Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ubuntu 11.10 kernel panic  (Přečteno 2010 krát)

funnyman

• Aktivní člen
  • *
ubuntu 11.10 kernel panic
« kdy: 17 Října 2011, 23:26:28 »
Zdravím Vás,
mám závažný problém, počítač znenadání napíše kernel panic, jakýsi log a je hotovo. Přitom bliká kontrolka caps-lock. Poprvé se mi to stalo, když jsem kliknul na "bezpečně odebrat" externí disk (o dvou oddílech, má-li to nějaký význam). Podruhé se mi to ale stalo "zničeho nic", těsně předtím, než jsem chtěl spustit prezentaci na přednášce.

Potřebuji vyřešit problém do středy, prosím Vás o pomoc.

Předpokládám že by bylo dobré sem vložit onen log, já ale nevím kde ho najdu ani jak ho přečtu (gedit logy z /var/log většinou, zřejmě kvůli velikosti, otevřít neumí).

Děkuji

(Info o počítači mám v podpisu)
Lenovo R61 - 14.1", Intel Core 2 Duo T8100 (2.1GHz), Intel X3100, 2GB RAM - LMDE;  Raspberry Pi Arch linux + 1TB disk;  ASUS wl-500g s "Oleg's firmware" - MIPS Linux;  mikrotik RB951G-2HnD

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
Re:ubuntu 11.10 kernel panic
« Odpověď #1 kdy: 17 Října 2011, 23:47:37 »
Taky se mi to stalo několikrát při "bezpečně odebrat" externí HDD. Vždy to skončilo Kernel panic a ať pátrám, jak pátrám, nevím proč. Ještě, že data zůstávají na HDD, protože tam vše zálohuju - jak Ubuntu, tak Windows. Takže budu doufat, že nám někdo poradí  ;)
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 18 Října 2011, 12:07:06 »
Poradím obecně:

- v případě kernel panic je třeba nejdříve zkontrolovat hardware, přinejmenším pevný disk a paměť, viz wiki - problémy při bootování

- jestli je HW OK, je třeba hledat chybu přímo v kernelu: přeinstalovat ho, nebo na zkoušku bootovat do staršího

Log by také mohl pomoci, zkus se podívat do /var/log/syslog, gedit by ho měl otevřít, i když u velkých souborů mu to chvilku trvá.

funnyman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 19 Října 2011, 11:41:19 »
memtest dopadl OK, SMART disku také OK. WIndows XP funguje bez problému, na Ubuntu 10.4 se kernel panic nikdy nestal.

Problém tedy podle mě dělá Ubuntu 11.10 (nebo jeho kernel). Mohl bych zkusit kernel přeinstalovat, pokud mi poradíte příkaz.

V syslogu jsem bohužel nenašel ten log, který to při kernel panic vypisovalo. Přístě to vyfotím foťákem.

Lenovo R61 - 14.1", Intel Core 2 Duo T8100 (2.1GHz), Intel X3100, 2GB RAM - LMDE;  Raspberry Pi Arch linux + 1TB disk;  ASUS wl-500g s "Oleg's firmware" - MIPS Linux;  mikrotik RB951G-2HnD

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 19 Října 2011, 22:22:19 »
přeinstalace
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get clean
sudo apt-get --reinstall install linux-image-`uname -r`

funnyman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 20 Října 2011, 15:33:54 »
Přeinstaloval jsem kernel, ale nepomohlo:
Dnes další kernel panic, otevřený chromium a thunderbird, připojený na wifi. Zrovna jsem četl něco na ford foru. Vyfotil jsem na mobil výpis, který se objevil na obrazovce. Pokoušel jsem se hledat onen výpis v různých souborech ve var/log, ale nenašel jsem ho. Fotku výpisu sem nemohu nahrát, protože jsem nezjistil kam počítač ukládá soubory přijaté přes bluetooth  >:(

Mám tohohle hloupého systému dost, takhle zmrvený systém jsem neviděl (v rámci ubuntu, 10.4 bylo poměrně obstojné, 9.10 mi fungovalo bez problému. Myslím že mám linux-friendly notebook). Tímto se s ubuntu loučím, doufám, že vývojáři změní kurs ve prospěch funkčnosti a stability namísto vizuálních obezliček, které (alespoň mně) nefungují.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #6 kdy: 20 Října 2011, 15:41:44 »
Přeinstaloval jsem kernel, ale nepomohlo:
Dnes další kernel panic, otevřený chromium a thunderbird, připojený na wifi. Zrovna jsem četl něco na ford foru. Vyfotil jsem na mobil výpis, který se objevil na obrazovce. Pokoušel jsem se hledat onen výpis v různých souborech ve var/log, ale nenašel jsem ho. Fotku výpisu sem nemohu nahrát, protože jsem nezjistil kam počítač ukládá soubory přijaté přes bluetooth  >:(

Mám tohohle hloupého systému dost, takhle zmrvený systém jsem neviděl (v rámci ubuntu, 10.4 bylo poměrně obstojné, 9.10 mi fungovalo bez problému. Myslím že mám linux-friendly notebook). Tímto se s ubuntu loučím, doufám, že vývojáři změní kurs ve prospěch funkčnosti a stability namísto vizuálních obezliček, které (alespoň mně) nefungují.
Siahni po Debiane  ;)
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 20 Října 2011, 19:10:34 »
Mám pocit, že jsem na tohle chování někde narazil a je to vlastnost kernelu 3.0.x a 3.1.x. Greg povídal, že o data se nepřichází, tak "Don't panic!".
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.