Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Lama a její trable s widlema  (Přečteno 1791 krát)

pastaguy

• Návštěvník
Lama a její trable s widlema
« kdy: 22 Září 2011, 20:23:02 »
Přátelé, moc  se Vám omlouvám, že vám zpříjemňuju fórum svýma malichernýma problémama, ale bohužel není kam se obrátit. Popíšu situaci pěkně od začátku, ať víte, na čem jsem. Moje přítelkyně si pořídila notebook(asus eee) s předinstalovanými Windows 7 starter, kam jsem jí jako fanda ubuntu ihned poslední verzi nainstaloval. Později jsem si řekl, že už Widle nebudou potřeba a (pravda, to byla asi velká chyba v provedení)odstranil jsem je. Trochu prasáckou formou a tudíž formátováním oddílu, kde byly přes diskový nástroj. Bohužel kvůli hraní jsem byl donucen přítelkyní k opětovné instalaci windows. Bohužel vzhledem k absenci mechaniky je instalace windows(s Grubem bohužel neumím a nevím, jak jinak doinstalovat windows, než jejich čistou instalací a pozdějším přidáním ubuntu, abych mohl mít oba systémy vedle sebe)jsem nucen je instalovat přes usb(našel jsem si i programy, které mi pomohly vytvořit instalační usb). Bohužel při snaze instalovat najde instalátor místo pro instalaci Windows pouze zbytkové na flash disku. Někde jsem se pak dočetl, že to způsobuje to to, že partice vytvořené linuxem ta instalace widlí nebere v potaz, protože je nerozezná. Prosím, prosím, budete-li někdo vědět, jak pomoci, případně byste měli tu trpělivost my vysvětlit, jak k linuxu přidat windows, budu velmi rád. Díky

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re: Lama a její trable s widlema
« Odpověď #1 kdy: 22 Září 2011, 20:46:13 »
Instalace WIN Vista, 7, umí naformátovat i linux particie... Takže, asi to nemá CD mechaniku, zbývají dvě možnosti:

1) pořídit externí CD/DVD mechaniku
2) udělat si WIN boot flasku

Pozdější doinstalování UBU? Přes tu flashku, ale nemazat WIN :-)

Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #2 kdy: 22 Září 2011, 21:38:32 »
O aké hry sa jedná? Vela hier ide zprevádzkovať aj cez Wine. Takže následnovne. Potrebuješ 2 logické partície a to na začiatku disku. Nabootuj LiveUSB (ubuntu) a tam si spustíš gparted. V ňom si upravíš všetko ako to bolo predtým, čiže presunieš/ukrojíš z toho čo si pripojil k ext4 (predpokladám).
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

roninn

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 23 Září 2011, 14:39:27 »
Ja by jsem to vyresil nasledovne. Sehnal by jsem si instalacku Windows a to takove, ktera na ee byla. Dnes to najdes vsude na netu. Natvrdo naformatoval a udelal instalaci Win. Natahal vsechny aktualizace a aktivoval win. Pote by jsem nainstalil Ubuntu ale ne formou deleni disku nybrz by jsem pouzil pro instalaci wubi. Je to pro zenskou tak by jsem toto povazoval za dostatecne. Budes li chtit sundat Ubuntu tak to udelas klasicky beznym odinstalovanim programu. Zavadec se ti pochopitelne vrati do podoby jako by tam Linux nikdy nebyl.
Nokia N8, Xiaomi Redmi Note 3, Windows 7, Ubuntu Mate 16.04.2, Kali Linux, Dell Inspiron 17 Touch, Acer Aspire E-1 571, Dell Optiplex 755.

beer

• Host
« Odpověď #4 kdy: 23 Září 2011, 15:12:14 »
Přes wubi určitě nedoporučuji. Nic jí nenutí linux používat, i když tam bude na pevno, ale usnadní to hodně práce, když se ve windows něco posere. Není jediný důvod pro to používat wubi, pokud člověk dokáže provést normální instalaci.

