Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Divné .iso  (Přečteno 2423 krát)

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
Divné .iso
« kdy: 15 Října 2011, 00:27:00 »
Zdravím, dnes som sťahoval .iso nového ubuntu z týchto stránok a obraz je o niečo väčší ako by mal byť :D

[attachment deleted by admin]
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

daysleeper

• Stálý člen
  • **
Re:Divné .iso
« Odpověď #1 kdy: 15 Října 2011, 00:54:41 »
Nebude to tím, že se jedná o surový obraz:)

beer

• Host
« Odpověď #2 kdy: 15 Října 2011, 01:33:21 »
Mělo by mít 697 MB, že? A má to téměř přesně, tak co řešíš. Zaokrouhleno na MB to sedí přesně.

A všiml sis, že ti to ubuntu počítá špatně?

Rozdíl tam je, ale mnohem menší, než si myslíš:

731164672      bajtů   není   731,2   MB. Tedy vlastně podle SI je, aby se usnadnil život těm, kteří nepochopí binární násobky a aby mohli výrobci disků udávat vyšší kapacitu, než fyzicky na vyrobeném disku je.

731164672      byte      /    1024   =   714028      kilobyte
714028      kilobyte   /   1024   =   697,29296875   megabyte

Rozdíl v uváděné velikosti je 0,29296875 megabyte = 307200 byte = 2457600 bitů.

http://releases.ubuntu.cz/oneiric/
 ubuntu-11.10-desktop-amd64.iso                 12-Oct-2011 17:14  697M  Desktop CD for 64-bit PC (AMD64) computers (standard download)

Ty jednotky co? Hlavně že si ubuntu odhlasovalo používání desítkové místo dvojkové soustavy pro násobky kilo, mega, giga na počítání místa na disku, ale na webu to nedodržujete a pak máte bordel v tom, že nevíte, co vlastně používáte za jednotky a kolik toho stahujete  ;D.
Pokud se nepletu, tak cca před 2 roky a dříve ubuntu používalo binární násobky, místo nynějších decimálních. Pro obrazy disků na webu však používáte schizofreně jiné jednotky (přesto, že ty data jsou na webu taky na pevných discích). Konečně se dohodněte, jaké jednotky chcete používat a používejte je jak na webu, tak v aplikacích, protože takto matete chudáky uživatele, kteří pak neví, jestli jim tam někdo něco škodlivého nepřilepil.

« Poslední změna: 16 Října 2011, 00:36:34 od beer »

beer

• Host
« Odpověď #3 kdy: 16 Října 2011, 01:36:42 »
V tradičním chápání je 731164672 bajtů 697 MB. V novém pojetí jednotek SI (se
kterým přišli výrobci disků z marketingových důvodů) je stejných 731164672 bajtů
731 MB a vznikla nová jednotka MiB. De facto dnes můžeme říci (a budeme mít
pravdu), že: 731164672 byte=695 MB=731 MB=695 MiB.

Z tohoto pohledu by bylo férové používat jednotky MiB, když už v tom SI udělalo bordel. Vzhledem k tomu, že vše na disku jsou data a ty se skládají z bitů a bajtů a že jsou ve dvojkové soustavě, tak by bylo dobré, kdyby se ubuntu vrátilo k tradičním binárním násobkům.
Můj dolphin (a konqueror též) v Debianu binární násobky dodržuje (sice již píše MiB místo MB, ale dodržuje).
Nainstaloval jsem si nautilus, a hle - nautilus v debianu také dodržuje binární násobky a uvádí je. jak jsme tradičně zvyklí, jako MB, nikoliv MiB.

Takto zobrazuje velikosti souborů debian /dle mého správně/.
velikost v nautilu

velikost v konqueroru

velikost v dolphinu

Proč ubuntu používá decimální násobky? Nejsou žádné vazby na marketing výrobců pevných disků. Důvod, proč si ubuntu odhlasovalo, že bude používat nesmyslně decimální násobky místo binárních je v tom, že ubuntu své uživatele podceňuje. Je to trend, který bych čekal spíše u windows vista a windows 7. Když si vezmu staré XP nebo jiné linuxové distribuce, tak tam se používali klasické binární násobky. Uživatelé však hloupnou u všech operačních systémů a je za tím opět marketing je nutné lézt co nejvíce uživatelům do zadku tím, že po nich nebudeme chtít, aby přemýšleli nebo aby dávali alespoň trošku pozor při hodinách výpočetní techniky na střední škole.

