Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Náhrada za Unity [vyřešeno]  (Přečteno 3863 krát)

Lukee

• Aktivní člen
  • *
Náhrada za Unity [vyřešeno]
« kdy: 31 Října 2011, 14:31:49 »
Ubuntu používám už někde od verze 3. Na starším notebooku mám tuším 6. Teď jsem se rozhodl přejít i na novějším notebooku na 10.11. Mouchy, které všude vidím mě dost odrazují:

1) na starším Ubuntu šlo koukat nejen na grafiku, ale i co se děje v pozadí v "terminálu". Třeba při instalaci kliknout dole na malou šipečku a otevřel se výpis. Teď ty šipčičky nefungují (otevřou černé okýnko a nic). Při instalaci jen jeden progress bar. Dost se to začíná podobat Windowsům (něco se děje ale nevíme co. Když to běží, OK. Když se to sekne, nikdo neví, kde se to seklo, tak to celé přeinstalujeme.). Správce spouštění s nastavením startování na text mi nefunguje, stále jen splash, při startu i vypínání.

2) Unity je absolutní nedodělek. Během práce z baru vlevo mizejí bez příčiny ikony. Programy se někdy neminimalizují do své ikony,ale dolů pod ně (dělá mi to občas i LibreOffice). Programy ve Winu nejsou schopné se minimalizovat do své ikony. KeePass2 není schopen se minimalizovat a po minimalizaci nejde otevřít (je to v bug trackeru, ale není assignee a priorita je "low". Podle mě je to spíš "critical" a důvod vzdát Linux...). Někdy se program minimalizuje, ale na baru se to neprojeví, ALT-TABem ho nejde najít. Systém pak nejde vypnout. Bar nejde přesunout dolů (do bottom).  Bar nemá žádné nastavení (jo, takový ten manažer compizáckého nastavení či co to je jsem nainstaloval. Fakt slabé.). Nejde nad ním kliknout pravým a nic upravit. Nejdou z něj vytáhnout ikony na plochu. Atd. atd. atd. přitom řada z toho není nějaká moje blbá nálada, většinou ty věci visí v bug trackeru. Chování Unity mi přijde jako tělo, které nemá kompatibilní pravou a levou ruku. A zkusili jste v tom pracovat v Gimpu? Je to možné, že nejpoužívanější program na grafiku v Linuxech na tom prostě nejde používat???

A to nemluvím o obrovských ikonách a nevyužitém prostoru. Za chvíli z důvodu podezření, že všichni držíme v rukou tablety s dotykáčem, přejdou snad vývojáři na ovládání ve stylu pračky ze SSSR???

--------------------------------------------------------------

Takže, dosti nářků. Co s tím? Zkoušel jsem přepnout do Gnome. Hrůza, co je to? To je ta nová trojka? Aha, tak už chápu, proč se Ubuntu pustilo do Unity, to už radši Unity. Pak Gnome Classic. Plochá hnusná horní lišta, ošklivé ikony atd., prostě chlapci přešli na Unity a na Gnome se vykašlali, nedá se na to dívat. Tak co dál....

Asi zkusím KDE.

Máte jiný nápad, jak nahradit efektivně Unity?

A dále, chci všude kromě grafiky vidět v textu jednotlivé kroky, co to dělá. Při zapínání, vypínání. instalování, updatování atd. atd. Dá se to nějak rozumně nastavit?

Nebo z Ubuntu bude v budoucnu jen nestabilní náhrada za Meky se strašně hezkýma blikajícíma okýnkama?

V tom případě bych se asi musel poohlédnout někde úplně jinde. Zatím myslím na SuSe. Ale nechci strašit (sám sebe).

Nejsem takový geek, abych měl čistý Debian a přestávám se cítit takovou lamou, abych nesměl nic nastavit a všude viděl jen obrázky. Na druhou stranu mám rád jednoduchou instalaci se vším potřebným a širokou paletu ovladačů - a to přesně Ubuntu má...
« Poslední změna: 01 Listopadu 2011, 13:14:48 od Pavel Hrnčíř »

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re:Náhrada za Unity
« Odpověď #1 kdy: 31 Října 2011, 14:49:57 »
Takže, dosti nářků. Co s tím?

Pro mě je nejlepší zůstat u Ubuntu 10.04.
Nezvykl jsem si ani na KDE ani na openSUSE Gnome.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Lukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 31 Října 2011, 14:54:59 »
Aha, nezvykl. To nezní dobře. Proč nezvykl?

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 31 Října 2011, 14:55:02 »
Unity teď používám ze zájmu se to naučit, protože mi přijde jako zoufale nedodělaný, ale v jádru dobrý nápad.

Na pracovním počítači mám Lubuntu, protože tam potřebuju dělat a ne blbnout. S Lubuntu jsem spokojený, i když některé z tvých nářků (samo od sebe) neřeší.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

compaq

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 31 Října 2011, 14:59:15 »
Aha, nezvykl. To nezní dobře. Proč nezvykl?

Nejsou asi špatné. Prostě mému srdci KDE ani openSUSE nic neřeklo.

;) Je to jako když jdeš s docela hezkou holkou párkrát do kina a nic. Nemáš chuť jí ani doprovodit před barák (a co by za to jinej dal).
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Lukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 31 Října 2011, 15:04:49 »
No jo, no jo. Hmmm. Koukám teď na screenshoty od Lubuntu, na tom starém notebooku jsem měl i XFCE nebo jak se to jmenuje, bylo to dost rychlé, ale na můj vkus zase osekané až příliš...přec jen s tím notebookem nebudu operovat jen já ale i normální lidé, trochu bych se bál jestli i Lubuntu nebude moc osekané.

