Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Remote desktop/Obraz přes SSH  (Přečteno 3970 krát)

moroes

• Návštěvník
Remote desktop/Obraz přes SSH
« kdy: 05 Listopadu 2011, 21:18:49 »
Zdravím,
jsem ubuntu laik a sám si s tímto neporadím.Mám přístup k tomu pc,kde je ubuntu(11.10) přes SSH(connectuju se přes putty),připojim se k pc a můžu leda psát příkazy.Rád bych ale viděl nějaké GUI a ovládal ten pc pomocí něj,nebo alespoň firefox.
Nevím co je lepší volba,či nějaké vnc,nebo ten x server se kterým si neumím poradit.Většinou dostanu error no display specified,ale vlastně nevím co vůbec dělám,takže bych to potřeboval vysvětlit od začátku.
Jak tedy nejjednodušeji donutím pc(na kterém je ubuntu) přes ssh abych viděl grafické rozhraní a mohl na něm operovat klasicky-klikat,vidět co dělám...?Co vše je třeba?

Tetsuya

• Aktivní člen
  • *
Re:Remote desktop/Obraz přes SSH
« Odpověď #1 kdy: 05 Listopadu 2011, 23:53:58 »
Můžeš si spustit vnc server viz http://wiki.ubuntu.cz/Vzdálená%20plocha. V repozitářích se dá najít i rdp server xrdp, ale jak funguje nevim...
« Poslední změna: 05 Listopadu 2011, 23:59:52 od Tetsuya »

moroes

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 06 Listopadu 2011, 11:06:19 »
Můžeš si spustit vnc server viz http://wiki.ubuntu.cz/Vzdálená%20plocha. V repozitářích se dá najít i rdp server xrdp, ale jak funguje nevim...

Ano to vím,ale potřebuji radu někoho kdo to používá.Jakej vnc server instnout a jak nastavit,abych se pak z win napojil třeba přes realvnc a viděl a ovládal to pc pomocí gui.

Tetsuya

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 06 Listopadu 2011, 15:26:43 »
Chlape, musíš se taky trochu snažit sám! V nastavení vzdálený plochy prostě zaškrtni, že to chceš povolit tak, jak je to v tom návodu na wiki a je to... Maximalně si ubuntu samo doinstaluje nějaký balíčky. A jelikož se jedná o vnc server, tak se připojíš jakýmkoliv vnc klientem, jako je třeba tightvnc nebo realvnc. Samozřejmě pokud ti v cestě stojí nějakej firewall/nat, tak musíš povolit/forwardnout příslušný porty.

Edit: Tak teď koukám, že ta aplikace na vzdálenou plochu v ubuntu umí i nakonfigurovat router přes UPnP, takže jednodušší už to bejt nemůže...
« Poslední změna: 06 Listopadu 2011, 17:13:14 od Tetsuya »

jmp

• Host
« Odpověď #4 kdy: 06 Listopadu 2011, 15:59:39 »
osobne volim free nx
tam jsem nikdy nepotreboval nic extra nastavovat a klient je i pro windows...

moroes

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 06 Listopadu 2011, 17:44:12 »
Chlape, musíš se taky trochu snažit sám! V nastavení vzdálený plochy prostě zaškrtni, že to chceš povolit tak, jak je to v tom návodu na wiki a je to... Maximalně si ubuntu samo doinstaluje nějaký balíčky. A jelikož se jedná o vnc server, tak se připojíš jakýmkoliv vnc klientem, jako je třeba tightvnc nebo realvnc. Samozřejmě pokud ti v cestě stojí nějakej firewall/nat, tak musíš povolit/forwardnout příslušný porty.

Edit: Tak teď koukám, že ta aplikace na vzdálenou plochu v ubuntu umí i nakonfigurovat router přes UPnP, takže jednodušší už to bejt nemůže...

Já jsem připojen ale přes SSH,vidím jen konzoli,nemůžu si hledat v apps a klikat nastavení.Nastavit vzdál plochu na ubuntu s gui(kde je instnutý gnome např) naklikam bez problémů,ale mně jde o to že se připojuju na vps s ubuntu pomocí ssh a chci tam instnout vnc server či vzdálenou plochu a nějak se k tomu připojit,abych to mohl ovládat v grafickém rozhraní a netrápil se s příkazy.

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 06 Listopadu 2011, 19:59:38 »
Na server nainstalujte tightvnc.
Přes ssh tam spustte
vncserver -geometry 1200x900 (například)
Zkontrolujte zda vncserver běží (ps ax | grep vnc)
připojíte se přes VNC klienta jak z Linuxu, tak i z Windows. Nezapomeňte se připojovat na port 5901. (VNC server na Windows se usadí na portu 5900, na Linuxu na 5901 a vyšší - podle session)
Doporučuji používat OpenVPN pro spojení na VNC server, spojení není nijak dobře zabezpečeno.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.