Buď se vraťte k binárním násobkům (nejlepší možnost), nebo, když už používáte decimální, tak uvádějte velikost iso souborů také s decimálními násobky na vašich stránkách.
« Poslední změna: 17 Října 2011, 00:56:27 od beer »

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 16 Října 2011, 06:25:46 »
Neodpustím si, abych v této souvislosti nepopsal svůj poznatek s MD5 kontrolním součtem, který je na wiki doporučován pro kontrolu ISO disků.

Vyzkoušel jsem teda tuto Win utilitu.

V obou dvou případech mi to dávalo jakousi chybovou hlášku, přitom oba dva disky jsou zcela funkční!  Tak nevím !?

http://wiki.ubuntu.cz/Kontrola%20MD5
« Poslední změna: 16 Října 2011, 06:40:45 od Dr Fuss »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #5 kdy: 16 Října 2011, 08:40:30 »
Aku chybovu hlasku? Ak to dobre chapem tak iny sucet md5sum automaticky neznamena nefunkcnost cd pretoze mozu byt poskodene iba data niektoreho obrazku na cd a tym padom bude iba obrazok zobrazovat nieco ine ako by mal. Ak sa mylim opravte ma.
Je to iba upozornenie ze daco nieje v poriadku.
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 16 Října 2011, 12:15:07 »
Když to má spočítat kontrolní součet vyhodí to hlášku:  MD5 Check sum are different.

Předpokládám že to kontroluje stažený soubor umístěný na jakémkoliv médiu, v mém případě byla zdrojem Flash. Pokud to funguje tak, že to kontroluje až vypálený CD disk, je to podle mého názoru celkem k ničemu!

To přece vidím že CD je nefunkční. Na to nepotřebuju onen program, aby mi oznámil že data jsou rozdílná.
Já chci zamezit vypálení poškozených dat na CD - mít jistotu že nevypaluju zbytečně a nevyhazuju médium do koše!

To co píšete o tom obrázku je sice pravda ale to přeci nikdo neví kam se chybka zrovna trefila, nehledě na to, že jich tam může být několik. Tato hláška prostě na důvěryhodnosti zrovna nepřidá.

Zahlásí to někomu i jakési O.K.  ?      To by mě docela zajímalo.
« Poslední změna: 16 Října 2011, 12:23:22 od Dr Fuss »

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #7 kdy: 16 Října 2011, 16:09:55 »
Když to má spočítat kontrolní součet vyhodí to hlášku:  MD5 Check sum are different.

Předpokládám že to kontroluje stažený soubor umístěný na jakémkoliv médiu, v mém případě byla zdrojem Flash. Pokud to funguje tak, že to kontroluje až vypálený CD disk, je to podle mého názoru celkem k ničemu!

To přece vidím že CD je nefunkční. Na to nepotřebuju onen program, aby mi oznámil že data jsou rozdílná.
Já chci zamezit vypálení poškozených dat na CD - mít jistotu že nevypaluju zbytečně a nevyhazuju médium do koše!

To co píšete o tom obrázku je sice pravda ale to přeci nikdo neví kam se chybka zrovna trefila, nehledě na to, že jich tam může být několik. Tato hláška prostě na důvěryhodnosti zrovna nepřidá.

Zahlásí to někomu i jakési O.K.  ?      To by mě docela zajímalo.

Kontrolní součet se dělá u staženého *.iso..
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #8 kdy: 16 Října 2011, 18:24:01 »
Který soubor neodpovídá?
ubuntu-11.10-desktop-i386.iso je ok - c396dd0f97bd122691bdb92d7e68fde5 ...
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

beer

• Host
« Odpověď #9 kdy: 17 Října 2011, 01:10:55 »
Vyzkoušel jsem teda tuto Win utilitu.

Je nesmysl používat takovéto utility. Skoro každý má ve windows total commander nebo něco takového, tyto nástroje samozřejmě umožńují kontrulu sha1, sha2 či md5.

Mnohem větší smysl má ověřovat automaticky stahovaná data v download manageru. Například v Down Them All je možné ověřit stažená data, stačí vložit kromě linku ke stažení i otisk. A je to multiplatformí aplikace.
https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/downthemall/

Musím však říci jednu nevýhodu. Umožňuje sice více vláknové stahování, ale pokud přidáte další vlákna, tak se iso sice stáhne, ale nebude sedět kontrolní součet. Rozhodně nedoporučuji používat iso, kde nesedí kontrolní součet, může se to vymstít při instalaci a navíc to není ani bezpečné - nevíte nikdy, jestli to toho iso někdo neoficiálně nezasáhnul.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.