doklapnout, že lidi nepoužívají jen komerční Win, nebo Mac...
juli

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 21 Září 2011, 20:58:32 »
V tom problém nebude. Problém je v tom že na daný počítač bude možné instalovat pouze Windows 8 a nic víc. Tak jako na iPad jde jenom operační systém od Apple. ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 21 Září 2011, 21:08:12 »
No tak se komp slozi z komponent, co na tom. S notesama to bude horsi, ale stejne si myslim, ze to pujde obejit. A vubec, co na to antimonopolni urad?
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

_Crix_

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 21 Září 2011, 21:10:24 »
Toho bych se až tak nebál. Vždycky se najde cesta.

dRaczek

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 22 Září 2011, 07:55:39 »
Tento krok bych chápal pokud by vyráběl vlastní počítače se systémem jako třeba apple. No jen aby nakonec MS nemusel do osmiček přidávat možnost zvolit si jaké systémy chci na počítači používat. Něco jako musel přidat na výběr z prohlížečů.
No co jsem zatím četl tak w8 ve virtualboxu moc lidem nejde nainstalovat.
Ntb Sony vgn-fz21z Acer aspire 5536 - Xubuntu 14.04 (64 bit).
Linux používám od 1. dubna 2011.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #12 kdy: 22 Září 2011, 07:59:40 »
Nuz, teraz bude mat EU sancu napravit nieco na spravnu cestu. :D
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

compaq

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 22 Září 2011, 08:11:58 »
Jsou zařízení a aplikace pro které bohužel doposud v Linuxu není plnohodnotná náhrada a nepomáhají, ani obezličky ve formě Wine, nebo Virtualboxu.
Na druhou stranu by díky tomu, mohlo některým výrobcům doklapnout, že lidi nepoužívají jen komerční Win, nebo Mac...

Hlavně nepropadejte panice, MULTIBOOT bude stále, protože výrobci HW nejsou jen ovce...
Navíc žádný podobný tah dnes nelze udělat, když taháte za kratší konec provazu. Takže pokud se to nebude líbit Googlu, skončí projekt MONOBOOT stejně na smetišti...

Osobně bych do toho molochy jako EU netahal...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #14 kdy: 22 Září 2011, 08:47:26 »
Mě na Virtualbox šlo nainstalovat v pohodě ale jen 64bit. 32bit jsem se snažil nainstalovat několikrát a bezvísledně... 64 na poprvé. Ale je to humus

slunicko

• Host
« Odpověď #15 kdy: 22 Září 2011, 09:10:43 »
Nazdar,obchodní politika Microsoft je opravdu zajímavá  ::)  . Win 8 přijdou docela brzy po "sedmičkách" . Ale v naší domácnosti pokud to tak mohu nazvat :D vedou stále win xp. Nejširší hráčská veřejnost je používá. Jak sem koukal i ty jedny z nejnovějších her win xp občas win 7.  Tak se necháme překvapit  ;D . Wine není všemocné ale až jednou bude windows ztratí smysl pro Linuxáky kteří dost hrají.
« Poslední změna: 22 Září 2011, 10:06:45 od sluníčko »

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #16 kdy: 22 Září 2011, 10:21:21 »
Mě na Virtualbox šlo nainstalovat v pohodě ale jen 64bit. 32bit jsem se snažil nainstalovat několikrát a bezvísledně... 64 na poprvé. Ale je to humus

32bit jsem nainstaloval, ale po hodině laborování... nicméně funguje (až na síť) a opravdu to je "dost divný"  :)
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

..::malys::..

• Aktivní člen
  • *
  • wake up... hlasujte minus :)
    • CZTorrent
« Odpověď #17 kdy: 22 Září 2011, 14:43:49 »
no ja  vam nevim  to snad nemuzou ani myslet vazne a doufam ze jim to v evrope neprojde :)
prijde mi to jako cilenej boj proti linuxu .....
obejit to urcite pujde ,alespon v to doufam....

Ja  jsem z toho jejich noveho prostredi  trosku v rozpaku :D pro me absolutne nepouzitelne  na stolnim PC  (snad zustane moznost u   W8  -  vratit ke klasickemu prostredi ) 
podle me je to jejich prostredi  krok vedle ,stejne tak jako UNITY  (i kdyz musim rici ze UNITY v 11.10 se o dost zlepsilo - porad to ale neni ono ,to GNOMESHELL  a KDE4 jsou na tom o dost lepe) :)  ale je fakt ze zase pro takovej TABLET  to bude nadmiru pouzitelne ...

idealni by bylo  kdyby vytvorili vice prostredi   a kazdej by si zvolil to co mu vyhovuje .)

