Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu pro rodiče  (Přečteno 1283 krát)

bacman

• Návštěvník
Ubuntu pro rodiče
« kdy: 14 Listopadu 2011, 12:46:27 »
Ahoj,
potřebuji na notebook rodičů nainstalovat (asi) ubuntu. Jediné požadavky jsou "aby to prohlíželo internet a zobrazilo fotky z foťáku".

S linuxem nemám žádné zkušenosti, nainstalovat ho snad zvládnu, ale jak to je s ovladači? Nutně potřebuji zprovoznit integrovanou čtečku karet.

Obsahuje ubuntu balík vlastních ovladačů, jako W7, nebo je nutné všechno instalovat ručně?

Díky.

B.

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re:Ubuntu pro rodiče
« Odpověď #1 kdy: 14 Listopadu 2011, 13:14:16 »
Nepíšeš, co je to za typ notebooku. Nicméně většina věci, nejedná-li se o nějakou zvláštnost, funguje už v základu...
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 14 Listopadu 2011, 13:29:22 »
vyzkousej, jestli to bude fungovat kdyz nabootujes z live-cd
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

bacman

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 14 Listopadu 2011, 14:02:30 »
Díky za Vaše odpovědi.

Je to normální notebook, asi 3 roky starý. Přesný model nevím, je na chatě.

Centrino CoreDuo 2GHz
ATI x1300
2GB RAM...

Na Live CD jsem úplně zapoměl, díky.

B.

beer

• Host
« Odpověď #4 kdy: 14 Listopadu 2011, 14:15:40 »
Aktuální Debian Stable s Gnome, to bude určitě vyhovovat. Dá se stáhnout také live obraz. Unity nebo KDE pro ně nebude.

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #5 kdy: 14 Listopadu 2011, 15:22:25 »
Ahoj,
potřebuji na notebook rodičů nainstalovat (asi) ubuntu.

Řešil jsem podobné zadání. Dost důležité je, jsou-li rodiče třicátníci, nebo sedmdesátníci a zda měli doteď PC s jiným OS, nebo prd.

Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #6 kdy: 14 Listopadu 2011, 16:57:24 »
Ahoj,
potřebuji na notebook rodičů nainstalovat (asi) ubuntu.

Řešil jsem podobné zadání. Dost důležité je, jsou-li rodiče třicátníci, nebo sedmdesátníci a zda měli doteď PC s jiným OS, nebo prd.

No, on zase počítačově negramotný třicátník a sedmdesátník není asi žádný rozdíl  ;). A někteří lidé prostě takhle zůstanou, tak jako každý není technický talent a na druhou stranu ne každý se naučí skládat symfonie, nebo operovat mozek.

Já bych jen dodal, že pro základní práci s fotkami je ideální a v distribucích Ubuntu do 10.04 v instalačce obsažený F-Spot, co bych potom doporučil doinstalovat je nautilus-image-converter (ovšem podle toho, jaké prostředí bude nakonec zvoleno), to je rozšíření pro Nautilus (obdoba Exploreru ve windows), kdy po pravém kliku na obrázek se objeví v nabídce změna velikosti obrázku což je většinou žádoucí, když potřebujeme vyfocená "plátna" o velikosti v řádech megabajtů zmenšit na pár set kilobajtů a odeslat mailem.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #7 kdy: 14 Listopadu 2011, 18:40:11 »
Aktuální Debian Stable s Gnome, to bude určitě vyhovovat. Dá se stáhnout také live obraz. Unity nebo KDE pro ně nebude.
Unity mi príde najviac intuitívne prostredie. Pokial by malo ešte niektoré vlastnosti z GS bolo by to fajn. Hovorím najmä o pridávaní plôch...ďalšia vec čo sa mi na Unity páči je to ako pracuje s miestom, žiadne okraje okna+panel navyše...
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

bacman

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 14 Listopadu 2011, 23:06:44 »
Díky Vám za odpovědi.

Je jim ~50 let. Používají Win XP, ovšem používají v tom smyslu, že internet je to modrý "e" a běda jak se neotevře Seznam.cz jako první stránka.

Ty XP jsou neuvěřitelně zasekaný, nevím čím, nic na to neinstalují, boot trvá snad 5 minut, tak jsem si řekl, že rovnou nainstaluji něco jiného.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #9 kdy: 14 Listopadu 2011, 23:50:22 »
Aha... No, jak už tady někdo napsal, vyzkoušej LiveCD, pokud je to starší PC, tak s prostředím XFCE, nebo LXDE. KDE nevím, to asi ne. Prostředí samotné se celkem podobá trayi winnnndows, takže by to pro ně neměl být problém. S barvou ikonky se určitě snadno vyrovnají, když bude vše reagovat mnohem rychleji:).
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 15 Listopadu 2011, 14:10:52 »
Ten debian squeeze s gnome2 by na tom bezel v pohode, je zbytecne na takto vykonne PC davat orezane prostredi typu LXDE. nevim, jak je to s narocnosti gnome3, takze nemuzu hodnotit
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

beer

• Host
« Odpověď #11 kdy: 15 Listopadu 2011, 14:12:40 »
debian stable s gnome 2 na 10 let starém stroji,boot cca 1 minuta. vyuziti RAM po startu systém + libre office + Google Chrome necelych 400 mega z 1500. Rychlé, intuitivní. Dal jsem to kolegyni, ročník 58 a je spokojená. toť má zkušenost.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.