Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: 64 vs 32 bit verze ubuntu, vase nazory a zkusenosti  (Přečteno 4509 krát)

TUX IN MACHINE

• Stálý člen
  • **
64 vs 32 bit verze ubuntu, vase nazory a zkusenosti
« kdy: 22 Listopadu 2011, 18:50:44 »
Pouzivate 32 ci 64? a proc? je mi k necemu dobre mit 64bit kdyz mam jen 4GB pameti? neni 32bit verze
stabilnejsi, ci je na jeji vyvoj kladen vetsi duraz jak na 64 bit a tudiz je vetsi pravdepodobnost ze 32 bit verze mi bude na mym kompu fungovat lepe nez 64ka?

Zajima me jestli nebude lepsi prejit z 64 ubuntu 11.10 kdyz mam 4gb ram na 32 bit. prijde mi ze driver na moji grafiku neni tak rychlej jako ve win, nevim zda to neplati jen u 64bit verze. Mate s tim nekdo zkusenosti - funkcnost 32/64bit na stejnem stroji? mam notas acer travelmate 5742zg je v nem grafika ati mobility radeon hd5470. napriklad jak posouvam oknem je videt jen chvilema - ne stale jako ve windows, rovnez pri prehravani videa mi to prijde ze se to pomalu prekresluje a proste to nestiha, mel sem puvodne opensource ovladac a pak dal instalovat ten uzavreny primo od ati ale to sem si nepomohl porad to nebeha tak svizne jako ve windows.

Muzete mi doporucit 100% kompatibilni notebook aby ubuntu nemel problem se zadnou hw casti?

ja osobne u sveho sem mel problem napriklad se zapinanim vypinanim bluetooth (asi proto ze nebyl kvalitni opensource driver) po aktualizaci z 10.04 a instalaci proprietalniho driveru uz to funguje, predtim pri pokusu vypnuti bluetooth pomoci FN+F3 mi totalne vymrz system. pak sem mel problem se zvukem coz mi nekdo doporucil zmenit sound servel na alsu cimz se to asi vyresilo, jen mi prijde ze mozna je ted problem kdyz chce vic programu pouzivat zvuk, nevim jiste jetli to je tim ale napriklad skype mi pri prichozim hovoru nehraje zadne zvoneni, je hluchej ackoli hovor pak slyset je s tim problem neni. mimochodem se skype sem mel v 10.04 problem casto zamrzal a spatne fungoval v 11ce uz je to mnohem lepsi. ted krome te mirne zpomalene grafiky uz mam problem jen s uspavanim hibernaci, dost casto se nezdari nebo kdyz se ulozi tak neni vubec jiste ze se po probuzeni vrati do puvodniho stavu cili je to nepouzitelne, musim pouzivat jen suspend s tim problem neni, nepomohlo ani zvetsovani swapu, zrejme jde o bug linuxoveho jadra, pote co se vam podari zaplnit ram a mate par set mega ve swapu a presto ze ji uvolnite a vsechno pozavirate, system to nejak nerozdejcha a hibernace ve vetsine pripadu selze tudiz je to absolutne nepouzitelna funkce  :( nevim jestli je to primo bug v jadru linuxu nebo chyba v nadstavbach. mozna to i zpusobuje pouziti adobe flash v prohlizeci ci jineho uzavreneho sw/kodeku apod. take spravce procesu nemam moc funkci a kdyz chci lepsi tak mi zrejme zbyva pouzivat pouze konzolove programky.

Pokud by ste nekdo vedel o kvalitnejsim GUI spravci procesu nez je "sledovani systemu" dejte vedet  ;)

taky se mi posledni dobou stava ze se komp z neznameho duvodu na 10 minut kousne, mohutne hrabe na hardisku a ja nemuzu se prepnout ani do spravce procesu musim pockat nez se to vydrti. pak zjistim jen to ze asi nejakej proces kterej nevim jak mam zjistit si uzmul spoustu ram a zase ji vratil, je to poznat podle grafu vyuziti swapu. najednou nabobtalo jeho vyuziti na 2GB.

