Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: sata II nebo sata III ?  (Přečteno 4591 krát)

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
sata II nebo sata III ?
« kdy: 22 Září 2011, 09:32:00 »
Mám takové nestandartní problémy a to je že nakupuji pro zákazníky Notebooky a i když se dotazuji na obchodní zastoupení značek tak mi všude odpovídají že takové informace k výrobkům nemají.
Dnes si můžete koupit do notebooku sata III (6GB/s) disk SSD který je dvojnásobně rychlejší než sata II (3GB/s) SSD. Problém je že nevím jaký řadič je v notebooku, a tuto informaci nelze od žádného výrobce získat a jediná možnost si to zkusit ale pokud koupím rychlejší sata III tak je logicky i dražší a bude sice fugovat i na řadiči sata II ale poloviční rychlostí což tím pádem jsou vyhozené peníze.

Má otázka zní takto: Je možné pomocí Live CD Ubuntu nějak zjistit jaký sata řadič používá daný notebook abych podle toho mohl koupit optimální disk?

Druhý trochu menší problém je jak zjistím maximální možnou podporovanou frekvenci paměti RAM pokud to výrobce neudává?
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

daysleeper

• Stálý člen
  • **
Re: sata II nebo sata [/i] ?
« Odpověď #1 kdy: 22 Září 2011, 10:19:47 »
no ja si vzdycky z vypisu lspci vyhledam verzi desky nebo ide interface a pak ostatni udaje dohledam na internetu
treba u me
Kód: [Vybrat]
$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82915G/P/GV/GL/PL/910GL Memory Controller Hub (rev 04)
...
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801FB/FW (ICH6/ICH6W) SATA Controller (rev 03)
...
ve verzi 82801FB je rychlost max 1.5Gb, takze (jakekoliv) ssd se mi asi moc nevyplati  :P

u ram je take mozne pouzit
sudo lshw -c memory

priklad
  *-memory
       description: System Memory
       physical id: 40
       slot: System board or motherboard
       size: 1GiB
     *-bank:0
          description: DIMM DDR Synchronous 533 MHz (1.9 ns)
          product: PartNum1
          vendor: Manufacturer1
          physical id: 0
          serial: SerNum1
          slot: J6G1
          size: 512MiB
          width: 64 bits
          clock: 533MHz (1.9ns)

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re: sata II nebo sata III ?
« Odpověď #2 kdy: 22 Září 2011, 10:45:46 »
Děkuji za rady ale ještě chvilku ze sebe budu dělat blbého. :)

Kde jsi dohledal kolik má ten tvůj řadič rychlost? Na strýčku google jsem se ničeho nedopátral...
můj řadič u starého netebooku.
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801HBM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) SATA IDE Controller (rev 03)
Ten výpis RAM mě jen ukáže kolik mám frekvenci aktuálně osazených pamětí ale né kolik bych mohl mít maximálně ne?

SSD se vyplatí hlavně díky téměř stonásobku rychlejší přístupové době bez ohledu jakou má disk rychlost. ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

daysleeper

• Stálý člen
  • **
Re: sata II nebo sata [/i] ?
« Odpověď #3 kdy: 22 Září 2011, 11:22:23 »
zadal jsem do google "intel 82801HBM specification"
prvni odkaz
http://ark.intel.com/products/29823/Intel-82801HM-IO-Controller
tam jsem klikl na "download datasheet"
http://www.intel.com/design/chipsets/datashts/313056.htm

v nem na str. 507 se rika
Speed Allowed (SPD) — R/W. Indicates the highest allowable speed of the interface.
This speed is limited by the CAP.ISS (ABAR+00h:bit 23:20) field.
0h No speed negotiation restrictions
1h Limit speed negotiation to Generation 1 communication rate
2h Limit speed negotiation to Generation 2 communication rate
All other values reserved.
ICH8 Supports Generation 1 communication rates (1.5 Gb/sec) and Gen 2 rates (3.0 Gb/s).
z toho bych usoudil, ze podporuje 3Gb

u ram mi to pise 533 Mhz i u prazdnych slotu, a tak *predpokladam*, ze je to max. rychlost (potvrzuje to i specifikace co jsem nasel), ale nevim.

nepisu *spravny postup*, pisu, jak to delam ja, nejsem odbornik na hw  ;)
s tou pristupovou dobou me to nenapadlo, jeste to zvazim  :)
« Poslední změna: 22 Září 2011, 19:50:50 od daysleeper »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 22 Září 2011, 19:05:24 »
I na SATA1 se SSD vyplatí.

Musí nutně mít nejnovější SSD? Starší jsou ověřenější. Novější mívají problémy. A na noťasu s tím moc nezmůžeš.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

akiom

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 22 Září 2011, 20:35:28 »
SSD i když bude připojeno na pomalejší sběrnici, bude znát obrovský rozdíl v době  přístupu na disk, přečti si o tom nějaký testy, nehledě na spotřebu NTB na baterie, v SSD se nic nemusí točit, tudíž i bezpečnost dat při otřesech na to bude líp....

pro tátu sem dělal sestavu s W764bit (nechtěl linux), první systémový disk jsem dal 10.000ot Raptora, startovalo to docela svižně. Pak jsem dal SSD Vertex2 a ten rozdíl byl brutální, winhnusy nastartovaly do 10 vteřin... (samozřejmě čistá instalace)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.