Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problemy s mountovanim sd karty  (Přečteno 2996 krát)

TUX IN MACHINE

• Stálý člen
  • **
problemy s mountovanim sd karty
« kdy: 13 Října 2011, 05:19:09 »
potreboval sem neco zkopirovat z sd karty, pak zjistil ze to neni ona, vymenil za jinou, pak mi to psalo chybove hlasky ze nejde zobrazit obsah slozek, ze byly asi smazany proto sem ji dal "bezpecne odebrat" , znovu zasunul ale ted ji system ignoruje, nepripoji, zkousel sem si hrat s prikazem mount ale nevim jak presne to zadat

to je muj nezdareny pokus , kde delam chybu? nebo je nejaka moznost krom prikazoveho radku jak system primet znova detekovat kartu aniz bych musel provest restart?

btw jaky je rozdil mezi vysunout a bezpecne odebrat? uz tuhle se mi stalo ze po "bezpecnem odebrani zarizeni"
potom system ignoroval vlozeni karty, ze by nejaka chybka v nastaveni os?

dejf@h4ck3dB0x:~$ mount /dev/sdc2 /media/CANON
mount: toto může provést pouze superuživatel
dejf@h4ck3dB0x:~$ su mount /dev/sdc2 /media/CANON
Neznámé id: mount
dejf@h4ck3dB0x:~$ su dejf mount /dev/sdc2 /media/CANON
Heslo:
/bin/mount: /bin/mount: binární soubor nelze spustit

erumoico

• Aktivní člen
  • *
Re:problemy s mountovanim sd karty
« Odpověď #1 kdy: 13 Října 2011, 09:59:59 »
dejf@h4ck3dB0x:~$ mount /dev/sdc2 /media/CANON
mount: toto může provést pouze superuživatel
dejf@h4ck3dB0x:~$ su mount /dev/sdc2 /media/CANON
Neznámé id: mount
dejf@h4ck3dB0x:~$ su dejf mount /dev/sdc2 /media/CANON
Heslo:
/bin/mount: /bin/mount: binární soubor nelze spustit
Pokud máš Ubuntu tak nahraď su za sudo
NB: ASUS EeePC 900A - Intel Atom N270, 1GB RAM; Debian GNU/Linux wheezy/sid, grafické prostředí KDE 4.6.5

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 14 Října 2011, 08:56:26 »
Tenhle problém jsem před časem řešil také. V interní čtečce karet v notebooku mi to pam. kartu přečetlo jen a pouze po restartu počítače. Další karty zasunuté do slotu následně už nikoliv.

Někdo mi zde poradil:  usb_modeswitch -R      ( způsobí restart USB portů, takže nemusíš restartovat celý počítač )

Osvědčilo se mi to! Na internetu je přitom spousta "zaručených fint" ale nic z nich mi nefungovalo.

Vysunout je podle mne příkaz pro mechaniku CD/DVD a bezpečně odebrat je ( jak jsem se nedávno dozvěděl ) pouhopouhé odpojení napájecího napětí od paměťové karty. Tento příkaz doporučuju používat !

Je možné, že je v SW Ubuntu chyba a že po použití příkazu Bezpečně odebrat se ani za minutu napájecí napětí ke kartě znova nepřipojí a potom je nutné použít právě onen příkaz - reset - restart USB.
« Poslední změna: 14 Října 2011, 09:21:46 od Dr Fuss »

TUX IN MACHINE

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 14 Října 2011, 15:16:20 »
zkusim ten  usb_modeswitch -R

ad "Je možné, že je v SW Ubuntu chyba a že po použití příkazu Bezpečně odebrat se ani za minutu napájecí napětí ke kartě znova nepřipojí a potom je nutné použít právě onen příkaz - reset - restart USB."
snad se to vyresi update na 11.04->11.10

me to proste spolehlive funguje jen kdyz pouziju vysunout, jakmile pouziju bezpecne odebrat, port ve ctecce uz karty ignoruje az do restartu

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 14 Října 2011, 15:43:48 »
Vysunout a bezpečně odebrat...  vysunout zřejmě neodpojuje napájecí napětí od paměťové karty, protože je to nejspíš příkaz pro CD/DVD jak jsem napsal a pakliže ho zadáte vlastně nic s pam. kartou to neudělá ( pokud v notebooku nemáte mechaniku CD/DVD )  Tento příkaz s pam. kartami nemá asi co do činění.

Pak není divu, že vše pracuje normálně, paměťová karta však zůstává v ohrožení ztráty dat, neboť je trvale připojená k napájecímu napětí a pokud ji vyndáte v nevhodný okamžik přijdete o data na ní.