Vite prosim vas nekdo o sledovaci utilite ktera mi umozni monitorovat na pozadi vykon pocitace, kterej program vyuziva zrovna kolik ram a disku  a zapisuje to na pozadi do prehledneho logu? abych vubec mohl zjistit ktera zlobiva aplikace si tak nehorazne propujcuje gigabajty pameti?  :)
pripominam ze pomoci sledovani systemu ani htopem to fakt nejsem schopen zjistit protoze komp je v tu chvili tak pretizenej ze vubec nekolik minut nereaguje na zadne povely  ::)
« Poslední změna: 22 Listopadu 2011, 18:57:07 od TUX IN MACHINE »

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
Re:64 vs 32 bit verze ubuntu, vase nazory a zkusenosti
« Odpověď #1 kdy: 22 Listopadu 2011, 19:59:39 »
Prepáč, že to tak okato hovorím ale toto sa nikomu nebude chcieť čítať. Nešlo by to zhrnúť do pár viet?
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

h.giuseppe

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 22 Listopadu 2011, 21:26:26 »
No já to taky celé nečetl a tak bych na to jen řekl "nainstaluj si radši 32bit  ;) né že bych něco proti 64bitu měl, ale některé věci tam jsou trochu jinak. A na mém notebooku Acer Extesnsa 5635G funguje všechno.
Na sledování systému používám conky.
Debian Stretch 64bit - Gmone; Intel HD Graphics 620 (Kabylake GT2); Inntel core I5 7200U @ 2.5GHz; 8GB RAM......

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #3 kdy: 22 Listopadu 2011, 21:34:20 »
32bit je minulost. Nainstaluj 64bit, nemá smysl se omezovat, na architekturní chybu nenarazíš...
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

HenryT

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 12 Prosince 2011, 18:48:26 »
Souhlasím. Jdi do 64 bit. Na žádné nedostatky, špatně fungující programy v něm nenarazíš. Už i Flash Player je pro 64 bit. Jediný, čeho jsem si snad všiml, že ty Microsoftí Office Wiewery nejsou pro 64 bit Linux. Ale kdo to na Linuxech používá, když tam má LibreOffice.  :D

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 12 Prosince 2011, 20:05:59 »
Dle mých zkuseností mi jelo v 64b 99% veci, co na 32b. Jel jsem na 64b pul roku a pak se pro 100% jistotu vratil k 32b. Pocitej s znatelne vyssi pametovou narocnosti u 64b, ikdyz koho to dnes trapi pri kapacitach ram...
Kubuntu 20.04

vlabra

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 15 Prosince 2011, 00:09:55 »
Já jedu na 64 Ubuntu už rok a zatím žádný problém.
Co se HW týče tak mám momentálně Lenovo W510 a funguje mi na něm všechno.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 15 Prosince 2011, 12:03:36 »
Hlavně si nekupuj nic s hybridní grafikou a nejlépe pokud bude vše intel. CPU, GPU, WIFI... vše intel a budeš spokojen.
Já na 64bit jedu cca přes tři roky a žádný problém... Doporučuji.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 15 Prosince 2011, 14:50:46 »
Hlavně si nekupuj nic s hybridní grafikou a nejlépe pokud bude vše intel. CPU, GPU, WIFI... vše intel a budeš spokojen.
A prečo nie AMD?
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #9 kdy: 15 Prosince 2011, 15:15:41 »
A prečo nie AMD?
Llano, že?:D Bulldozer byl prý propadák:/
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 15 Prosince 2011, 15:24:45 »
A prečo nie AMD?
Llano, že?:D Bulldozer byl prý propadák:/
To je síce trošičku pravda ale nízka cena a ďalšie optimalizácie v jadre a kompileroch to vyriešia. A čo sa týka Llano, tak je to asi pre bežného užívatela najlepšia volba, či už pomer cena/výkon ale aj kvôli celkovo nízkej cene.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 15 Prosince 2011, 15:48:17 »
Ten patch prý existuje pouze pro Linuxové prostředí, Windows ostrouhá:)