Názor, že Unity je dobrý nápad, ale nedodělek, mi mluví z duše. Jenže, jak dlouho se zase bude čekat než to bude dodělané? Rok, dva? To by ještě i šlo. Áchjo.

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 31 Října 2011, 15:09:32 »
;) Je to jako když jdeš s docela hezkou holkou párkrát do kina a nic. Nemáš chuť jí ani doprovodit před barák (a co by za to jinej dal).

Není divu, kdyz ti ta divná holka nahodile během chůze každou minutu spadne ;)
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

compaq

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 31 Října 2011, 15:11:06 »

Když ti ta holka nahodile během chůze každou minutu spadne, tak se nediv  ;)

Myslel jsem Kubuntu nebo SUSE a to mi nepadá, ale dobrý...  ;D

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #8 kdy: 31 Října 2011, 15:17:52 »
Ad Unity - zpočátku jsem si docela zvykl, ale jakmile jsem zkusil Gnome-Shell, šlo Unity do kytek (rozuměj - nespouštím ho, ale do pryč ze systému ho nedávám, páč jsem to jednou udělal podle Wiki, jak se definitvně zbavit Unity a systém mi už nenaběhl  ;) ).
Po cca 2-3 dnech provozu GS jsem si zvykl ještě rychleji než na Unity a je to rozdíl asi jako škodovka vs. audi  :) Subjektivně mi přijde ergonomičtější než Unity a nyní i než Gnome 2, které jsem považoval za naprosto dokonalé. KDE jsem zkoušel a nikdy mi prostě nesedlo. Nyní jedu výhradně na Ubuntu s GS nebo ve Windows 7 Ultimate a to tak v poměru 50-50.
Gnome 3 není nutné hned zavrhovat, je to prostě přechod z verze 2, která tu vládla x let na novou verzi 3 a s tím spojené i prostředí Gnome-Shellu - jen je potřeba zkoušet ne jen zkusit přepnout a leknout se  ;) Je to novum a takhle je potřeba k tomu přistupovat...stejně jako k Unity. Vývoj OS jde ostatně dopředu a je to vidět i u nové verze Windows 8, které jdou podobnou cestou (chtěl bych i říct, že se u GS v mnohém inspirovali  ;D ).
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Lukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 31 Října 2011, 19:35:54 »
Tak zkouším zatím KDE. Není to špatné, ale zdá se mi to moc pomalé. Na Gnome-Shell nemám odvahu, chci to na práci a ne na hraní:-)

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #10 kdy: 01 Listopadu 2011, 08:03:46 »
Tak zkouším zatím KDE. Není to špatné, ale zdá se mi to moc pomalé. Na Gnome-Shell nemám odvahu, chci to na práci a ne na hraní:-)
No, mě právě na práci (tvorba webů = otevřeno x texťáků, x .php, x .js v Geditu, Bluefishu + galerie obrázků a úpravy v gThumb + úpravy v Gimpu, pak ještě FileZilla nebo Gnome Commander pro přenos na ftp servery), kdy mám otevřeno spoustu oken na více plochách - ne jen na 4 jako v Unity, ale třeba na 10  ;) vyhovuje moc a pro práci i líp než třeba Win7... to jen na okraj  ;)
No a na hraní mám právě třeba Win7, když si chci vyčistit palici od práce, tak tam pařím FPS  ;D
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

compaq

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 01 Listopadu 2011, 08:05:27 »
vyhovuje moc a pro práci i líp než třeba Win7... to jen na okraj  ;) ...

To je snad samozřejmost.  ;)

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #12 kdy: 01 Listopadu 2011, 08:08:54 »
vyhovuje moc a pro práci i líp než třeba Win7... to jen na okraj  ;) ...

To je snad samozřejmost.  ;)
Ovšem nejlepší dle compaqa je ubuntu 8.04, případně starší. :)

Lukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 01 Listopadu 2011, 13:10:17 »
Takže mám Kubuntu. Není to marný. Zamýšlím to mít jako "čekací verzi Ubuntu" než bude Unity použitelné. Akorát, jak říkám, je to nějaký líný (můj noťas není zrovna výkonný) a další věc, to s tím padáním u mě teda dost funguje. Něco je snadno reprodukovatelné, třeba otevřít Dolphin, označit pár ikonek nebo souborů na ploše a přetáhnout do okna Dolphinu. Zásek jistý.

(vyřešeno)

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #14 kdy: 01 Listopadu 2011, 13:24:13 »
Takže mám Kubuntu. Není to marný. Zamýšlím to mít jako "čekací verzi Ubuntu" než bude Unity použitelné. Akorát, jak říkám, je to nějaký líný (můj noťas není zrovna výkonný) a další věc, to s tím padáním u mě teda dost funguje. Něco je snadno reprodukovatelné, třeba otevřít Dolphin, označit pár ikonek nebo souborů na ploše a přetáhnout do okna Dolphinu. Zásek jistý.

(vyřešeno)
Už tu zaznelo LXDE (Lubuntu), takže keď máš slabší počítač, tak sa netráp s nejkými omalovánkami a radšej zvol cestu rýchlosti. Nie je to tak prívetivé ale bude to pre teba lepšie akol čakať pri počítači ako keď štartujú Windows :D
#Win štartuje dlho aj na 4jadre ;)
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.