Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Tak asi budeme mít po dual bootu  (Přečteno 22346 krát)

Rover623

Re: Tak asi budeme mít po dual bootu
« Odpověď #25 kdy: 23 Září 2011, 10:11:05 »
V první řadě jde o prachy, Vista byla propadák (ani ne tak kvůli tomu, že by to byl blbý systém, ale kvůli snaze nacpat to i na železo kde to nemělo co dělat), naštěstí se to dalo snadno zachránit. Stačilo vzít ten systém a po-vypínat pár zbytečností a trochu doladit GUI a s velkou pompou to vydat jako W7. W8 budou ale diametrálně jiné a pokud u lidí totálně propadnou nepůjde jen tak jednoduše za pár měsíců udělat pár kosmetických retuší a vydat to jako W9. MS se tentokrát musí pojistit, musí lidi nejen přinutit si ten systém koupit, ale zároveň musí spustit i ten "domino" efekt, který se u nás dá charakterizovat slovy "Když to má soused, tak já to chci taky".

Navíc kromě konzumního USA ještě vlastně skoro nikde W7 nepředstihl v používání stará XP která neustále vedou. Moc dobře si pamatuji jak to fungovalo když se objevila Vista, všichni to dávali pryč (kolikrát úplně zbytečně) a pak vznikal ten efekt, kdy se "Franta uživatel" chodí o počítačích radit pouze vedle do hospody s "Pepou (což je jako fakt odborník, protože si sám umí změnit barvu systému)" a od toho dostane radu aby si to z Vistou nekupoval protože je to šmejd, tak půjde a bude to shánět s jiným OS a pár nadšenců jako je pan RH vám jaro neudělá.

Je to vlastně úplně jednoduché, když nepůjdou W8 dát pryč z nového počítače, nejde se jen pár jedinců kteří vám řeknou pravdu (svoje zkušenosti), ostatní budou tvrdit jak je to skvělý systém (protože to nejde dát pryč) a lidé budou kupovat počítače s W8 už jen proto, že to přece nemůže být špatný systém, když ho tolik lidí používá.

UfoNet

• Stálý člen
  • **
  • skill:Ctrl+C & Ctrl+V
« Odpověď #26 kdy: 23 Září 2011, 23:40:11 »
O UEFI jsem četl dávno, po pravdě se na to těším. BIOS je něco velmi starého, máme ho v počítačích 30 let je na čase přijít s něčím lepším. Snad to nebude znamenat konec pro LINUX.

Já jako student IT musím používat na svém notebooku Windows – ano, vadí mě to ale nemám jinou možnost. Když mám chvilku času tak si samozřejmě zahraji na Win XP nějakou tu hru, ale jinak jsem v Linuxu. Obávám se že bych v budoucnu nemohl rozhodnout mezi Linuxem a Windowsem. Snad se to nějak ochčije a bude dual boot
Mluvit o Linuxu nestačí, lepší je, když si s Linuxem budou děti hrát. Nebudou se ho bát.

Standa99

• Host
« Odpověď #27 kdy: 24 Září 2011, 06:30:15 »
Na vině bude nejspíš rychlost.
Pokud má něco nastartovat rychleji, než je dnešní BIOS schopný detekovat HW, tak se musí něco změnit.

Než se dnes dostanu do grubu, tak opravdu uplyne půlminuta. Zdržuje to hlavně detekce disků. UEFI sice vypadá tupě, ale snad časem nebude problém mít certifikát pro jiné operační systémy a bootmenu přímo v něm. A hlavně to musí být konkurence schopné vůči Applu.
« Poslední změna: 24 Září 2011, 06:33:27 od Standa99 »

clovicek11

• Aktivní člen
  • *
  • "Běžný uživatel" :)
« Odpověď #28 kdy: 24 Září 2011, 09:16:55 »
Ahoj, na abclinuxu jsem si všiml tohoto. Je otázka, zda tam tu deaktivaci skutečně umožní:

http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/microsoft-nechce-secure-boot-zneuzivat-ve-svuj-prospech
HTPC:     RPi3 + KODI
Desktop: Lenovo IdeaCentre K330 i7 + Linux Mint 19 + Win10

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #29 kdy: 24 Září 2011, 10:50:38 »
Pokud má něco nastartovat rychleji, než je dnešní BIOS schopný detekovat HW, tak se musí něco změnit.