Občas se nudím   ;D
http://malysss.deviantart.com

compaq

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 22 Září 2011, 14:56:25 »
no ja  vam nevim  to snad nemuzou ani myslet vazne a doufam ze jim to v evrope neprojde :)

Myslím si, že je to přesně styl Billa Gatese, který používá po desetiletí. Sebrat kdekoli co se dá a potom pro to hledat legální cestičku. Jeho problém je, že již není rok 1985, Mac není už v prd3li a existuje internet, Google, Android a samozřejmě Linuxy...
Pamatujete ještě jak byly různý HW krámy a jejich krabičky oblepený samolepkama, že jsou Designed for Windows 98? Taky pěknej krok vedle, ale držel se toho dlouho...

Kerny

• Host
« Odpověď #19 kdy: 22 Září 2011, 15:37:51 »
Další způsob by mohl bejt sestavit si vlastní počítač, nebo holt kupovat starší modely  :(

Rover623

« Odpověď #20 kdy: 22 Září 2011, 19:39:34 »
Obecně si myslím, že se nejedná ani tak o krok proti Linuxu nebo jinému OS, ale spíš o to znemožnit koncovému zákazníku instalaci jakéhokoli  jiného OS a to zejména W7. Pánové od MS určitě vidí jak zastaralá XP velmi pozvolna vyklízejí pozice a to až s nástupem W7, všichni si jistě pamatují na tu hromadu strojů s WVista, kde byl tento systém houfně nahrazován právě WXP. Pro mě je to prostě jasný signál od MS za každou cenu donutit zákazníka koupit W8 a následně ho donutit ten systém používat ať chce nebo nechce.

Pokud by totiž došlo ke stejnému debaklu jako s WVista, výrobci by téměř na 100% procent drželi i další větev strojů s jiným systémem a podobné výpadky příjmů jaké znamenalo dotování WXP na netbooky nebo downgrady z Vista na XP, si už MS nemůže dovolit.

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 22 Září 2011, 20:13:21 »
a co kdyz to delaji proste proto, aby zvysili zabezpeceni a zrychlili boot? 

slunicko

• Host
« Odpověď #22 kdy: 22 Září 2011, 21:00:55 »
Obecně si myslím, že se nejedná ani tak o krok proti Linuxu nebo jinému OS, ale spíš o to znemožnit koncovému zákazníku instalaci jakéhokoli  jiného OS a to zejména W7. Pánové od MS určitě vidí jak zastaralá XP velmi pozvolna vyklízejí pozice a to až s nástupem W7, všichni si jistě pamatují na tu hromadu strojů s WVista, kde byl tento systém houfně nahrazován právě WXP. Pro mě je to prostě jasný signál od MS za každou cenu donutit zákazníka koupit W8 a následně ho donutit ten systém používat ať chce nebo nechce.

Pokud by totiž došlo ke stejnému debaklu jako s WVista, výrobci by téměř na 100% procent drželi i další větev strojů s jiným systémem a podobné výpadky příjmů jaké znamenalo dotování WXP na netbooky nebo downgrady z Vista na XP, si už MS nemůže dovolit.

Velmi zajímavý názor tedy z mé strany připadá logický . Toto nepatří do debaty,ale jsem zvědavý na pc hry. Když vyjde nejnovější hra pod Win Xp s nějakýma úpravama jde v sedmičkách. Bude zajímavé toto sledovat. Většinou to není problém ale ne vždy s každou novou verzí win jdou posledně vydané hry i přímo microsoft game. I když sem vášnivý hráč . Doufám že i přes nezdary a úspěchy s wine a několika hry pro Linux ,se pohne vývoj her pro "náš" jedineční os  :) .
« Poslední změna: 22 Září 2011, 21:04:30 od sluníčko »

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #23 kdy: 22 Září 2011, 21:34:27 »
To si ma pobavil. Alebo inak.
Majitel fabriky na zbrane:"Veď chceme iba mier..."
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

..::malys::..

• Aktivní člen
  • *
  • wake up... hlasujte minus :)
    • CZTorrent
« Odpověď #24 kdy: 23 Září 2011, 01:09:15 »
jake zabezpeceni   a   jakou rychlost  ?  :D    omezej lidskej faktor kterej vybira mezi OS :D 

je to jenom kalkulace kvuli vetsim obratum a omezeni konkurence nic vic v tom neni .)
Občas se nudím   ;D
http://malysss.deviantart.com

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.