Vidíte a tohle se v žádné WIKI ani nikde jinde nejspíš nedočtete. Ve Windows to je také obdobně, ale tam to prostě funguje. Není teda co řešit. A tohle jsou věci které by mě docela zrovna zajímaly neboť se jedná celkem o základy. Ví to někdo ze zde přítomných ?
« Poslední změna: 14 Října 2011, 15:59:33 od Dr Fuss »

erumoico

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 14 Října 2011, 17:50:32 »
Při testování na LiveCD Ubuntu 10.04 LTS jsem jistil, že za to může grafické prostředí (GNOME nebo Unity, nevím co tam je) a sdílím s vámi ten problém (když použiji bezpečně odebrat).

Při testování na Debianu s grafickým prostředím KDE 4.6.5 to funguje a nesdílím s vámi ten problém.

Při druhém testování na LiveCD Ubuntu 10.04 LTS jsem zkusil zařízení odebrat pomocí:
Kód: (v terminálu) [Vybrat]
umount /media/ZARIZENIProblém, který řešíme, se neobjevil.

Když jsem dal Vysunout, zkontroloval jsem jestli se zařízení umountovalo (tedy odpojilo) a ono se opravdu odpojilo a problém, který řešíme, se neobjevil.

NAVÍC: Při vložení SD karty se objeví okno, kde je: rozklikávací menu a tlačítka Vysunout (jenž funguje normálně), Zrušit a OK.

EDIT: V Nautilusu je to odebírání pomocí šipky nahoru (vysunout) taky pořádku.

ZÁVĚR:
Problém dělá jen Bezpečně odebrat zařízení, ale Vysunout nikoli.
« Poslední změna: 14 Října 2011, 18:24:34 od erumoico »
NB: ASUS EeePC 900A - Intel Atom N270, 1GB RAM; Debian GNU/Linux wheezy/sid, grafické prostředí KDE 4.6.5

Stue

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 14 Října 2011, 19:19:32 »
Bezpečně odebrat znamená mj. odpojení napájení, takže pak nepomůže SD jen vysunout a zpět zasunout.
Používám pro všechna zařízení, tedy i pro karty, vysunout, systém se zeptá na vyprázdnění koše, je-li v něm něco, a takto odpojené zařízení se zpět samo připojí po jeho opětovném zasunutí.

Funguje to správně a trochu jinak než na woknech ;D

P.S.
Doktore, proč píšeš co nevíš? (viz. "Tento příkaz s pam. kartami nemá asi co do činění")  :P

EDIT:
Dr, nestojí mně to za další příspěvek, jen jsem se zeptal, proč tvrdíš něco, co zjevně nevíš
...protože je to nejspíš příkaz pro CD/DVD ...a pakliže ho zadáte vlastně nic s pam. kartou to neudělá ...Tento příkaz s pam. kartami nemá asi co do činění.

« Poslední změna: 15 Října 2011, 08:42:46 od Stue »
Ubuntu 12.04
(Ubuntu 10.04)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 14 Října 2011, 21:25:45 »
Stue nevíš zřejmě o čem píšeš. Nemá cenu se s tebou přít. V podstatě všichni píšeme jedno a to samé.
Opakuju, VYSUNOUT je vysunutí šuplíku CD/DVD mechaniky. Kdyby tomu bylo tak jak píšeš tak médium můžeme teda vysunout nebo bezpečně odebrat ? Ale já ho chci bezpečně odebrat vždy !

Opakuju je to jako v tom vtipu, že každá houba je jedlá, některé však jenom jednou.

Stejně tak po bezpečně odebrané paměťové kartě se další zasunutá už nenačte, pokud nepošlu reset na sběrnici USB příkazem usb_modeswitch -R

Ubuntu je nepochybně systém pro lidi!
« Poslední změna: 15 Října 2011, 00:16:07 od Dr Fuss »

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 15 Října 2011, 00:18:58 »
Pro TUX IN MACHINE

Nedozvěděl jsem se, zdali příkaz usb_modeswitch -R ve vašem případě pomohl ?

TUX IN MACHINE

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 16 Října 2011, 17:46:07 »
usb_modeswitch -R mi nefungovalo, vyhodilo to nejakou chybu i kdyz sem to spustil pres sudo jako root

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 17 Října 2011, 08:08:58 »
Pro erumoico
Podle mě, pokud se  nedá Bezpečně odebrat, tak to bude načítat i další karty, ale vystavujete se nebezpečí že data na kartě po jejím de facto násilném odebrání pod napájecím napětím se mohou ztratit, pochybuju že Vysunout, dokáže bezpečně odpojit kartu!

Nejhorší na tom je to, že i mě to nyní vyhazuje chybu: No default vendor/product ID given. Aborting.
Přitom před tím, ve verzi Ubuntu 10.04 toto ale fungovalo k naprosté spokojenosti.

Mezi tím jsem ale přešel na vyšší verzi Ubuntu. To, že mi přechod na vyšší verzi odstranil už dřív používaný program jsem se už smířil, po této zkušenosti nevidím teda důvod, proč by mi Ubuntu nemohlo odstranit, či znefunkčnit  i příkaz. Zde je možné asi ledasco.

« Poslední změna: 17 Října 2011, 12:37:56 od Dr Fuss »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.