Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: GRUB Fail - out of range  (Přečteno 1344 krát)

czlukas

• Návštěvník
GRUB Fail - out of range
« kdy: 05 Října 2011, 18:41:32 »
Měl jsem na NB nainstalované Win XP a přiinstaloval jsem si Ubuntu 11.04 na Dual-Boot pomocí grubu, ale po restartu mě to hodí do:

error: out fo disk.
grub rescue>

Zkoušel jsem přes LiveCD přeinstalovat celé ubuntu, samotný grub, opravovat přes bootloader a jiné, ale nic nepomohlo...
Když zadám do grub rescue: ls, tak mi to najde jen: (hd0) (hd0,msdos) (hd0,msdos) (hd0,msdos) (fd0), takze to ani nevidi linuxove oddily. Kdyz jsem se po umornem snazeni (nekolik reinstallu) dostal aspon do grub promptu a pokusil nastavit cesty k bootovacim souborum rucne, napsalo mi to u linuxoveho oddilu opet out of range... (zadal jsem hd0,5 protoze mi jako jediny pri ls odpovidal slozky, ktere mam na oddilu s linuxem)

Dá se to nějak opravit, abych se aspoň dostal do Win XP a mohl to Ubuntu smazat? Taky jestli se dá Ubuntu nainstalovat s jiným loaderem, protože grub už nechcu ani vidět (stejnak by mi beztak pokaždé vyhodil tu samou chybu...)

daysleeper

• Stálý člen
  • **
Re:GRUB Fail - out of range
« Odpověď #1 kdy: 05 Října 2011, 19:49:50 »
Můžeš tady dát výpis z boot_info_script?

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #2 kdy: 06 Října 2011, 00:24:37 »
A v tom livecd jsi ten oddíl s linuxem viděl? Kolik máš na tom disku oddíllů?

Na livecd terminál a :

Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

czlukas

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 06 Října 2011, 16:01:40 »
Včera jsem se snažil udělat ten boot info script, ale nepodařilo se mi ten soubor dostat z NB (USB mi to nebere a wifi nema ovladace...) Tak jsem prostě vzal, smazal MBR, obnovil ho z Win XP Recovery Console a smazal Linux.

Počkám si na další vydání Ubuntu, protože 11.04 má očividně velmi krutě podělanou verzi GRUBu...

Díky za help, ale nemám na to nervy :D

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #4 kdy: 06 Října 2011, 16:51:49 »
Řekl bych spíš, že jsi se dosud nic nenaučil. Nesváděj to na ubuntu, i když je skutečně podělané ale to nemá s Tvou nemohoucností co dělat.

czlukas

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 06 Října 2011, 17:00:05 »
Určitě bude nějaký způsob, jak ten GRUB opravit, ale než do týden opravovat a být tak bez NB, který každý den potřebuju, to si radši nainstaluju Linuxy jindy...

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 06 Října 2011, 18:21:15 »
Určitě bude nějaký způsob, jak ten GRUB opravit, ale než do týden opravovat a být tak bez NB, který každý den potřebuju, to si radši nainstaluju Linuxy jindy...
Chápu tě, s největší pravděpodobností je to bug/chyba v Grubu.

S Ubuntu jako takovým to samozřejmě nesouvisí, vždy je možné použít jiný zavaděč než Grub2.

czlukas

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 06 Října 2011, 18:29:18 »
No a je nějaký jednoduchý způsob, jak nainstalovat jiný loader ? Protože co jsem se díval, že bych si nahrál Legacy GRUB, tak bych ho musel ručně nastavovat a takovej skilla zrovna nejsem...

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 06 Října 2011, 19:37:12 »
Jednoduchý způsob bohužel neznám.

Osobně používám starý Grub na dedicated oddíle.
http://members.iinet.net.au/~herman546/p15.html#How_to_make_a_separate_Grub_Partition_

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.