Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dualboot + dotaz ohledně OEM  (Přečteno 1373 krát)

Say

• Návštěvník
Dualboot + dotaz ohledně OEM
« kdy: 24 Září 2011, 10:12:52 »
Prosím o radu:

Jelikož mě čím dál víc přitahuje politika Linuxu (konkrétně jako úplný začátečník vyzkouším Ubuntu), ale zároveň jsem hráčem PC her a uživatel některých Adobe produktů (škola), musím si nějak reorganizovat notebook (Acer Aspire 5742G). Moje představa je následující:

HDD 640GB rozdělím na 3 partition:
C:/ pro Ubuntu (nemám tušení, kolik může systém zabrat a jakou mu dát rezervu, 30GB?) - ext4
D:/ pro Windows 7 (50GB) - NTFS
E:/ pro dokumenty, programy a hry (zbytek) - NTFS

S tím, že s programy (portable aspoň) a dokumenty chci pracovat na JEDNOM místě (tedy E: ). Půjde to? Nebude mít Ubunutu problém se zápisem, registry atp.? Resp. s jakými problémy bych se mohl potkat?

A jako poslední dotaz... Kupoval jsem notebook s předinstalovaným Win7 (klíč mám na zadní straně ntbku), ale když už dojde na formátování HDD, rád bych si tam dal čistý systém (ne ten původní, plný zbytečných programů a totalluseles blbostí). Je šance, že pokud si seženu OEM verzi Win7 (Home Premium, kterou jsem měl předinstalovanou), že mi sežere product-key?

Díky za jakékoliv rady a připomínky. :)

skunkos

• Aktivní člen
  • *
    • Osobní web
Re: Dualboot + dotaz ohledně OEM
« Odpověď #1 kdy: 24 Září 2011, 10:26:33 »
1. Programy na Ubuntu se budou instalovat na ten Ubuntí ext4 oddíl. Ubuntu jako takové si veme asi 4 GB. K tomu si připočítej nějaké místo pro další programy. Pod 25 GB bych asi nešel.

2. NTFS disky budou pod Ubuntu přístupné a půjde na ně zapisovat atp.
---------------------------------------------------------------------------

1. V současném stavu máš tedy na disku 3 oddíly (2 má pro sebe Windows - 1 z nich je skrytý a 1 oddíl tam máš data).
2. Zmenší oddíl pro data o požadovanou velikost (řekněme 45 GB).
3. UPLNĚ na konci disku vznikne po zmenšení datového oddílu prázdné místo.
4. Na tomto prázdném místě VYTVOŘ EXTENDED oddíl.
 a. V tomto oddíle vytvoř
     1. Logický oddíl pro Ubuntu - ext4 - třeba 40 GB - přípojný bod /
     2. Logický oddíl SWAP - zbytek - alespon stejně velký jako paměť RAM (doporučuje e dvojnásobek RAM).

ArchLinux (KDE)
Můj web

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #2 kdy: 24 Září 2011, 10:30:09 »
Formátovat disk nemusíš. Stačí live gparted, zmenšit partitions s windows a na uvolněné místo doinstalovat jaký systém chceš. Je ale třeba nechat widle na první partition, jinak Ti nepůjdou. S programy bude asi problém, odlišný OS. Prostor pro linux tak 7 GB. Widle nemám, nemohu vyzkoušet. Na linux doporučuji 2 partitions, jednu na systém, asi 7 GB, druhou home, jak velkou, závisí, co tam chceš mít. Pokud chceš přeinstalovat widle, tak jako první, jinak bys musel dodělávat boot. Všechny tyto informace máš na internetu, tak příště napřed hledej a pak se ptej.

Say

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 24 Září 2011, 10:36:55 »
1. V současném stavu máš tedy na disku 3 oddíly (2 má pro sebe Windows - 1 z nich je skrytý a 1 oddíl tam máš data).
2. Zmenší oddíl pro data o požadovanou velikost (řekněme 45 GB).
3. UPLNĚ na konci disku vznikne po zmenšení datového oddílu prázdné místo.
4. Na tomto prázdném místě VYTVOŘ EXTENDED oddíl.
 a. V tomto oddíle vytvoř
     1. Logický oddíl pro Ubuntu - ext4 - třeba 40 GB - přípojný bod /
     2. Logický oddíl SWAP - zbytek - alespon stejně velký jako paměť RAM (doporučuje e dvojnásobek RAM).

1. 1. oddíl bude mít Windows, 2. oddíl bude společný (dokumenty etc), 3. oddíl bude pro Ubunutu
Moc nechápu bod 4. Význam SWAPu si vygooglím, ale tyhle operace jde dělat normálně ve správci disků?

Formátovat disk nemusíš. Stačí live gparted, zmenšit partitions s windows a na uvolněné místo doinstalovat jaký systém chceš. Je ale třeba nechat widle na první partition, jinak Ti nepůjdou. S programy bude asi problém, odlišný OS. Prostor pro linux tak 7 GB. Widle nemám, nemohu vyzkoušet. Na linux doporučuji 2 partitions, jednu na systém, asi 7 GB, druhou home, jak velkou, závisí, co tam chceš mít. Pokud chceš přeinstalovat widle, tak jako první, jinak bys musel dodělávat boot. Všechny tyto informace máš na internetu, tak příště napřed hledej a pak se ptej.
Starý systém nechci. Mám rád čisto a uklízeno. Druhou (home) partition by mělo být společné E:/.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 24 Září 2011, 12:09:06 »
Zmensi si nejakou partition a pak pust instalaci a ubuntu nainstaluj na volne misto. O swap se instalator postara sam. Pokud jsi zacatecnik, radsi tohle nech na instalatoru. Stejnetak bych v tvem pripade nedelal dalsi partition pro home, ale mel pro ubuntu jen jednu partition a na disku E dokumenty a data. Programy ma ubuntu vlastni, nesnaz se spoustet programy pro windows pod ubuntu, kdyz ubuntu ma nativni aplikace
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

phplus

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 24 Září 2011, 12:38:26 »
Řekl bych, že to je pěkná blbost jen jedna partition a ke všemu pro začátečníka. Když to pomrví, přijde o všechno.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 24 Září 2011, 12:43:32 »
pomrvit se da vse, ale instalator mi prijde dostatecne blbuvzdorny a cim mene toho bude delat rucne, tim lepe
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #7 kdy: 24 Září 2011, 13:14:19 »
Řekl bych, že to je pěkná blbost jen jedna partition a ke všemu pro začátečníka. Když to pomrví, přijde o všechno.

Jedna stačí, když začátečník pomrví jednu, může pomrvit i dvě. Oddíly by se začátečník po instalaci neměl zabývat.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

phplus

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 24 Září 2011, 16:59:45 »

Jedna stačí, když začátečník pomrví jednu, může pomrvit i dvě. Oddíly by se začátečník po instalaci neměl zabývat.
Ten problém je, že home asi nepomrví, takže mu tam zůstane nastavení a dokumenty, které si tam uloží. Ale myslím, že si to udělá jak chce, je to jeho volba. Následky ponese taky sám.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.