Než se dnes dostanu do grubu, tak opravdu uplyne půlminuta. Zdržuje to hlavně detekce disků. UEFI sice vypadá tupě, ale snad časem nebude problém mít certifikát pro jiné operační systémy a bootmenu přímo v něm. A hlavně to musí být konkurence schopné vůči Applu.

Detekci HW se nevyhneš - a je IMHO lepší když to udělá BIOS před startem než aby to bastlil každý bootloader po svém

A s konkurenceschopností vůči Applu jsi mě dostal - applácký bios ví přesně na jakém HW se provozuje , takže nemusí nic detekovat a může rovnou startovat os.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Standa99

• Host
« Odpověď #30 kdy: 24 Září 2011, 10:58:14 »
Detekci HW se nevyhneš - a je IMHO lepší když to udělá BIOS před startem než aby to bastlil každý bootloader po svém

A s konkurenceschopností vůči Applu jsi mě dostal - applácký bios ví přesně na jakém HW se provozuje , takže nemusí nic detekovat a může rovnou startovat os.
Ano nastartovat okamžitě OS, to je záměr, na to si přesně kápl. To přesně popisuju. Nevím proč bych měl detekovat cokoliv v BIOSu, když to stejně dělá znova OS. A pokud se to děje dvakrát, tak selským rozumem příjdu na to, že to stačí jednou.

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #31 kdy: 24 Září 2011, 15:45:59 »

Ano nastartovat okamžitě OS, to je záměr, na to si přesně kápl. To přesně popisuju. Nevím proč bych měl detekovat cokoliv v BIOSu, když to stejně dělá znova OS. A pokud se to děje dvakrát, tak selským rozumem příjdu na to, že to stačí jednou.
Jenže BIOS nezajímají ovladače, toho zajímá pouze jestli je HW v provozuschopném stavu. Když je vadný kontakt např u RAM pamětí nebo máš dva hdd na jednom IDE kabelu jako master, tak ti BIOS zařve.

Jak ti bude řvát OS že nemá zapojenou RAMku, když jí ke spuštění potřebuje??
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Standa99

• Host
« Odpověď #32 kdy: 24 Září 2011, 16:13:18 »
Pokud jsem pochopil, tak se tady neřeší poruchy HW, ale to, že 25 let starý BIOS bude nahrazen něčím modernějším.

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #33 kdy: 24 Září 2011, 16:59:04 »
Pokud jsem pochopil, tak se tady neřeší poruchy HW, ale to, že 25 let starý BIOS bude nahrazen něčím modernějším.

Stejně jako byl GRUB nahrazen něčím modernějším=problémovějším :P Stejně jako chtějí nahradit Xorg Waylandem, Gnome2 bylo nahrazeno Gnome3 >:(

Firmware základní desky (BIOS, UEFI,...) nemá nejmenší právo rozhodovat o tom, co bude bootovat. Jeho jediným posláním je zkontrolovat zapojení HW a předat bootloaderu řízení.

Je to jenom o tom že MS dělá z firmwaru základní desky ochranu před vlastní neschopností zabránit rootkitům a linuxu v šíření.

Standa99

• Host
« Odpověď #34 kdy: 24 Září 2011, 17:18:03 »
Tebe neláká, že by ti systém nastartoval z SSDčka do 10 sekund?

pivik

• Host
« Odpověď #35 kdy: 24 Září 2011, 17:27:19 »
Vím, že se neptáš mě, ale mě nezajímá za jak dlouho PC nabootuje. Jesti to je 10s nebo 30s. Já restartuju párkrát do roka, tak je mi to fuk.

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #36 kdy: 24 Září 2011, 17:48:05 »

Za cenu monobootu s MS OS opravdu ne!
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #37 kdy: 24 Září 2011, 18:04:23 »

Za cenu monobootu s MS OS opravdu ne!

Přesně.

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #38 kdy: 24 Září 2011, 18:09:22 »
ubuntu se teto hranici prinejmensim blizi uz davno
http://arstechnica.com/open-source/reviews/2009/09/ubuntu-910-alpha-6-released-boot-optimizations-arrive.ars

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #39 kdy: 24 Září 2011, 18:52:04 »
ubuntu se teto hranici prinejmensim blizi uz davno
http://arstechnica.com/open-source/reviews/2009/09/ubuntu-910-alpha-6-released-boot-optimizations-arrive.ars

Ano, Ubuntu běžně nabootuje pod 10s, ale Standa99 myslel 10s od zapnutí PC, ne od GRUBu.

