Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Existuje v Ubuntu podpora HW i SW pro programátory uP PIC a ATMEL ?  (Přečteno 3665 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Existuje v Ubuntu podpora jak HW tak i SW pro programátory uP PIC a ATMEL? Kde ji hledat ?

erumoico

• Aktivní člen
  • *
Re:Existuje v Ubuntu podpora HW i SW pro programátory uP PIC a ATMEL ?
« Odpověď #1 kdy: 16 Října 2011, 00:09:48 »
Pro ATMEL AVR viz http://cs.wikibooks.org/wiki/Programujeme_jedno%C4%8Dipy a
Kód: (v terminálu) [Vybrat]
aptitude search "~d \<atmel\>"

Pro PIC
Kód: (v terminálu) [Vybrat]
aptitude search "~d \<pic\>"

BTW: Zkušenost mám jen s AVR, které programuji pomocí avrdude přes programátor USBasp.
« Poslední změna: 16 Října 2011, 00:15:14 od erumoico »
NB: ASUS EeePC 900A - Intel Atom N270, 1GB RAM; Debian GNU/Linux wheezy/sid, grafické prostředí KDE 4.6.5

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 16 Října 2011, 04:25:57 »
Ano jde se o USB  ISP programátor. Tohle je věc, kterou jste si dělal a nebo ji někde koupil. Stahnutelný SW na oněh www. umožňuje asi pouze hex či bin soubor do něj naloadovat a po té ho nasypat do obvodu, tak jak je to běžné. Či ještě něco víc? Vzhledem k velikosti souboru asi ne. (Myslím editor, nebo dokonce i jakési IDE?)

Jednou jsem kdesi slyšel, že existují nějaké stránky, komunita a repozitář zabývající se pouze tímto tématem: Programováním mikrokontrolérů pod Linuxem. Do jaké míry lze pod Wine provozovat takovéhle programátory určené pro Windows. Jsou s tím problémy a nebo celkem v pohodě? Máte s tím nějaké zkušenosti? Zajistí Wine i obsluhu COM a LPT počítače?

Díky za odpoveď
« Poslední změna: 16 Října 2011, 04:47:42 od Dr Fuss »

erumoico

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 17 Října 2011, 10:39:29 »
Já si to udělal podle schématu (německy Schaltplan) na stránce http://www.fundf.net/usbasp/, kde je i odkaz na kterém se to dá koupit.

Ty balíky v "Firmware and circuit" obsahují ve složce ./bin/firmware/ *.hex soubor pro atmega8 a atmega48, ve složce ./circuit/ je schéma obvodu, podle kterého si to můžeš sestavit, a ve složce ./firmware/ je zdroják toho firmwaru. Neobsahuje to žádný editor - proč taky, když si program udělám v C nebo ASSEMBLERu, pak to zkompiluji a pomocí avrdude nainstaluji do mikroprocesoru.
Firmware si do mikroprocesoru nainstaluješ přes avrdude pomocí jednoduchého programátoru stk200 a pak už můžeš programovat další mikroprocesor přes avrdude pomocí USBasp.

O těch stránkách nevím.

Do jaké míry lze pod Wine provozovat takovéhle programátory určené pro Windows. Jsou s tím problémy a nebo celkem v pohodě? Máte s tím nějaké zkušenosti? Zajistí Wine i obsluhu COM a LPT počítače?
S programátory určenými pro Windows zkušenosti nemám. Programuji pomocí Kate (KDE aplikace - pokročilý textový editor) a úplně mi to stačí.
ad "Zajistí Wine i obsluhu COM a LPT počítače?" - IMHO ne, kdyby ano, myslím, že to Linux pro uživatele nedovolí a pod rootem bych to nezkoušel.

EDIT:
Přidávám odkazy podobných témat na fóru:
Fórum Ubuntu - [HOWTO] - Programování AVR pod Linuxem a FTDI ovladače
Fórum Ubuntu - Atmel AVR a Ubuntu
« Poslední změna: 17 Října 2011, 18:24:01 od erumoico »
NB: ASUS EeePC 900A - Intel Atom N270, 1GB RAM; Debian GNU/Linux wheezy/sid, grafické prostředí KDE 4.6.5

franta8512

« Odpověď #4 kdy: 27 Března 2013, 10:37:10 »
Jak dostanu picprog-1.9.1 do Ubuntu s Gnome3? Nejde mi zkompilovat.
Oprava, chtěl jsem toto: piklab-0.16.2.tar.bz2. Je to asi jen pro KDE4, chce to knihovny QT4. I když je nainstaluju, tak to nefunguje.. >:(
« Poslední změna: 27 Března 2013, 11:59:47 od franta8512 »
franta8512

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #5 kdy: 27 Března 2013, 10:47:00 »
Pro programování PIC jsem používal toto: PRESTO - rychlý USB programátor
Jenže jsem ho používal pod Windows (naposled jsem ho použil asi přede 2 roky ;)). Na stránkách však píší že obslužný SW běží i pod wine.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.