Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nejde boot xp  (Přečteno 2146 krát)

linuxacek

• Návštěvník
nejde boot xp
« kdy: 21 Října 2011, 11:27:07 »
Zdravím,

pořídil jsem si netbook s Meego, který sem následně smazal a nainstaloval na celý harddisk Ubuntu 11.10. Poté jsem si tam chtěl dát jako druhý systém Win XP SP3, tak jsem z ISO obrazu udělal bootovací flashku pomocí WintoFlash a hodilo to chybu "boot error". Zkoušel jsem Unetbootin, který zase prozměnu ani boot nenačte a automaticky se zapne ubuntu. Projížděl jsem různé fora, ale po třech dnech už jsem bezradný :( Na Linuxu začínám, nevím přesně, jak bych to měl vyřešit. Další info pošlu, když budete potřebovat.

Děkuju moc za pomoc!

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re:nejde boot xp
« Odpověď #1 kdy: 21 Října 2011, 11:43:20 »
Zdravím,

pořídil jsem si netbook s Meego, který sem následně smazal a nainstaloval na celý harddisk Ubuntu 11.10. Poté jsem si tam chtěl dát jako druhý systém Win XP SP3, tak jsem z ISO obrazu udělal bootovací flashku pomocí WintoFlash a hodilo to chybu "boot error". Zkoušel jsem Unetbootin, který zase prozměnu ani boot nenačte a automaticky se zapne ubuntu. Projížděl jsem různé fora, ale po třech dnech už jsem bezradný :( Na Linuxu začínám, nevím přesně, jak bych to měl vyřešit. Další info pošlu, když budete potřebovat.

Děkuju moc za pomoc!

A na HDD máš 1 oddíl? S jakým FS? Windows chtějí jen FAT32 nebo NTFS. Win budou asi taky chtít tabulku oddílů msdos. Osobně bych si připravil pomocí nějakého Ubuntu Live nejdřív disk (tabulku oddílů msdos, tři oddíly, ext, bez formátování, swap), potom bych instaloval Win, potom Ubuntu se zavaděčem.
« Poslední změna: 21 Října 2011, 11:46:09 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #2 kdy: 21 Října 2011, 11:52:51 »
dobře... a jak to mám udělat? :)

ještě jedna věc - když jsem zapojit usb flashku s ubuntu 11.10, a dal jsem boot z flashky, tak se mi zase automaticky načetlo ubuntu, které už tam mám nainstalované...

Tak to neporadím, nejdřív vyřeš spolehlivě bootování z flešky.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #3 kdy: 21 Října 2011, 12:23:01 »
Ten netbook je x86 architektura?
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

jcxaver

• Návštěvník
    • http://cvrk.com
« Odpověď #4 kdy: 21 Října 2011, 16:55:08 »
imo neměla partition na flashce boot flag, přečteš si něco o gparted a z live cd spustíš gparted a ten flag nahodíš.

Zdravím,

Děkuju moc za pomoc!
jc
--
Lenovo ThinkPad X220 i5-2520M/8GB RAM/320GB-7200, mSata Renice 120GB;Asus N501JW i7-4720HQ/16GB RAM Samsung SSD 512GB kernel  posledni, unity, ano, unity a vlevo

jcxaver

• Návštěvník
    • http://cvrk.com
« Odpověď #5 kdy: 21 Října 2011, 16:56:23 »
už prozměnu nenajede nic, jen to háže grub rescue...

oprava grubu je popsána třeba tu https://help.ubuntu.com/community/Grub2
jc
--
Lenovo ThinkPad X220 i5-2520M/8GB RAM/320GB-7200, mSata Renice 120GB;Asus N501JW i7-4720HQ/16GB RAM Samsung SSD 512GB kernel  posledni, unity, ano, unity a vlevo

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.