Standa99

• Host
« Odpověď #40 kdy: 24 Září 2011, 19:39:27 »
Vždyť jde o x86_64 mašiny, tak proč by toho nešlo využít i na jiných platformách. Předpokládá se, že se sezení uživatele uloží na disk a po zapnutí z beznapěťového stavu nebude systém bootovat odznova, ale obnoví se ono sezení. Na desktopech velmi využitelné, protože já doma všechny odpojuju i od sítě. Ve vypnutém stavu (připojené do sítě) mají totiž stále spotřebu několika watů.
Certifikát by neměl být problém přidat a že se změní léta zažitě zvyky je otázka volby: ustrnout nebo se přizpůsobit.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #41 kdy: 24 Září 2011, 19:47:08 »
A jak by se prováděla instalace Win8 na Virtualbox. KVM, nebo Vmware?
V tom problém nebude. Problém je v tom že na daný počítač bude možné instalovat pouze Windows 8 a nic víc. Tak jako na iPad jde jenom operační systém od Apple. ;)

e-e, nainstalovat to asi půjde, ale nepůjde nabootovat viz: http://forum.root.cz/index.php?topic=2300.0

To nám ten Microsoft nějak Applovatí, že? ;D
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

sabraq

• Závislák
« Odpověď #42 kdy: 24 Září 2011, 19:56:11 »

Promiň mi, ale to že u tvého pc trvá 30s, než bootuje grub, je problém biosu? :-D Nejde ty disky třeba nastavit na tvrdo?  asi nee...

Rover623

« Odpověď #43 kdy: 24 Září 2011, 21:01:10 »
Kontrola BIOSu u mého PC trvá maximálně těch 10s, spíš 5s, pokud to někomu trvá skoro půl minuty asi to neumí nastavit nebo zapojit.

Další věc, pokud mi po vypnutí desktopu běží síťovka opět se jedná o problém toho, že si to buď neumím nastavit v BIOSu nebo nedokážu přehodit příslušný jumper na desce.

Pokud ovšem dotyčný myslí odpojením od sítě SW vypnutí adaptéru, tak by měl vědět, že sice dojde k deaktivaci karty (zhasnou LEDky), ale karta žere vesele dál a pokud je v BIOSu povoleno, dokáže pořád po příslušném příkazu PC probudit.

Provádění hibernace má smysl pouze v tom případě, že potřebuji PC vypnout i s rozdělanou prací, i po probuzení z hibernace musí BIOS provést kontrolu HW, takže tam žádná úspora není. U Windows se pouze neprovede kontrola HW na změny, kterou Linux po hibernaci dělá, to je jediný rozdíl.

Navíc Windows neprovádějí úplné uspání jako Linux, kdy se vezme stav každé aplikace a ten se uloží na disk. Windows uloží pouze seznam spuštěných služeb a aplikací, všechny běžící aplikace požádá systém před hibernací aby si svůj stav uložily pro další spuštění, chraň vás ruka páně pokud to program neumí nebo to má zakázané, pak po probuzení dostanete pouze prázdné okno.

Další problém s hibernací je ten, že žádný systém nedokáže po probuzení z hibernace zajistit správné spuštění všech důležitých služeb bezchybně třeba 500x za sebou, ve Windows je navíc takových služeb které nelze resetovat za běhu systému docela hodně, takže občasný restart nikoho nemine (ale obvykle to dřív stihnou aktualizace). Navíc v jádře NT u novodobých Windows je katastrofální chyba, která při časté hibernaci a špatné konstelaci hvězd, způsobuje samotné poškození modulů systému přímo na disku (oprava je jediná, opravná instalace). Proto je v XP hibernace pouze na vyžádání. Ve Vistě a 7 sice MS provedl některé opravy které omezily výskyt této chyby, ale protože musel reagovat na vlastní neschopnost sestavit systém tak aby dokázal nahodit všechny služby dostatečně rychle, raději zariskoval a pokud to BIOS umožňuje, je hibernace jako výchozí (místo vypnutí).