Rozděl to následovně:
1. oddíl windows cca 40 GB ntfs
2. oddíl /boot 500 Mb
3. oddíl swap alespoň 2 GB
4. oddíl rozšířený
4a) / root či LVM pro systém
4b) d:\ NTFS na data, společná jak pro linux tak windows, multimédia atd, namountuj v linuxu třeba do /media/data

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #5 kdy: 24 Září 2011, 11:23:34 »
Pozor, w7 potřebují 2 oddíly, jeden bootovací (cca 100M) a systémový, ale to ti instalačka win udělá sama. Takže postup:

1. oddíl win boot (toho se nezbavíš)
2. oddíl win
3. oddíl linux / (10GiB bohatě stačí)
4. oddíl rozšířený
4a. swap (cca 2G)
4b. /home (taky postačí několik jednotek GB)
4c. ntfs data (sdílený disk mezi win a ubuntu)
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Rover623

« Odpověď #6 kdy: 24 Září 2011, 11:29:48 »
Já to dělám jednoduše, pokud padne Windows a musím reinstalovat. Takže bych vyhradil místo pro Windows (třeba tím Diskovým nástrojem zmenšit oblast kde je teď Ubuntu), do té oblasti nainstalovat Win a poté už jen obnovit zavaděč GRUB

beer

• Host
« Odpověď #7 kdy: 24 Září 2011, 22:20:51 »
Pozor, w7 potřebují 2 oddíly, jeden bootovací (cca 100M) a systémový, ale to ti instalačka win udělá sama. Takže postup:

1. oddíl win boot (toho se nezbavíš)
2. oddíl win
3. oddíl linux / (10GiB bohatě stačí)
4. oddíl rozšířený
4a. swap (cca 2G)
4b. /home (taky postačí několik jednotek GB)
4c. ntfs data (sdílený disk mezi win a ubuntu)

Mýlíš se. Já to mam tak, jak jsem psal a mám 7 ultimate 64 bit+debian. Pro bootování windows 7 nepotřebuješ speciální oddíl.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #8 kdy: 24 Září 2011, 22:55:00 »
Mýlíš se. Já to mam tak, jak jsem psal a mám 7 ultimate 64 bit+debian. Pro bootování windows 7 nepotřebuješ speciální oddíl.

Tobě se během instalace nevytvořil, nebo jsi ho zlikvidoval? W7U64 + ubuntu mám taky a ten oddíl s labelem "REZERVOVÁNO SYSTÉMEM" (ano včetně diakritiky!!!) si instalačka udělala sama a iritituje mě...grrr blbý widle
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 25 Září 2011, 12:03:04 »

Tobě se během instalace nevytvořil, nebo jsi ho zlikvidoval? W7U64 + ubuntu mám taky a ten oddíl s labelem "REZERVOVÁNO SYSTÉMEM" (ano včetně diakritiky!!!) si instalačka udělala sama a iritituje mě...grrr blbý widle
Tak tak...ako už som skôr spomínal, k inštalácií Win7 je potrebné mať 2 primárne partície, čiže iba 2 môžu byť počas inštalácie použité Ubuntu. A následne obnova grubu.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

wenca87

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 25 Září 2011, 13:20:18 »
Jinak pokud jsi během svých hrátek s EEE neformátoval celý disk, ale pouze části, měl by tam být skrytý oddíl, kde je schovaná instalačka "sedmiček". Spuští se tuším Alt+F2 při startu PC. Jinak jak již psali výše: V ubuntu přes GParted označíš příslušnou část disku-doporučuju jako FAT a zbytek by měl pak udělat instalátor windows. Nejsem si jist, ale jak si poradí s Grubem...
AMD E-300 APU with Radeon(tm) HD Graphics, Kubuntu 14.04 64bit ...a nestydím se za to!

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 25 Září 2011, 21:15:35 »
Jinak pokud jsi během svých hrátek s EEE neformátoval celý disk, ale pouze části, měl by tam být skrytý oddíl, kde je schovaná instalačka "sedmiček". Spuští se tuším Alt+F2 při startu PC. Jinak jak již psali výše: V ubuntu přes GParted označíš příslušnou část disku-doporučuju jako FAT a zbytek by měl pak udělat instalátor windows. Nejsem si jist, ale jak si poradí s Grubem...
Premaže ho ale musí tam byť v takomto prípade 1 logická (ubuntu), 1 primárna (záloha/inštalačka) a tým pádom zostanú ešte 2 primárne, ktoré potrebuje Win7 k inštalácií. Grub treba obnoviť po inštalácií windowsu. Následne je možnosť nainštalovať BURG(čo je grafický zavádzač, teda iba grafická nadstavba nad grub2).

beer

• Host
« Odpověď #12 kdy: 28 Září 2011, 00:20:22 »

Nevytvořil. Nejprve jsem si připravil oddíly, pro windows jsem nechal  místo na jeden primární oddíl. Nejsem si jistý, jestli jsem ho před instalací formátoval z linuxu či to nechal na instalátoru windows. Je potřeba windows udržet v patřičných mezích, aby se neroztahovaly.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.