Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Mohu programy ze starších verzí, provozovat i v novějších verzích Ubuntu?  (Přečteno 1207 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Existuje v Ubuntu něco jako zpětná kompatibilita? A nebo se to nedá tak jednoznačně říci?

Mám totiž neblahý pocit, že s přechodem na vyšší verze Ubuntu mi zmizely I některé programy, které jsem dříve používal.
Příklad jeden za všechny: byl to rýsovací 2D program cosi jako AutoCad či tak něco a nyní ho marně hledám. Mělo to i export do DXF. Jeho název jsem už zapoměl. Ví někdo o čem mluvím, může mi k tomu někdo něco říci? Poradit mi repozitář kde jej, či něco podobného konstrukčního 2D mohu stáhnout?  Děkuju za odpovědi.
« Poslední změna: 06 Října 2011, 21:36:17 od Dr Fuss »

Šuohob

• Závislák
Qcad?
obcas programy, ktere jsou napsany s pomoci starych knihoven z repa mizi, kdyz se vyradi stare knihovny. Jako ilustracni priklad poslouzi prechod z Qt3 na Qt4, nektere aplikace nebyly prepsany a proste zmizeli z repozitare
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Možná to byl Qcad. Najednou ho hledám, že něco budu kreslit a ejhle! Nikde ho nenalézám. Přitom dříve jsem ho nalezl vždy bez větších problémů.
že bych si ho odinstaloval??? !!! Ne určitě ne!!! Jediné co jsem mezi tím dělal, že jsem povyšoval na vyšší verzi Ubuntu.

Myslím si, že by systém uživateli mohl nabídnout nějakou cestu k jeho zachování a ne ho partizánsky a v tichosti odstranit. Nebo jeho odstranění by alespoň mohl nějak zřetelně - transparentně ohlásit, aby byl uživatel v obraze a později netápal. To by mohla být motivace pro vývojáře. Nevím zdali se něco takového může stát ve Windows. Tam by možná tak přestal fungovat ale určitě by záhadně nezmizel!

Šuohob

• Závislák
ehh spravce balicku ti da VZDY vedet, kdyz neco odinstalovava. Myslim, ze sis toho spise nevsiml...
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Jenomže ten rozbalovací - instalační systém při přechodu ze starší na novou verzi vypisuje tisíce nejrůznějších hlášek, třebas na celou šířku monitoru, že bych musel být asi 2 hodiny být v naprostém střehu !!!

Takže vlastně systém direktivně rozhodne, že mi zruší mnou používaný program, který už ve vyšší verzi Ubuntu není podporovaný a já mám prostě smůlu že jsem v něm začal kreslit ano? To se mi zdá ale jako dost neseriózní móresa.

Taky dobrý. Tohle si Windows ale zase teda nedovolí, smazat nějakou aplikaci! Tam mi ximálně přestane fungovat ale nikdy zcela nezmizí.

donny

• Závislák
Bohouš nemluví o vypisu při aktualizaci, ale o seznamu balíků, se kterýma se bude něco dít. Takže žádný dvě hodiny ve střehu. Pokud sis nevšiml, že tam jsou nějaké balíky v konfliktu a musí se odstranit, tak přece nemůžeš nadávat.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

donny

• Závislák
Pořád srovnáváš s Windows. Uvědom si, že Linux NENÍ Windows a NECHOVÁ SE stejně a NEMŮŽEŠ to do něj čekat.

A ještě jedna věc - qcad je v universe repozitáři v od Dapper po Oneiric, tak v čem je problém?
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Kedrigern

Ubuntu nic nesmaže. Oznámí ti, že disable ppa (čili programy třetích stran) a když něco z repa zmizí, tak to má buďto náhradu anebo to oznámí. Samozřejmě u stable verzí.

strom01

• Aktivní člen
  • *
QCad je docela zvláštní a mě se s ním moc dobře nedělá. Nedávno jsem si nainstaloval do Xubuntu toto: http://www.3ds.com/products/draftsight/download-draftsight/. Mnohem více se podobá AutoCADu a jako nativní formát používá *.dwg. *.dxf umí samozřejmě také. Zatím je k dispozici pouze ve 32-bit verzi. Osobně mi přijde o třídu lepší než QCad. Je plně lokalizovaný do češtiny.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.