Secure boot je jen logické vyústění neschopnosti MS zabránit škodlivému kódu v zápisu do boot sectoru disku, je to neomluvitelná chyba táhnoucí se s MS už od doby DOS 1.0

Naučit uživatele používat hibernaci je pouze alibismus MS a jejich nechuť přiznat, že hybridní jádro je prostě slepá vývojová větev. U monolitického kernelu totiž můžete skoro všechny služby nahodit paralelně, udržet je v paměti a poté pouze jen poskládat. U hybridního kernelu to nejde, některé věci se prostě musí spustit až po nahrání jiných, takže se prostě musí počkat až daná součást naskočí a poté spustit tu další
« Poslední změna: 24 Září 2011, 21:04:38 od Rover623 »

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #44 kdy: 24 Září 2011, 22:06:47 »
Jestli jsem dobre cetl, tak by v UEFI snad melo byt dovoleno pouzivat i non-secure boot, cili by bylo mozno provozovat cokoliv uzivatel chce. Ne ze bych Microsoftu nejak veril, ale ta odpoved by tomu nasvedcovala. Mozne je ovsem to, ze by to zalezelo pouze na vyrobci HW, jestli tu moznost tam implementuje. Ono by to jiste slo, ale je otazka, jestli by to ten vyrobce dovolil, obzvlast kdyz mu MS muze hradit potencionalni ztraty pri snizenem prodeji..
HP ma v planu si nechat divizi PC a podle slibu tam planujou narvat spolu s widlema/linuxem i svuj WebOS, takze teoreticky HPcka by mely byt v klidu. UEFI muzou nektere compy HP pouzivat misto BIOSu uz dnes..

Standa99

• Host
« Odpověď #45 kdy: 25 Září 2011, 06:47:05 »
http://pctuning.tyden.cz/component/content/article/1-aktualni-zpravy/18862-biosu-zvoni-hrana-v-roce-2011-prijde-uefi
Kód: [Vybrat]
„V současnosti trvá zhruba 25 až 30 vteřin, než uvidíte přihlašovací obrazovku vašeho systému“ řekl Mark Doran, jeden z šéfů UEFI.Asi je nás hloupých víc.

to Rover623: Rád si tě pozvu: dva SATA řadiče, několik disků + vypalovaček, ZIPka na IDEčku, navíc zvukovka v PCIe, síťovka v PCIe, tuner, WiFi a nějaká bižuterie na USB.
A na jednom desktopu mám 5 let starý Fortron 350W, který konzumuje ve vypnutém stavu 12W. Vše žere samotný zdroj a +5VSB na desce (LAN není nastavena na příjmutí magic packetu a USB + PS/2 nejsou po vypnutí napájeny). To jsem taky zvědavý, jak mi to snížíš?

Podotýkám, že tady nechci řešit problémy HW, ale bavit se o desítkách let staré "legacy" technologii. Mám čtyři křížky na kontě, tohle vše pamatuju od samotného počátku (80286) a jsem nakloněn pro cokoliv modernějšího.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #46 kdy: 25 Září 2011, 10:20:24 »
Ked sa tu uz o tom tolko pise. Vie niekto ako rozbehat efiboot na ubuntu? Hladal som ale ziaden navod aspon trochu pre mna zrozumitelny som nenasiel.
Mam moznost efiboot a chcel som to vyskusat ale hladanie sa dost pletie s instalaciou na mac.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Standa99

• Host
« Odpověď #47 kdy: 25 Září 2011, 10:53:02 »
V odkazu výše se tu vzpomínal Lenovo IdeaPad S205, že prej nejde nabootovat Ubuntu.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ij9To78Wt3w" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ij9To78Wt3w</a>

sabraq

• Závislák
« Odpověď #48 kdy: 25 Září 2011, 16:53:15 »
V odkazu výše se tu vzpomínal Lenovo IdeaPad S205, že prej nejde nabootovat Ubuntu.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ij9To78Wt3w" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ij9To78Wt3w</a>

Opravdu nejde, s grubem 2 ne, jestli tomu dobře rozumím :

Citace
...(siehe UbuntuUsers-Wiki GRU2/Reparatur "chroot-Methode" und "GRUB2 mit GRUB ersetzen")....

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #49 kdy: 25 Září 2011, 18:31:36 »
Myslim, ze je to spis prani nez realita - vyrobci HW nemaji zadny duvod okradat se o mozne prijmy (ze strany uzivatelu ostatnich OS) ve prospech Microsoftu. Prinejmensim urcita cast trhu by potom pripadla "neloajalnim" vyrobcum, coz pri vseobecnem poklesu ziskovosti v HW segmentu neni riziko radne podceneni...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.