Zdar
Nevím jestli je to vhodné tady, ale podobná témata zde již jsou.
Na 5let starém PC(AMD Athlon(th) 64 procesor 3500+, 1GB ramka) s U 11.04, Gnome 2.32.1, jádro 2.6.38-12generic) mám toto distro nainstalováno cca 1měsíc. Většinu problémů spojených s Ubuntu a linuxem obecně jsem postupně odstranil. Některé problémy ještě ne. Mé poznatky jsou takové, že mám pc pomalé asi jako Win XP po 6-9ti měsících běžného úžívání(net, semtam instalaca/odinstalace, editace obrázků/videa, poslech hudby, prohlížení obrázků a videa). Tato "svižnost" mě provází od počátku nové instalace. Zkoušel jsem něco pohledat na síti, ale výsledek je stejný. Když třeba kopíruju fotky z jedné složky do jiné, tak ještě mohu tak otevírát jiné složky, ale otevřít fotku už je na dlouho. Když něco instaluju(přes centrum třeba), tak už víceméně nemohu dělat žádnou jinou činnost. Nedejbože že bych chtěl při intalaci/odinstalaci otevřít Firefox. To pak několikrát zatemní obrazovka a nejde prakticky nic jiného dělat, než čekat. Když "nic" pc zrovna nedělá, tak takové spouštění složek trvá řádově do 10ti sekund(v XP otázka mrknutí oka). Spouštění jakéhokoliv programu trvá také dlouho. Třeba Rhytmbox, FF, Shotwell(7s-změřeno), Shutter, Totem a jiné. V průměru také do 10s. Chtít dělat současně 2věci najednou(poslech hudby a prohlížet fotky,vide, nebo něco stahovat/odesílat třeba čučet na video je zaseknutí PC). XP mi za dobu 9ti let těžkého užívání spadly možná 2x(jednou vím určitě a podruhé jako rezervní případ). U-11.04 mi spadly už si 3x za měsíc. Prostě z ničeho nic(vlastně při běžném užívání programů z repo) se Narval sekl, nebo spadl až do těch řádká, jak když se zapne pc a přejíždějí ze spoda nahoru jakési údaje(asi Bios). NO, takové chování bych čekal na třeba netbuku. Jenže na mém netbuku běží také Narval a sekl se zatím jen jednou nebo 2x. Netbuk mám Acer As.One (1.6Ghz, 1g RAM, 120G HDD. Prostě to nejběžnější co se loni dalo sehnat). Jeho pomalost je ovšem také velice podezřelá. Můj druhý netbuk EEE H1001(či jaký typ to je) je o dost svižnější. Vlastně je svižnější než ono PC popsáno v úvodu. Vysvětluju si to tím, že na něm běží XP se spomalovačem výkonu-antivirem.
V čem tedy udělali "soudruzi z NDR" chybu? Nebo jsem zapoměl zapnout v nastavení Ubuntu nějaké tlačítko s nápisem "turbo"? Má někdo podobnou trampotu a podařilo se mu systém zrychlit? Nebo myslíte, že by to mohlo být tím, že používám verzi Ubuntu 64bitovou? Myslíte, že by 32-bit byla lepší? Raději se zeptám předem než to přeinstaluju. Když si zazálohuju /etc a /home, bude mi to fachčit ve 32bitové verzi?
Děkuji