Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Spuštění oddílu při startu  (Přečteno 1750 krát)

petrzovy

• Aktivní člen
  • *
Spuštění oddílu při startu
« kdy: 23 Října 2011, 13:14:44 »
Zdravím tady
Mám menší problém a ani po několika týdnech hledání sem nepochodil...
Při instalaci U 11.04 jsem si rozdělil HDD na 2 oddíly. Jeden pro systém a druhý pro odkládaní. Takto jsem si navykl z W.XP a vyhovuje mi to. Jenže ten druhý oddíl(řekněme "déčko") se mi nepřipojí při startu systému. Po najetí Ub.musím zajet na "Místa" a spustiti "déčko" kliknutím na něj. Záleží mi na tom, protože když chci poslouchat hudbu z pc, tak i když se Rhythmbox otevře po startu, tak se nenačte knihovna s písněmi, protože déčko ještě není připojeno. Jak tedy donutit "déčko" aby se připojilo hned?

Šlo by, aby se nějaká složka otevřela rovnou při spuštění systému? Třeba ono "déčko".... Programy spustit po startu jdou, ale co složky?

Nebo alespon přidat zástupce "déčka" na lištu nahoře mezi programy(používám to staré prostředí, kde byly panely nahoře a dole)

Na druhém PC mám HDD rozdělen stejně a vše se připojuje jak má. Nutno ale dodat, že na něm jsem při instalaci Ubuntu 11.04 HDD nedělil. To jsem měl rozděleno ještě z dob WXP.

velice děkuji za jakékoliv podněty
Petr
« Poslední změna: 23 Října 2011, 13:16:54 od petrzovy »

erumoico

• Aktivní člen
  • *
Re:Spuštění oddílu při startu
« Odpověď #1 kdy: 23 Října 2011, 14:04:08 »
Wiki Ubuntu - Připojení disku/fstab a doporučuji jako identifikaci diskového oddílu použít UUID. Pokud si nebudeš vědět rady, tak radši napiš.
NB: ASUS EeePC 900A - Intel Atom N270, 1GB RAM; Debian GNU/Linux wheezy/sid, grafické prostředí KDE 4.6.5

petrzovy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 26 Listopadu 2011, 18:34:28 »
Děkuji
Nevím si s tím rady :)))
V Místech mám odkládací oddíl zobrazen(jeho název je "D"). Když na něj kliknu, tak se otevře a pak se mi objeví v Oblíbených místech nalevo také další podsložky z tohoto oddílu. Nerozumím tedy tomu, že se nepřipojí, ale je zobrazený(v Místech)
Děkuji

Lukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 01 Prosince 2011, 10:47:18 »
Já bych řekl, že obecně:

1. možnost: musíš nějak zařídit, aby se při startu PC namountoval (připojil) ten zmiňovaný disk, třeba mě by se to taky hodilo, mám disk NTFS a ten se automaticky při startu nepřipojí...obecně tedy vykonání příkazu při startu systému

NEBO

2. možnost, jak již bylo řečeno fstab a ten, pokud správně tuším, zařídí to, že pokud je disk "k dispozici" (drátem či jinak připojený k PC), tak se přimountuje...

Tak jako tak, výsledkem by mělo být nějak automatizované mountování (= připojení k systému)

P.S.: to že ho tam vidíš je asi normální, já ten disk taky normálně vidím, ale to neznamená, že je namountovaný (připojený k systému). Na to je potřeba udělat něco víc. Třeba u mě v Lubuntu, když kliknu na ikonku, co ho zastupuje, tak se nejdřív nomountuje a pak otevře, vždycky je první otevření nepatrně pomalejší.
« Poslední změna: 01 Prosince 2011, 10:54:49 od Lukee »

mosqa

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 01 Prosince 2011, 14:45:03 »
neviem ci je to spomenute aj niekde na wiki, ale obecne je dobre disk pri instalacii rozdelit aspon na [samozrejme swap a] system - pripojny bod '/' a data - pripojny bod '/home' co je obdoba toho na co si zvykli z windows, len do home sa ti ukladaju rovno aj uzivatelske nastavenia a lepsie to takto spolupracuje so systemom - vytvorene zalozky video, hudba, ..; prednastaveny priecinok pre ukladanie vacsinou vsade tiez home..

ak by si sa rozhodol ist touto cestou tak > http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=60216.0;topicseen

inac ti ostava zapis do fstab resp. na konci toho clanku na wiki su odkazy aj na dake graficke utilitky..
« Poslední změna: 01 Prosince 2011, 14:48:15 od mosqa »
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

petrzovy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 03 Prosince 2011, 13:39:19 »
Zkusil jsem při instalaci Xubuntu změnit přípojný bod oddílu "D" na PC z \ na \home. Ale hodilo mi to hlášku že ntfs nelze připojit do Home. A tento oddíl používám jak pro Win XP, tak pro Linux. Takže nemohu dát ext4 jako soub.systém.

Na druhém pc(netbuku) ale mám oba oddíly ext4. Ještě jsem to nezkoušel,protože se chci raději ujistit, že to bude fungovat. Mělo by tedy?
A bude to vypadat tak, že ve složce Home budou 2 složky-Můj uživatel a vedle toho i "déčko"?
Děkuji

petrzovy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 06 Ledna 2012, 09:58:37 »
takže po nějaké době užívání tady dopisuju výsledek. třeba se to bude někomu hodit...

Na dualu XP/Xubuntu jsem to nerozchodil, bo "déčko" mám ntfs.
Na druhém pc(xubuntu) mám disk rozdělený na 2 oddíly. A ten druhý jsem namontoval přímo do HOME. Takže se mi připojuje se startem. V Rhythmboxu se okamžitě po startu oběví seznam skladem, které jsou uloženy na "déčku".

Takže přímo v HOME mám soubory a složky z "déčka"+ uživatele(jednoho-jsem na pc sám). Když rozkliknu uživatele, tak v něm mám pak složky z /home/uživatel

Třeba to někomu pomůže a nebude se muset ptát :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.