Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: NFS: IP adresa ano, jméno ne  (Přečteno 2229 krát)

JarekKos

• Návštěvník
NFS: IP adresa ano, jméno ne
« kdy: 09 Října 2011, 22:20:41 »
Dobrý den, připojuji notebook s Kubuntu 11.04 k domácímu počítači s Linuxem přes NFS. Všechno mi nějakou dobu fungovalo dobře (záznamy v /etc/fstab), ale najednou se nemůžu připojit pomocí jména serveru:

Když zkusím z konzole, tak:
Toto funguje: mount 192.168.1.173:/mnt/multimedia /mnt/domaci
Toto NEfunguje: mount domaci.local:/mnt/multimedia /mnt/domaci (do nedávna to šlo)
Skončí to hláškou Failed to resolve server  Name or service not known.

Pravděpodobně od stejného okamžiku nevidím NFS sdílení v Dolphinu. Na druhé straně vidím SMB sdílení, které na tom serveru běží také. Hostitelský počítač má pořád stejné jméno, nic se na něm nezměnilo.

A teď: po tom, co poprvé namountuju NFS disk podle IP adresy, všechno se rozjede. Když ho umountnu, můžu ho znovu namountovat podle jména. Také to najednou začne fungovat v Krusaderu nebo Dolphinu a všechno je vidět v Síť/Síťové služby.

Možná na notebooku neběží nějaká služba, která resolvuje jména a spustí se po prvním připojení, nevím. Ale jaká služba? Věděl by prosím někdo co s tím?

Díky.

pacholik

• Závislák
Re:NFS: IP adresa ano, jméno ne
« Odpověď #1 kdy: 09 Října 2011, 22:39:52 »
stačí mít v /etc/hosts řádek
Kód: [Vybrat]
192.168.1.173 domaci.local

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 09 Října 2011, 22:41:14 »
Otevři terminál a zadej...
cat /etc/hostnameMělo by ti to ukázat jméno tvého počítače v síti. Popřípadě to jméno můžeš editovat...
gksudo gedit /etc/hostname...a poté restartovat.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

JarekKos

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Října 2011, 09:51:46 »
Díky. To ale není problém s nastavením jména počítače. Jméno je nastaveno správně a správně ho zadávám. Jde mi o to, abych mohl server (domácí počítač) identifikovat jménem když se na něj jakkoliv (NFS, SSH) připojuji. IP adresa se mění. Jaká může být příčina toho, že IP adresou to jde a jménem ne?

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #4 kdy: 10 Října 2011, 10:28:15 »
Který PC (router) vám dělá do vnitřní sítě DNS?
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

JarekKos

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 10 Října 2011, 13:38:54 »

Router s DHCP je něco, co jsem dostal od poskytovatele připojení k internetu. Nemám přístup k nastavení. Bez DNS to nepůjde? Asi o tom mám špatnou představu. Myslel jsem, že počítače v Linuxové síti se identifikují podobně jako ty windowsové i podle jména.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #6 kdy: 11 Října 2011, 21:51:09 »

Router s DHCP je něco, co jsem dostal od poskytovatele připojení k internetu. Nemám přístup k nastavení. Bez DNS to nepůjde? Asi o tom mám špatnou představu. Myslel jsem, že počítače v Linuxové síti se identifikují podobně jako ty windowsové i podle jména.

Tak tak to tedy díky Bohu není! Ve Windows tuto čuňačinku zajišťuje protokol SMB resp. linuxový ndbd. Linux respektuje DNS a názvy názvy PC neidentifikuje pomocí pofidérních seznamů prioritních PC. Pokud chcete PC identifikovat jmenně, je potřeba nastavit patřičný DNS záznam na DNS serveru (resp. pokud není IP proměnná, lze DNS nastavit lokálně v /etc/hosts)
Stiskni CTRL + W ...

JarekKos

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 11 Října 2011, 22:47:30 »
Diky. Ono to tedy zjevně funguje vždycky až potom, co to poprvé připojím podle IP adresy. Stejně bych ale řekl, že souborové manažery, jako je Krusader, Dolphin a Nautilus nějak dokážou najít jiné počítače v síti.

No nic. Něco si o tom najdu a zkusím to nějak pořešit s DNS.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #8 kdy: 12 Října 2011, 19:06:18 »
No nic. Něco si o tom najdu a zkusím to nějak pořešit s DNS.
Ač to normálně nahlas neříkám, za toto k+ :)

Stejně bych ale řekl, že souborové manažery, jako je Krusader, Dolphin a Nautilus nějak dokážou najít jiné počítače v síti.
Pokud se jedná o počítače se SMB, ano, dokáží, protože v linuxu existuje daemon nmbd, který se stará vlastně o to samé, co dělají windows. Jenže jen v případě, že se odkazujete přes smb protokol - čiliže jiný protokol má smůlu. Windows nadřazují názvy strojů získaných ze SMB záznamům těm z DNS serverů.
Stiskni CTRL + W ...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.