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 15 Prosince 2011, 16:33:14 »
Ten patch prý existuje pouze pro Linuxové prostředí, Windows ostrouhá:)
To je dané vývojovým cyklom, alebo skôr v tom ako rýchlo sa novinky dostávajú von z Redmontu.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 15 Prosince 2011, 16:49:18 »
A prečo nie AMD?
Jak už zde možná někdo postřehnul tak dělám v servisu počítačů tak mám jisté zkušenosti a bohůžel AMD spolu s ATI jsou na tom nejhůře hned za čipama VIA  :)
Radím jen to s čím mám nejlepší zkušenosti...  ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

sabraq

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 15 Prosince 2011, 17:00:48 »
A prečo nie AMD?
Jak už zde možná někdo postřehnul tak dělám v servisu počítačů tak mám jisté zkušenosti a bohůžel AMD spolu s ATI jsou na tom nejhůře hned za čipama VIA  :)
Radím jen to s čím mám nejlepší zkušenosti...  ;)
Nforce asi taky nebude žádný oheň....

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 15 Prosince 2011, 17:23:07 »
Tak ja s AMD doskou (ASUS) s AMD grafikou nemám žiadne problémy.

pacholik

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 15 Prosince 2011, 18:40:03 »
Citace: jAster_BA
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD...

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 15 Prosince 2011, 18:47:38 »
Citace: jAster_BA
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD...
Ale to neznamená, že nefungujú :D...a nvidiu už som nemal nejaký ten čas...a tiež som nebol nadšený. A jednoducho aj tak to budem kupovať, lebo ten HW má velký potenciál až na to, že ovládače sú napr. s gnome-shell takmer nepoužitelné. V OpenSuSE mi nenabehlo prostredie(fgrlx, s otvorenými to ide).

Armus69

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.netlancers.cz
« Odpověď #18 kdy: 15 Prosince 2011, 18:48:30 »
Nechte už 32b padnout do propadliště dějin. Není mi znám jediný problém proč by to nemělo fungovat, pokud nejde o muzejní HW. Momentálně mi aktivně beží okolo 30 linux serveru a 5 desktopů především na NTB a nepamatuju se že bych  za poslední rok něco řešil.
jabber:  Armus69@jabber.cz

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 16 Prosince 2011, 21:35:43 »
Jen namatkou vzpomenu - napr. elektronicke scitani lidu bylo pro linux a acrobat problem. Co sem pak cetl, slo to zprovoznit jen na 32b. Chrome 64b nema v sobe flash. Nechci hrdinne branit 32b, ale prozatim jeste pockam. Mozna ale nahodim 12.04 v 64...
Kubuntu 20.04

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #20 kdy: 16 Prosince 2011, 22:18:33 »
Jen namatkou vzpomenu - napr. elektronicke scitani lidu bylo pro linux a acrobat problem. Co sem pak cetl, slo to zprovoznit jen na 32b. Chrome 64b nema v sobe flash. Nechci hrdinne branit 32b, ale prozatim jeste pockam. Mozna ale nahodim 12.04 v 64...
Ze si chromy Chrome hraje s flashem na vlastnim pisecku je jeho problem, normalni flash je na 64b davno. A dalsiho scitani lidu (za 10 let) se tvuj komp stejne nedozije ;)
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

pivik

• Host
« Odpověď #21 kdy: 16 Prosince 2011, 22:24:54 »
64bit je jen móda, která nepřináší žádné klady. Pro běžného usera jen zápory - vyšší spotřeba RAM, komplikace při instalaci některého SW (Skype atd). K čemu je to dobrý pro normálního uživatele?

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #22 kdy: 16 Prosince 2011, 22:34:23 »
64bit je jen móda, která nepřináší žádné klady. Pro běžného usera jen zápory - vyšší spotřeba RAM, komplikace při instalaci některého SW (Skype atd). K čemu je to dobrý pro normálního uživatele?
Když programátoří nepřemýšlí hlavou a všude cpu "prostě int" tak se nesmí divit že app bere na integerech 2x tolik paměti.

"32bit je jen móda, která nepřináší žádné klady. Pro běžného usera jen zápory - vyšší spotřeba RAM, komplikace při instalaci některého SW (Skype atd). K čemu je to dobrý pro normálního uživatele?" - řekl spokojený uživatel 16bitu před 16lety. ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.